Victor Blanc, ‘event manager’ de la fira Advanced Factories, que se celebrarà del 9 a l'11 d'abril a Fira de Barcelona.
ENTREVISTA A VICTOR BLANC

“Advanced Factories ha accelerat l’automatització de la indústria”

La fira sobre automatització i robòtica industrial preveu atreure a 27.000 professionals del 9 a l'11 d'abril, en una edició amb rècord de superfície i d'expositors, que superen els 560

Eines i solucions d’automatització, robotització i digitalització de la indústria desembarcaran al recinte Gran Via de Fira de Barcelona amb l’Advanced Factories. Posicionat com a esdeveniment líder en aquest àmbit al sud d’Europa, el saló arriba a la seva vuitena edició amb més superfície i expositors que mai: prop de 30.000 metres quadrats en els quals 560 participants exposaran les seves innovacions. 

La fira, organitzada per Nebext, va més enllà de l’exposició. En el marc de l’esdeveniment se celebrarà l’Industry 4.0 Congress, que reunirà més de 360 experts per a abordar els grans eixos de transformació digital de la indústria. En 150 conferències repartides en cinc escenaris simultanis, experts i representants d’empreses donaran a conèixer les seves perspectives i experiències en l’adopció de tecnologies 4.0. Integrar aquestes noves eines serà imprescindible per a mantenir la competitivitat de la indústria, com explica Victor Blanc, event manager d’Advanced Factories, en una entrevista amb The New Barcelona Post

—Què representa Advanced Factories per al sector de la indústria? 

—El nostre objectiu és ajudar el teixit manufacturer a digitalitzar-se i a fer-se més competent, aplicant solucions i tecnologies que optimitzin i millorin el rendiment de les seves fàbriques. Advanced Factories s’ha convertit en una cita ineludible per al sector industrial. 

—Aquesta és la segona edició que el saló se celebra a Fira de Barcelona, i el primer any que ho fa en solitari, després d’haver-se estrenat el 2022 al costat del biennal Advanced Machine Tools. El trasllat a Fira ha arribat per a quedar-se?

—Hem fet un salt de gran qualitat des que ens van traslladar a Fira. A més de guanyar espai, Fira de Barcelona ajuda a vestir un esdeveniment tecnològic i líder en el seu sector. El camí que tenim per davant amb Fira és llarg.

—El saló no només inclou la zona expositiva, sinó també conferències i fòrums. Quin paper exerceixen aquestes trobades dins de l’esdeveniment?

—A l’Industry 4.0 Congress s’exposaran moltes experiències industrials i casos d’èxit. Així, els assistents ja no només venen a veure l’oferta de solucions, sinó a veure a la pròpia demanda explicant les seves experiències amb aquestes solucions d’automatització i digitalització i com han aplicat aquestes tecnologies. A més, tindrem trobades segmentades per a perfils com CEO i plant managers, l’entrega dels Factories of the Future Awards 2024 i, tot i que Advanced Factories és un esdeveniment professional, una trobada amb estudiants per a abordar el talent que necessita la indústria. Continuarem omplint l’esdeveniment de microesdeveniments que beneficiïn al visitant. 

El saló Advanced Factories a la seva edició de 2023.

—I tant l’esdeveniment com aquests microesdeveniments, tindran la Intel·ligència Artificial com a protagonista? 

—La Intel·ligència Artificial serà transversal a totes les sessions i tot el congrés, tot i que també tindrem un fòrum específic sobre IA. Fa anys que la seva aplicació i ús a la indústria està sobre la taula, i ara es comença a veure el benefici que genera. Exposar experiències d’empreses líders que fa anys que han incorporat la IA servirà perquè les pimes comencin a veure la seva utilitat i beneficis, perquè mica en mica la vagin integrant. 

—Implementar aquesta IA serà la clau per a mantenir-se competitiu? 

—No serà només la IA, sinó també la integració dels sistemes d’automatització i robòtica, amb tecnologies diverses com la impressió 3D. Són elements que la indústria ha de començar a integrar, i sovint és l’assignatura pendent. Han d’aplicar-se tecnologies per a la indústria 4.0, però l’objectiu final és que estiguin totes integrades. Aquí és quan s’aconsegueix l’optimització i el benefici. 

—Per tant, el que és fonamental no és només adoptar noves tecnologies de manera individual, sinó integrar-les entre elles. 

—El més important és la integració d’aquests sistemes, amb la robòtica, la IA, la ciberseguretat, el big data… Cal unificar i integrar aquestes tecnologies i, qui no vulgui fer-ho, farà un pas enrere. El cost que implicarà no apostar per aquestes eines serà molt més gran que el cost d’implementar-les. 

“Al llarg d’aquests anys, hem acostat la tecnologia al sector manufacturer espanyol, per a fer-li entendre que és aquí i que l’ha d’implementar”

—També per a petites i mitjanes empreses?

—Efectivament, i existeixen ajudes i facilitats en aquest sentit. Ja no és com els primers anys de l’Advanced Factories, quan es percebia que aquestes tecnologies estaven vinculades només a grans empreses capdavanteres. Ara tenim a pimes que ho estan fent, i funciona. El saló les anima a fer un pas endavant i a atrevir-se amb aquestes eines. 

—Aquest deu ser només un dels molts canvis respecte als primers anys del saló. 

—Durant els últims vuit anys han evolucionat molt tecnologies com la impressió 3D, el big data i el blockchain. Però el gran canvi consisteix en que, així com abans calia una explicació prèvia per parlar de qualsevol d’aquestes tecnologies, ara els professionals ja saben què necessiten. Al llarg d’aquests anys, el que hem fet ha estat acostar la tecnologia al sector manufacturer espanyol, per a fer-li entendre que és aquí i que l’ha d’implementar. 

Advanced Factories, el congrés sobre automatització i robòtica, se celebrarà del 9  l’11 d’abril.

—L’esdeveniment ha estat, doncs, clau en la digitalització i automatització de la indústria?

—Sense l’Advanced Factories, aquest avanç hauria estat més complicat. El que hem aconseguit des de la primera edició ha estat accelerar l’automatització de la indústria 4.0, i guanyar així competitivitat. 

—El sector ha experimentat múltiples canvis en aquests últims vuit anys. Què ofereixen els propers vuit? 

De cara a futur, el nostre objectiu passa per ajudar les pimes a incorporar aquestes tecnologies. Petites i mitjanes empreses venen cada any, però algunes són més reticents a aplicar-les o ho tenen més complicat per a invertir i apostar en elles. Per nosaltres, que d’aquí quatre anys veiem no només a grans empreses, sinó també a pimes explicant els beneficis que representen aquestes solucions, serà la demostració que anem en la bona direcció.