TheNBP Factory

Centre de dia FIATC
Els centres de dia ofereixen horaris flexibles i adaptats a cada persona. ©FIATC Residències

Afavorir a una vellesa activa i saludable

El centre de dia és una solució òptima per tal de potenciar l'estat físic i cognitiu de les persones grans en un espai segur i social

L’activitat física, social i mental és una gran aliada de l’envelliment actiu i saludable. A mesura que ens fem grans, van apareixent factors que evidencien una pèrdua de capacitats progressiva que podem endarrerir amb una vida activa i saludable. Alguns dels efectes apareixen o s’intensifiquen al llarg de l’etapa de la vellesa i és important treballar sobre les nostres capacitats per a mantenir la nostra autonomia el màxim de temps possible. 

Un dels recursos més recomanats per perllongar el benestar i l’autonomia quan som grans és el centre de dia, un espai on es desenvolupen activitats, dinàmiques i teràpies dissenyades per professionals experts que estimulen els sentits de les persones grans, siguin quines siguin les seves capacitats o grau de dependència.

Segons indiquen professionals de FIATC Residències, en un centre de dia es pren cura del benestar integral de la persona gran durant el dia, promovent les seves capacitats i autonomia en un entorn segur i confortable. A més, és un bon recurs per combatre la situació de soledat no volguda en què, lamentablement, es troben moltes persones grans. 

Els centres de dia permeten combatre la soledat i promoure les capacitats i l’autonomia de les persones grans. ©FIATC Residències

No hem d’oblidar també que el benestar de les persones grans passa també pel benestar d’aquells que en tenen cura, normalment familiars. Amb el centre de dia, obrim una finestra als familiars cuidadors que els permet descansar o conciliar amb altres aspectes de la seva vida si és el cas.

El dia a dia en aquests espais

Moltes persones desconeixen el recurs i funcionament d’un centre de dia. És un recurs, que com el seu nom indica, es desenvolupa al llarg del matí, la tarda o tot el dia, en un horari flexible que s’adapta a les necessitats de la persona gran i la família. La majoria dels centres de dia ofereixen un servei de mobilitat per gestionar el desplaçament d’anada i tornada de casa al centre.  

A més, per tal que la persona i la família puguin comprovar si el recurs s’ajusta a les seves necessitats, des de FIATC Residències s’ofereix la possibilitat de realitzar proves d’entre una i dues setmanes sense compromís.

Una vegada situats al centre de dia, els professionals li donen la benvinguda i l’acompanyen a l’espai on es durà a terme l’activitat programada en un grup avinent a les seves capacitats. Al llarg del dia, la persona està acompanyada per professionals experts dels qui tindrà suport en les activitats de la vida diària que necessiti, a més d’estar envoltada de persones afins als seus gustos i preferències. Segons la durada escollida del servei, la persona gran també pot utilitzar el servei de restauració. 

Alguns centres de dia que incorporen el servei de residència ofereixen espais més amplis i una major especialització i dedicació de professionals de l’àmbit de la medicina, infermeria, psicologia, fisioteràpia, treball social, educació social i teràpia ocupacional. A més, també es poden fer estades nocturnes de forma puntual segons la necessitat de la família. Moltes d’aquestes usen aquest últim servei a l’hora de marxar de vacances o durant la temporada d’estiu.  

Les activitats són molt diverses i s’adapten a les preferències i habilitat de cada usuari. ©FIATC Residències

Selecció d’activitats i teràpies a mesura

Per tal que les activitats del centre de dia siguin més beneficioses per a la persona gran, la psicòloga del centre fa un test per conèixer el seu nivell cognitiu i una entrevista en què recull la seva història de vida. Segons els resultats, s’assigna un grup de treball i es recomana una sèrie d’activitats. Més endavant es farà un altre test per tal de fer un seguiment de l’evolució de la persona. 

Les activitats programades es fan en grup i també, o de manera individual i estan centrades en el benestar físic, emocional i social de la persona. Algunes d’aquestes activitats són la teràpia amb nines, fisioteràpia grupal, musicoteràpia, teràpia amb animals, psicomotricitat o activitats intergeneracionals amb la col·laboració d’escoles veïnes. A aquestes se’ls sumen sortides, com per exemple la visita al Monestir de Montserrat, a la platja o al mercat de Santa Llúcia, entre altres propostes d’esbarjo i descoberta.

Potenciar l’autonomia i capacitats de les persones no s’hauria de deixar de fer mai, tampoc un cop s’avança ja en la vellesa. En els centres de dia, hi ha especialistes preparats per aportar a la persona recursos pensats per a la seva millora en tots els sentits, i engrandir, a més, el seu entorn social, perquè estar en contacte amb altres persones els suposa una millora física i de retruc, emocional.

Els centres de dia són un recurs que permet als familiars cuidadors descansar o conciliar amb altres aspectes de la seva vida. ©FIATC Residències