Consell Assessor d'Agbar
El consell assessor d'Agbar, amb el president del grup, Àngel Simon.

Agbar vol crear un ‘hub’ de l’aigua a Barcelona i transformar les depuradores en ‘ecofactories’

Barcelona té potencial per posicionar-se com un centre de referència internacional en gestió del cicle de l'aigua, impuls de l'economia circular, lluita contra el canvi climàtic i aplicació de noves tecnologies que permetin a les ciutats ser més resilients.

El Grup Agbar ha presentat els projectes impulsats pel Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social, un òrgan consultiu que va crear fa dos anys per fer front als reptes que planteja la gestió de l’aigua, l’emergència climàtica i la crisi social i que ara es dissoldrà un cop finalitzada la seva tasca. El seu treball s’ha plasmat en un extens document que planteja diferents accions i projectes per donar resposta a les grans recomanacions que el consell va fer fa un any a la companyia en matèria mediambiental, econòmica i social. Entre els projectes més destacats plantejats pel grup d’experts figura la creació d’un hub d’excel·lència a Barcelona sobre la gestió de l’aigua i la transformació de les plantes depuradores d’aigües residuals en ecofactories, un concepte innovador basat en els principis de l’economia circular.

 

“El Consell Assessor d’Agbar s’ha consolidat, durant els últims dos anys de treball, com un espai de debat i de reflexió profunds, amb una visió interdisciplinària i que ens ha fet de guia per reforçar encara més el nostre compromís amb el territori i la ciutadania”, ha expressat el president d’Agbar, Àngel Simon. Tot i que el consell ha acabat la seva tasca, Simon ha avançat que Agbar, en els pròxims mesos, organitzarà una gran jornada per rendir comptes amb els seus diferents grups de relació (stakeholders) per seguir en el procés de creació “d’espais de diàleg i escolta activa”.

El consell assessor està format per quinze persones externes a l’empresa líder del cicle de l’aigua, propietat del grup francès Suez. Es tracta de Tomàs Molina, meteoròleg de TV3; Marta Cassany (Generalitat), Felipe Campos (Associació Educativa Itaca); Ramon Folch (socioecòleg); Victòria Martínez Fraile (exdirectora de la Fundació Agbar); Javier Pacheco (CCOO), Pere Vilanova (catedràtic de la UB), Jordi Hereu (president d’Hispasat), Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball), Camil Ros (UGT), Anna Merino (PwC), Miquel Roca (Roca Junyent), Jordi Giró (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), Pilar Díaz (UB) i Dolors Camats (Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat.

Hi ha hagut consens entre tots ells per “posar en valor la necessitat de la cooperació publicoprivada per garantir un servei essencial com l’aigua“. L’objectiu és promoure grans aliances per aconseguir un major impacte dels projectes, com el de creació d’un hub a Barcelona centrat en el cicle de l’aigua: un ecosistema d’innovació, tecnologia i formació en aliança amb les diferents Administracions i on participarien també les startup, les universitats i centres tecnològics ja existents com el Cetaqua. “El hub esdevé una oportunitat per generar un projecte d’il·lusió que permeti desenvolupar coneixement i tecnologies per la gestió sostenible de l’aigua i l’economia circular, però també per contribuir a la reconstrucció social i econòmica”, assenyala el grup d’experts.

Depuradora del Prat
La depuradora del Baix Llobregat ja té capacitat per regenerar el 100% de l’aigua depurada.

Respecte a les ecofactories, el repte d’Agbar és poder replicar a l’àrea metropolitana de Barcelona l’experiència que ja acumula a Santiago de Chile, on ha desenvolupat un model pioner al món en aplicació de l’economia circular en les instal·lacions destinades al tractament de les aigües residuals. El projecte consisteix a transformar la gran planta depuradora de El Prat de Llobregat en una ecofactoria que permetrà reutilitzar el 100% de l’aigua depurada i generar el 100% de l’energia necessària per fer funcionar l’estació depuradora. Així mateix, resulta clau minimitzar els residus generats, com els fangs de depuradora, i saber-los donar un ús adequat que no impacti en el medi ambient. La reutilització de l’aigua és un element central en les estratègies que s’han de dur a terme per fer front a l’emergència climàtica i la creixent escassetat del recurs hídric.

L’any 2020 la depuradora del Baix Llobregat, que gestiona Aigües de Barcelona, ja ha assolit la capacitat per poder regenerar el 100% de l’aigua depurada i ha arribat a un 56% d’autosuficiència energètica. En gestió dels residus, l’empresa participa en un projecte europeu d’innovació centrat a generar biometà a partir dels fangs de la depuradora. Aquest biometà, posteriorment, es podria utilitzar com a combustible en els autobusos de la flota de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), reduint així el consum de combustibles fòssils en la xarxa de transport públic.

Projectes de 9.000 milions pels fons europeus

En el document del consell assessor es constata que Agbar té identificades 75 actuacions en matèria d’aigua i medi ambient a tota Espanya amb un impacte social, mediambiental i econòmic immediat susceptibles de ser finançats amb fons europeus. Es tracta de projectes que tenen un valor estimat de 9.000 milions d’euros i que podrien crear fins a 120.000 llocs de treball.

També s’han analitzat les inversions pendents en el cicle de l’aigua a Catalunya, on s’estima una necessitat total d’inversió de 4.230 milions en infraestructures. D’aquesta xifra, se n’haurien executat   826 milions, és a dir, “fins al moment de l’anàlisi només es cobreixen el 20% de les necessitats reals per garantir la sostenibilitat del sistema a Catalunya”. Aquestes actuacions, destaca l’informe d’Agbar, podrien donar feina a 48.000 persones.