El conseller delegat d'Agile Content, Hernan Scapusio.
El conseller delegat d'Agile Content, Hernan Scapusio.

Agile Content i l’evolució del món de la televisió

La pandèmia ha accelerat el consum de televisió per Internet i sota demanda i Agile TV, la plataforma de pagament de la barcelonina Agile Content, ja ha sumat més de 200.000 subscriptors.

Quan estem davant de la televisió, moltes vegades, accions que semblen fàcils es converteixen en impossibles. Vols gravar un programa que no vas poder veure. Vols veure una sèrie però no saps a quina plataforma està. I, el més important, no et vols perdre entre la infinitat de continguts que ara es poden a veure a la televisió. Aquestes són algunes de les funcionalitats que Agile TV soluciona, amb la voluntat de fer més senzill el nou consum de televisió, que ja no té res a veure amb la televisió amb la qual vam créixer. Agile TV és la plataforma de televisió de pagament d’Agile Content, grup tecnològic barceloní que desenvolupa aplicacions de software per la producció i distribució de tota mena de continguts i serveis. Amb més de 200.000 subscriptors, Agile TV és la plataforma que han triat operadores com MásMóvil.

Agile Content té com a principals clients les operadores de telecomunicacions i està centrada a convertir-se en “molt més” que un proveïdor tradicional i esdevenir un soci tecnològic per a aquestes empreses, jugant un paper rellevant en la indústria de la televisió. El conseller delegat d’Agile Content, Hernan Scapusio, explica que després de molts anys treballant en el sector, per sort, la televisió sota demanda i per Internet cada cop s’explica millor i, ara, amb la pandèmia, s’ha convertit en massiva. I Scapusio assenyala que així ho posa de manifest la seva facturació, que ha crescut un 75% interanual aquest primer semestre, fins als 9,25 milions d’euros, i els subscriptors que cada cop van sumant a Agile TV.

La Covid-19 ha servit per accelerar l’adopció d’aquest nou model de televisió. “D’alguna manera ha ajudat a fer una maduració més ràpida d’uns hàbits de consum que ja venen de lluny i no han començat ara. Però, amb la pandèmia, hem guanyat un any i mig d’acceleració d’aquestes tendències”, defensa el directiu. I és que, amb el confinament, la gent ha passat molt més temps a casa i ha optat per consumir molts més continguts. “El global és clarament positiu i som una de les empreses que postpandèmia hem de capitalitzar aquest nou context”, assenyala. Tanmateix, s’ha evidenciat que aquesta nova televisió no era una qüestió d’adopció per edat ni per perfils més propers a la tecnologia sinó que ha esdevingut massiva.

Creada l’any 2007, Agile Content va començar treballant per TV3 i TVE i va anar acumulant experiència el món de la televisió. Però, ben aviat, es van adonar de les dificultats que deriva d’un dels factors principals que condicionen els mitjans de comunicació: la publicitat. És per això que van acabar evolucionant cap a la televisió de pagament a través de subscripcions. “És un model més sa i financerament és molt més sòlid i més recurrent”, remarca Scapusio.

La Covid-19 com a oportunitat

El coronavirus també ha contribuït a la voluntat d’Agile Content de seguir creixent adquirint companyies del sector, moltes d’elles amb dificultats per la crisi. Així, la tecnològica preveu fer més operacions com l’oferta pública d’adquisició (OPA) que ha llançat sobre la sueca Edgeware AB en els pròxims anys, centrant-se a Europa. El seu conseller delegat  explica que des de fa un temps han detectat que hi ha possibilitats d’anar consolidant companyies del sector, tant pel factor geogràfic com pel tecnològic. “Hi ha empreses encara a la cadena de valor que són molt complementàries”, exposa.

Per sumar nous projectes a la companyia, Scapusio valora que entren en joc diferents factors com les oportunitats de negoci que puguin sortir, la seva capacitat de finançament —tenint en compte que els seus accionistes que els hi donen suport— i els ritmes d’integració. “No ens hem de precipitar però la nostra idea és fer més operacions”, remarca el directiu. L’estratègia de la firma barcelonina s’emmarca en la seva voluntat d’avançar cap a un mercat europeu menys fragmentat i empreses més grans, en línia amb el que hi ha als Estats Units i la Xina, amb grans líders tecnològics a escala global.

La cofundadora d'Agile Content, Mónica Rayo, i el conseller delegat, Hernan Scapusio, a l'acte de sortida a borsa.
La cofundadora d’Agile Content, Mónica Rayo, i el conseller delegat, Hernan Scapusio, a l’acte de sortida a borsa.

Scapusio relaciona l’OPA a la sueca Edgeware amb la sortida a Borsa al BME Growth, antic MAB (Mercat Alternatiu Borsari), que va fer Agile Content fa cinc anys. “Per nosaltres, el creixement orgànic és el que dona sentit al model de negoci, però l’oportunitat de créixer amb compres i accelerar el creixement és important i està vinculat amb la voluntat d’estar a Borsa i voler liderar aquest procés i no ser un jugador passiu i esperar que et comprin”, sosté.

Sobre l’OPA a Edgeware, el conseller delegat d’Agile Content subratlla que ha estat “molt amigable” i defensa la gran complementarietat que existeix entre ambdues companyies, pel que fa a la tecnologia, l’equip humà i les empreses per les quals treballen. A més, l’OPA els hi permet donar cobertura al nord d’Europa: “L’eix Barcelona-Estocolm pot donar molt joc”, conclou.