Imatge virtual del nou edifici del museu.
Imatge virtual del nou edifici del MACBA.

Així serà l’ampliació del MACBA

La UTE formada per l'estudi d'arquitectura sabadellenc H Arquitectes i els suïssos Christ & Gantenbein ha resultat la guanyadora del concurs per transformar el museu barceloní. Amb una inversió total d'11 milions d'euros, s'espera que les obres acabin a finals de 2023.

El procés ha estat llarg i complicat, però l’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) comença a ser una realitat. La UTE formada per l’estudi d’arquitectura sabadellenc H Arquitectes i els suïssos Christ & Gantenbein ha resultat la guanyadora del concurs convocat per redactar l’avantprojecte que definirà la reforma del complex cultural. El projecte competia amb els de Barozzi Veiga, b720 Fermín Vázquez Arquitectos, Tuñón Arquitectos i els britànics Caruso St. John Architects.

Un jurat amb 21 experts ha valorat positivament com la proposta Galeria resol la relació del nou edifici del MACBA amb la ciutat, el barri i el museu, segons ha exposat la cap d’arquitectura, Isabel Bachs. Es guanyaran al voltant de 3.000 metres quadrats, que permetran donar cabuda a la col·lecció en creixement continu del museu, que ja arriba a les 6.000 peces.

Després que el MACBA no pogués expandir-se a la Capella de la Misericòrdia, que es convertirà en un centre sanitari, es va decidir que el museu s’ampliés amb un nou edifici davant del Convent dels Àngels. La solució ideada per H Arquitectes i Christ & Gantenbein redefineix la relació entre la plaça dels Àngels, l’edifici Meier i el Convent dels Àngels, respectant el projecte desenvolupat als anys 80. El conjunt quedarà connectat subterràniament per l’actual pàrquing, amb un túnel que l’equip guanyador vol que estigui museïtzat. Així mateix, es transformarà l’espai de l’església del convent en el nou accés principal al museu i espai d’accés lliure per a tota la ciutadania.

La façana del nou edifici, amb una galeria urbana.

La plaça dels Àngels tindrà una nova façana, amb una galeria que es podrà transitar i permetrà veure l’interior, l’element més característic de la proposta guanyadora. La connexió del nou edifici amb el Meier no només serà subterrània, sinó que també ho estarà integrant el blanc en els contraforts d’aquesta galeria urbana. També destaca l’aparició d’una terrassa superior en el nou edifici, on es podran organitzar activitats de tot tipus.

Després de rehabilitar les Cristalleries Planell i la Lleialtat Santsenca

L’estudi H Arquitectes va ser fundat l’any 2000 a Sabadell i està dirigit pels arquitectes David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó, tots ells llicenciats com a arquitectes a l’ETSA del Vallès. En la seva aportació a Barcelona destaquen les rehabilitacions dels centres cívics de les Cristalleries Planell i la Lleialtat Santsenca. També han contribuït a la reforma del Centre de Recerca ICTA-ICP al Campus de Bellaterra de la UAB o del celler Clos-Pachem a Gratallops. Actualment, estan treballant en una proposta de recuperació del teatre Arnau i en el projecte de l’antiga Bòbila de la Teixonera, també a Barcelona.

Per la seva banda, l’estudi Christ & Gantenbein va ser fundat el 1998 per Emmanuel Christ i Christoph Gantenbein. Amb seu a la ciutat suïssa de Basilea, han treballat en l’ampliació i transformació del Museu Nacional Suís de Zuric i l’ampliació del Kuntsmuseum de Basilea, entre d’altres.

Galeria interior a la planta baixa del nou edifici del MACBA.

Cost i terminis

El projecte suposarà una inversió total d’11 milions d’euros. El cost de l’obra guanyadora és de 5,4 milions i s’han de sumar els honoraris per la direcció de l’obra i l’adquisició de les places de pàrquing que permetran la connexió dels edificis. El pressupost el cobriran de manera equitativa les diferents administracions presents al MACBA i la seva fundació aportarà 1,5 milions d’euros.

Ara, els guanyadors del concurs hauran de redactar el projecte bàsic i executiu, i d’assistència tècnica de direcció d’obra del MACBA. S’espera que estiguin enllestits cap a finals d’any i les obres es puguin licitar a principis de l’any que ve.

Els treballs s’adjudicaran cap a juny de 2022 i començaran en els  propers 18 mesos. La previsió és poder veure acabat el nou edifici a finals de 2023.  

Imatge virtual de l’interior del nou edifici del MACBA.