Mandarin Oriental Residences, Barcelona
L'estudi d'arquitectura OAB, amb Carlos Ferrater al capdavant, ha estat el responsable de reacondicionar la façana de l'edifici de Mandarin Oriental Residences.

Així són (per dins i per fora) les residències més luxoses de Barcelona

Dos dels projectes residencials més exclusius de la ciutat s'alcen imponents per convertir-se en autèntiques talaies des de les quals es pot observar i gaudir de Barcelona amb tot luxe de detalls

El nou paradigma del luxe es basa en l’experiència, en una redefinició de l’exclusivitat que deixa de banda l’ostentació per apostar pel que és serè, emocional i íntim. Aquesta tendència sòbria alhora que sofisticada, molt afí a la capital catalana, ha convertit Barcelona en l’escenari ideal on referents de l’arquitectura i el disseny han projectat residències premium que s’alcen com talaies sobre la ciutat. Lluny d’apostar per enclavaments protegits i assossegats, aquestes noves i privilegiades residències de superluxe s’emplacen en ple cor de la capital catalana, al seu epicentre comercial i de referència.

Aquest és el cas de Mandarin Oriental Residences, un conjunt de 30 apartaments i quatre àtics, situat al número 111 de Passeig de Gràcia, que aspira a convertir-se en l’edifici residencial més exclusiu de la ciutat. L’immoble, el segon més alt de Barcelona de caràcter residencial, s’ha reformat sota el segell de l’arquitecte català Carlos Ferrater que, amb el seu equip de l’estudi OAB, ha capturat l’essència de la ciutat i l’ha plasmat sota un disseny innovador, embolicant-lo de xapa perforada per afavorir la ventilació interior dels apartaments.

La puresa de les seves formes recorda l’estructura en quadrícula, oberta i igualitària del pla Cerdà, que l’any 1860 va establir les bases per a la reforma urbanística de Barcelona. Les grans obertures de l’edifici, de 75 metres d’alçada, treuen el cap avui cap a unes vistes panoràmiques sobre el barri de l’Eixample, la quinta essència de l’excel·lència urbanística, abans de baixar passeig avall entre comerços, restaurants i icones de la ciutat amb marcat segell modernista, fins arribar a l’entramat de carrers de barri Gòtic.

Les grans obertures de l’edifici, de 75 metres d’alçada, treuen el cap avui cap a unes vistes panoràmiques sobre el barri de l’Eixample, la quinta essència de l’excel·lència urbanística

L’edifici, obra de l’arquitecte Santiago Balcells i inaugurat l’any 1961 com a seu del Banc Comercial Transatlàntic (BCT), va ser posteriorment ocupat per l’entitat financera Deutsche Bank. Des de l’any 2014, la propietat de l’immoble de 20 plantes és del fons d’inversió KKH Property i la gestió va a càrrec de Mandarin Oriental, que comptarà amb un equip de 24 persones encarregades de facilitar la vida dels residents amb tot tipus de serveis.

Del total de 34 habitatges del complex, quatre d’elles compten amb una sola habitació, disset amb dos i nou d’elles amb tres estances, a les que se li sumen tres penthouse i un gran penthouse, de doble alçada i amb una terrassa que rodeja gran part de l’immoble, convertit-la en la propietat més preuada del projecte.

Els habitatges son les primeres “residències de marca” que Mandarin Oriental obre a l’Europa continental i ho fan amb una superfície que oscil·la entre els 120 i els 580 metres quadrats, el disseny interior dels quals va a càrrec de l’estudi londinenc Muza Lab, amb Nathan Hutchins i Inge Moore al capdavant.

Del total de 34 habitatges del complex, quatre d’elles compten amb una sola habitació, disset amb dos i nou d’elles amb tres estances, a les que se li sumen tres penthouse i un gran penthouse

L’aposta a l’hora de vestir els interiors advoca per una estètica atemporal, rica en textures i materials nobles —fusta i marbre—, tenyida d’una dominant cromàtica de tons neutres que ofereix gran part del protagonisme a les obertures i al joc de llums entre interior i exterior. L’aposta de Muza Lab per crear espais neutres es materialitza amb un mobiliari sobri i funcional que dona una gran sensació de calidesa i comoditat.

Com a referent del nou luxe, el projecte es fonamenta en una construcció sostenible, on cada element està dissenyat per oferir una alta eficiència energètica. A més, paral·lelament a l’oferta residencial, els inquilins tenen a la seva disposició una sèrie d’equipaments exclusius com ara un centre de fitness, un spa, un lounge-llibreria i un jardí a l’aire lliure de 600 metres quadrats amb piscina, en línia amb l’estètica de les residències. Una completa proposta residencial accessible a partir de 2,3 milions d’euros, preu de partida dels apartaments.

Mandarin Oriental Residences, Barcelona
L’estudi londinenc Muza Lab ha projectat uns interiors on el temps sembla aturar-se i on el protagonisme resideix en el benestar, la calidesa i les panoràmiques urbanes.

Distinció vora la Mediterrània

Amb la mirada posada a l’skyline de la ciutat, la torre Antares és un altre gran pilar que s’alça fins al cim de l’exclusivitat urbana per oferir una proposta residencial en línia a la de la seva veïna del Passeig de Gràcia. El gratacel recentment reformat, propietat del fons Shaftesbury Asset Management, s’erigeix en el número 1 de la Plaça Llevant, al començament de Diagonal Mar, amb un disseny trencador, obra de l’arquitecta francesa Odile Decq.

Amb 28 pisos d’alçada, és la torre residencial més alta de Barcelona, des de la qual es pot gaudir d’autèntiques vistes de 360 graus amb la Mediterrània com a gran protagonista, no només com a part de l’entorn, sinó com a font d’inspiració. L’arquitecta va beure de la seva influència per dissenyar les terrasses elegantment corbades, que donen a l’edifici el seu aspecte distintiu, i l’interior, on la distribució de planta oberta afavoreix que hi hagi un moviment fluid entre el saló, la cuina i la terrassa.

Torre Antares de Odile Decq
L’arquitecta Odile Decq s’ha inspirat en els colors propis del Barroc i la història de l’art i l’arquitectura de Barcelona per projectar la torre Antares.

Antares té residències d’un a quatre dormitoris, dúplex i àtics amb una superfície que parteix dels 98 fins als 386 metres quadrats, i amb terrasses privades que van des dels 16 als 160 metres quadrats. Cadascuna de les 88 residències s’han dissenyat pensant en una vida sensorial i visionària i s’han equipat amb peces fetes a mida per la mateixa arquitecta, des dels tiradors de portes, fins a les banyeres, els lavabos i les illes de cuina, demostrant així la seva atenció pel detall.

Per l’equipament dels primers pisos pilots del projecte, Decq es va inspirar en els pintors barcelonins Miró, Tàpies i Chillida. Cadascun d’ells té la seva pròpia i diferencida paleta cromàtica que va des de la lúdica i acolorida de Miró, fins als tons terra de Tàpies, basats en daurats i verds, passant pel to natural i els forts contrastos en blanc i negre de Chillida. Les residències disposen de terres de fusta de bambú sostenible d’alta qualitat i sistemes de domòtica intel·ligent. A més, totes compten amb tancaments envidrats de sòl a sostre i àmplies terrasses amb vistes al mar, la capital catalana i les muntanyes circumdants.

Torre Antares
Sala d’estar d’un dels pisos pilot, amb una decoració inspirada en l’artista Antoni Tàpies.

Amb un preu de partida de 850.000 euros, les residències de luxe d’Antares s’acompanyen d’un programa de serveis que inclouen un gimnàs, una àrea de benestar de 1.000 metres quadrats, càpsules per a la pràctica de ioga en forma de capoll —que simbolitza la metamorfosi a papallona un cop feta la pràctica—, una sala de cinema i una impressionant Sky Terrace amb piscina infinita al terrat. Tot això acompanyat d’una zona enjardinada amb pista de pàdel i un pavelló equipat amb simulador de golf virtual.

Amb un preu de partida de 850.000 euros, les residències de luxe d’Antares s’acompanyen d’un programa de serveis que inclouen un gimnàs i una àrea de benestar de 1.000 metres quadrats

Entre la diversitat de serveis i zones comuns amb què compta l’edifici, destaca el restaurant de pròxima obertura Grand Café Rouge, capitanejat pel xef francès establert a Barcelona Romain Fornell. Així com un variat nombre de restaurants de la ciutat com Caelis, Bar Leopoldo, Epicerie o la Plassohla, entre d’altres, la nova proposta gastronòmica estarà especialitzada en productes locals. El disseny interior del restaurant, obra de la pròpia Odile Decq, segueix en total consonància amb l’esperit de l’edifici i amb la voluntat de transformar els moments quotidians en lliçons de reverència artística.

Amb les propostes de la torre Antares i Mandarin Oriental Residences, encara en fase d’ejecució, Barcelona obre camí a un nou concepte d’habitatges de superluxe que ofereix tots els serveis d’un hotel de cinc estrelles a la pròpia llar. Tot això com a part integrant d’una experiència vital que, aliena a grans ostentacions, assoleix l’excel·lència a tots els nivells.

Torre Antares
Un vestíbul de triple alçada amb una paret corbada actua d’avantsala a cadascuna de les 88 residències que formen el complex de la torre Antares.