Núria Graham
Núria Graham. © Primavera Labels

Així sona la Mercè musical d’aquest any

El setembre que el BAM estrena nous programadors, aquests són els set concerts per veure en una festa major que segueix amb restriccions

Núria Graham als Jardins del Doctor Pla i Armengol (dijous 22, 23 h)

Núria Graham està de tornada. Després d’una temporada acompanyant projectes d’altri (Amaia, Maria Jaume), l’osonenca d’ascendència irlandesa presenta nou material. El senzill At last/Ready to fool you, dues cançons en què el piano pren el protagonisme a la guitarra, planteja nous horitzons per Graham, que amb el seu anterior llarg, el celebrat Marjorie, disc de certa maduresa, mirava amb talent treballs com el Crushing de Julia Jacklin. L’esperat directe de Graham, que sempre que toca a Barcelona juga a casa, tindrà dues acompanyants conegudes en l’escena independent de la ciutat, la pianista Marina Herlop (20:20 h), que va saltar a la fama després que James Rhodes la fitxés pel seu segell, i Carlota Flâneur (21:40 h).

 

[separator type=”thin”]

Los Enemigos a la Teixonera (divendres 23, 23 h)

El retorn de Los Enemigos als escenaris barcelonins s’ha fet esperar, i és que la mala sort va fer que el seu últim disc d’estudi, el majúscul Bestieza, coincidís amb l’inici de la pandèmia. Sembla mentida, però Josele Santiago i Fino Oyonarte encara tenen coses a dir i estan totalment al dia trenta-cinc anys després. El seu és un disc de power pop i rock sense fissures i amb tornades per parar un carro. No és casualitat que estigués a totes les llistes dels millors discos estatals de 2020, com tampoc que liderin una de les nits de la Mercè, que aquest any torna a la clàssica Teixonera. Completen el cartell Cristian de Moret (20:20 h) i els incombustibles valencians Sènior i el Cor Brutal (21:40 h), una banda que donàvem per perduda i que, sortosament, sembla que torna amb força.

 

[separator type=”thin”]

Hidrogenesse al Moll de la Fusta (divendres 24, 22:30 h)

Un concert d’Hidrogenesse sempre és un motiu de celebració. El duet que formen Carlos Ballesteros i Genís Segarra ha creat un imaginari pop extravagant, intel·ligent i irònic que no té comparació amb el de cap altre conjunt local. Indomables i inclassificables, Hidrogenesse és un grup de culte que mesura amb regla i compàs les seves aparicions: veure’ls no passa cada dia i cal aprofitar cada ocasió com si fos l’última. Al duet màgic barceloní l’acompanya la que és una de les propostes més brillants que ha donat la música espanyola els últims anys, la jove diva Cabiria (18:30 h), a mig camí entre tots els generes que cal escoltar, però amb una evident ànima italodisco. Veu, sintetitzador i un resultat màgic. Entre ells actuaran Centauros (20:30 h).

 

[separator type=”thin”]

Lidia Damunt a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm (dissabte 25, 19 h)

Sempre s’ha mantingut entre catacumbes, però hi haurà un dia caldrà que es faci un reconeixement a Lidia Damunt, un dels motors de la música independent estatal dels últims trenta anys. Primer va exportar el riot grrrl amb la seva germana, totes dues liderant Hello Cuca, i després passant del punk al folk amb el seu projecte en solitari, posant a Suècia la seva base d’operacions. Encara que val la pena veure-la en format dona-orquestra, a la Mercè actuarà amb banda i ensenyat l’últim Nacer en Marte. La jornada serà llarga a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb un bon grapat de grups amb coses a ensenyar, com les debutants Eterna Juventut (12 h), amb membres de Papa Topo i Las Odio, i els sempre agradables germans Herrero i el seu pop de baixa fidelitat: Tronco (17:30 h).

 

[separator type=”thin”]

Samantha Hudson al Moll de la Fusta (dissabte 25, 22:30 h)

És una de les grans personalitats d’aquest any. Samantha Hudson, l’activista travesti i absoluta icona de la llibertat de l’escena queer estatal serà a les festes de La Mercè 2021 presentant les cançons del seu nou àlbum, Liquidación total publicat amb el llegendari segell madrileny Subterfuge. Un espectacle que juga amb la perspectiva de gènere i sexe sense cap tabú ni barrera. La festa la completen dues de les veus femenines amb més personalitat de l’escena estatal: la cantant de flamenc i col·laboradora de C.Tangana, La Húngara (18:30 h), i la reggaetonera Bea Pelea (20:30 h), amb l’aval de La Vendición, el segell més real de la nova escena urbana.

 

[separator type=”thin”]

Clara Peya al Teatre Grec (dissabte 25, 23 h)

No hi ha un torrent d’energia igual que Clara Peya en aquest país. La profunditat, compromís i originalitat de la pianista i compositora de Palafrugell, guardonada pels Premis Nacionals de Cultura de 2019, no es pot comparar a ningú. En aquesta ocasió seguirà presentant Perifèria, treball número onze de la seva carrera, que navega pels marges i els límits en un espai d’absoluta llibertat i un talent absolutament fora del comú. Abans de Peya es podrà escoltar la guitarra més històrica de la cançó catalana, la de Toti Soler (20:20 h), i la cantant pop Judit Nedderman (21:40 h).

 

[separator type=”thin”]

Oques Grasses al Fòrum Mediterràniament (dissabte 25, 23:10 h)

Una de les millors coses que et regala Oques Grasses és que sent el mainstream més absolut, i sovint entrant en el cànon  (incomprensiblement pejoratiu) de ser música de festa major, ofereixen coses interessantíssimes. La clau és no quedar-se només amb l’èpica i la saturada música festiva en català, sinó anar molt més lluny. El gran canvi el van donar amb el seu disc anterior Fans del sol i l’han continuat amb A tope amb la vida, ja convertits en estrelles rutilants del panorama nacional. El seu directe val la pena si decideixes deixar tots els prejudicis a casa.