Planta Alstom a Santa Perpètua de Mogoda.
La planta d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda (Vallés Occidental).

Alstom contractarà 190 persones a Santa Perpètua per arribar al milió d’hores de treball

El contracte de Renfe de gairebé 200 trens de Rodalies impulsa el pla de transformació de la planta barcelonina, que acumula una inversió de 150 milions d'euros des del 2016 i treballarà a màxima capacitat els propers cinc anys

La fàbrica d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda (Vallés Occidental), una de les més grans del grup francès, “està plena de gom a gom”, remarca en més d’una ocasió la seva directora, Cristina Andériz. Després d’una etapa complicada (2006-2016), amb l’aturada econòmica i la caiguda del mercat espanyol, la planta barcelonina ha pitjat l’accelerador gràcies a la recuperació de la demanda interior, però també a la consolidació de les exportacions que li van permetre sobreviure la crisi.

Davant aquest escenari, la multinacional ha decidit impulsar un pla de transformació d’unes instal·lacions d’on han sortit una part dels trens que es veuen per Barcelona, i també Espanya, des del tramvia i el metro que circula per la capital catalana, amb la posada en marxa de la línia L9, sense conductor, com a fita, fins als trens de Rodalies —model Civia—. La previsió d’Alstom és que la planta de Santa Perpètua, entre les cinc millors del grup a nivell europeu i entre les 15 a nivell mundial, arribi a una capacitat de treball anual d’1 milió d’hores entre 2025 i 2026. Aquest 2023, se situarà en les 800.000 hores, xifra que s’ha duplicat respecte a l’any passat.

L’impuls definitiu a la transformació l’ha donat l’adjudicació l’any 2021 del contracte de Renfe per a la construcció de gairebé 200 nous trens de Rodalies. “Ens alimentarà els pròxims cinc anys”, remarca Andériz, recordant que el procés de construcció dels trens és molt llarg, passant per diverses fases de disseny i construcció, a més de múltiples proves de validació. Els primers lliuraments es preveuen per a l’any 2025. No serà fins que estiguin aprovades les tres primeres unitats —uns sis cotxes— quan s’accelerarà la producció de tota la comanda, tenint en compte que aquestes primeres unitats segueixen un estricte procés de validació que pot arribar a allargar-se un any.

Per arribar al milió d’hores anuals de treball en un parell d’exercicis, la planta contractarà uns 190 treballadors aquest 2023, abastant una àmplia varietat de perfils, des d’encarregats de logística i operaris fins a enginyers, uns treballadors que cada vegada costa més incorporar. Actualment, la plantilla se situa en els 1.200 treballadors —uns 1.000 propis i la resta d’empreses subcontractades—. Aquesta xifra també s’ha accelerat en els últims anys, partint d’uns 500 empleats l’any 2020. L’any 2022, es van contractar uns 200 treballadors.

Tenint en compte el pes del contracte de Renfe, la meitat de les incorporacions es destinarà als nous trens de Rodalies, que presentaran com a novetat una configuració en dues plantes. Renfe també es quedarà amb la meitat d’hores treballades, és a dir, unes 500.000.

El pla de transformació de la planta barcelonina ha suposat fins al moment una inversió de 150 milions d’euros i sumarà 20 milions d’euros entre 2023 i 2024. Els recursos desemborsats s’acompanyen per una partida anual de manteniment, amb un pressupost de 40 milions d’euros.

Bona part de l’execució dels 150 milions d’euros va començar l’any 2016 quan la companyia es va posar a recomprar terrenys de la seva parcel·la que havia venut durant la crisi, recuperant la propietat dels 360.000 metres quadrats que la configuren i augmentant la superfície industrial en 7.000 metres quadrats. S’han pogut construir noves naus, línies d’acabat, un taller de soldadura i una zona de proves. “Podem créixer més, però de moment no ho farem”, exposa Andériz, recordant que estan gairebé al límit de la capacitat operativa. Per esprémer l’espai disponible al màxim, l’empresa ha externalitzat el seu magatzem, amb un acord amb la francesa Daher, que s’ha encarregat de construir un de 2.000 metres quadrats a La Llagosta.

Per esprémer l’espai disponible al màxim, l’empresa ha externalitzat el seu magatzem, traslladant-lo a La Llagosta

La inversió executada també s’ha destinat a la digitalització de la fàbrica, on no es veu ni un paper i s’han incorporat nous robots, amb la previsió d’ampliar el seu abast aquest any, per exemple, a la nau de pintura. En aquest apartat, destaca l’automatització del taller de soldadura, amb un pla, segons Andériz, pioner en el grup i el sector. Així mateix, la planta compta amb un centre d’excel·lència en impressió additiva que dona servei a tot Alstom, una tècnica que, malgrat ser encara massa incipient per al sector, Santa Perpètua treballa per incorporar-la.

Projectes en marxa

A l’espera que la comanda de Renfe agafi velocitat de creuer, la fàbrica barcelonina està treballant en una àmplia varietat de projectes. El transport públic de Barcelona és un dels protagonistes, amb noves unitats per al tramvia, que es destinaran a la prolongació entre Glòries i Verdaguer, i per a l’L1 i l’L3 del metro, un projecte pràcticament acabat amb els primers vagons de la línia verda ja en funcionament i la previsió de lliurar els de la línia vermella en les pròximes setmanes. A més, Santa Perpètua està treballant en els 10 trens que utilitzarà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per a la línia que anirà a l’Aeroport de Barcelona, amb un disseny que es basarà en els futurs trens de Rodalies que ha encarregat Renfe, però adaptant-lo i amb diferències com que només tindrà un pis.

Construcció dels nous vagons del metro de Barcelona a les instal·lacions d’Alstom en Santa Perpètua.

Altres projectes en què està treballant la planta són els tramvies de Frankfurt, Casablanca i Colònia; els metros de Santo Domingo i Singapur, i trens regionals per a Luxemburg. El mercat internacional va ser el que li va permetre a Santa Perpètua capejar el temporal durant la dècada passada i l’exportació internacional representa una partida anual de 150 milions d’euros, amb la previsió de duplicar-la aquest 2023 amb l’entrada de tres projectes nous. L’expansió més enllà d’Espanya va començar amb els tramvies fets per a Algèria, Sidney, Qatar, Nottingham i Sant Petersburg, i els metros per a Lima, Guadalajara (Mèxic) i Panamà.

Alstom troba els seus orígens al país a les desaparegudes La Maquinista Terrestre i Marítima (MTM), fundada l’any 1855, i Macosa, nascuda només dos anys després. El grup francès les va comprar els anys 1989 i 1993, respectivament, a l’Institut Nacional d’Indústria (INI). L’any 1994, es va inaugurar la fàbrica de Santa Perpètua. Segons les últimes dades disponibles, la companyia va ingressar 660 milions d’euros a Espanya en l’exercici de 2021.