Panoràmica del complex d'Applus+ Idiada a Santa Oliva (Tarragona).
Panoràmica del complex d'Applus+ Idiada a Santa Oliva (Tarragona).

Applus+ Idiada vol ampliar les seves instal·lacions amb l’ajuda dels fons europeus

Les pistes de proves d'Applus+ Idiada són un actiu estratègic per la competitivitat de Catalunya. Aquest centre de referència internacional esgotarà totalment el seu espai amb les noves pistes que construirà per ajudar a desenvolupar el cotxe autònom i busca ja terrenys per ampliar les seves instal·lacions de la mà dels fons europeus.

L’empresa catalana Applus+Idiada començarà a construir unes noves pistes de proves i instal·lacions per a vehicles connectats i autònoms durant el primer trimestre de 2021. Les obres estan previstes que acabin a mitjans de 2024. Quan aquesta nova infraestructura estigui llesta, tota la superfície de la que Applus+ Idiada disposa al seu centre tecnològic de Santa Oliva, al Baix Penedès, quedarà completament ocupada. Els fons europeus poden servir per ampliar les seves instal·lacions a uns nous terrenys, proposta en la qual ja estan treballant l’empresa i la Generalitat.

“Necessitem un lloc alternatiu i, a ser possible, a prop”, explica el director de Desenvolupament Corporatiu, Ramon Zabala. Encara no hi ha res tancat, però la idea és construir més laboratoris i pistes per continuar contribuint al desenvolupament del vehicle del futur, plantejament que encaixa perfectament en els objectius dels fons europeus.

Proves al centre tecnològic de l’Albornar, a Santa Oliva (Baix Penedès).

Els fons europeus també poden servir a Applus+Idiada per innovar en altres qüestions, com programes de digitalització per a l’automòbil intel·ligent i sostenible que permetin avançar en la concepció de la mobilitat com a servei, segons assenyala Zabala. La companyia vol trobar suport en els fons europeus per tirar endavant aquests projectes, tot i que també preveu fer una inversió pròpia.

Applus+ Idiada està especialitzada a oferir serveis de disseny, enginyeria, proves i homologació per a la indústria de l’automòbil. El centre tecnològic de l’Albornar té una superfície total de 365 hectàrees, amb fins a 12 circuits i laboratoris d’assaig i desenvolupament de vehicles, i compta amb una plantilla de 1.334 persones. A escala global l’empresa té com a principals accionistes el grup de certificació Applus+ (amb el 80% de les accions) i la Generalitat (20%), i opera en 24 països i té uns 2.500 treballadors.

El centre tecnològic d’Applus+Idiada.

Noves pistes de proves i instal·lacions per a vehicles connectats i autònoms

La construcció de noves pistes de proves i instal·lacions per a vehicles connectats i autònoms a Santa Oliva, que exhauriran la superfície disponible actualment al complex, servirà per aprofundir en funcions més específiques d’aquest tipus d’automòbil. Applus+Idiada té una llarga trajectòria en el desenvolupament de la conducció autònoma: van començar a treballar-hi a principis dels 2000 amb projectes de recerca i després a través de contractes. Fa un any van crear la seva primera pista per sistemes avançats d’assistència al conductor (ADAS), que cobreixen estadis més incipients del vehicle autònom.

Per això, la multinacional catalana ha decidit fer un pas més i construir espais més específics per desenvolupar la conducció autònoma dels vehicles, amb el suport del Govern, que hi destinarà un total de 15,3 milions d’euros.

Les obres es desenvoluparan en dues fases. La primera servirà per construir una zona d’assaig en una autopista i un entorn urbà “fàcil”, és a dir, amb avingudes i sense centres històrics, com clarifica Zabala. Aquesta primera part s’iniciarà el primer trimestre de l’any que ve i acabarà al segon trimestre del 2022, moment en què ja començaran a fer proves de productes, encara que falti la segona fase, per no perdre temps i anar avançant. La segona fase s’encarregarà d’acabar de definir els escenaris urbans —aquest cop amb carrerons— i crear una carretera rural, i començarà a principis de 2023 i finalitzarà a mitjans de 2024.

Plànol amb les diferents fases de construcció de les noves pistes.

En aquests escenaris, Applus+Idiada farà assajos en els quals sorgiran obstacles, com vianants o tractors, i aquests cotxes intel·ligents els hauran d’anar superant. Per fer-ho, utilitzarà objectes físics i virtuals. Tot això servirà per garantir que, un cop surtin a fer proves al carrer, els riscos siguin els mínims.

Assaig d’un vehicle amb un objecte físic que simula ser un vianant.

Segons càlculs de la Generalitat, la construcció del circuit generarà fins a 243 llocs de treball anuals entre directes, indirectes i induïts, i aportarà un PIB addicional de 12,3 milions d’euros. Un cop en funcionament, les noves pistes suposaran la creació d’entre 50 i 80 llocs de treball i aportaran un PIB creixent situat entre els 2,5 milions i 4 milions d’euros anuals. El Departament d’Empresa i Coneixement defensa que es tracta d’una inversió estratègica que permetrà potenciar la competitivitat de les instal·lacions i el futur de l’automoció a Catalunya.