Túnel de Aquàrium de Barcelona.
El túnel de l'Aquàrium segueix sent un dels seus plats forts. © Nazaret Romero / ACN

Una reforma de 15 milions per a l’Aquàrium, o com dormen els taurons

El centre es transforma amb una sala immersiva, tecnologies digitals i nous espais educatius

El tauró de puntes negres mai pot parar de nedar; si ho fes, l’aigua deixaria de passar per les seves brànquies, l’oxigen no li arribaria a la sang, i moriria. “I com dorm un tauró de puntes negres? Nedant. Igual que les persones tenim automatitzada la respiració, té automatitzada la natació, amb un sonar per evitar obstacles, fins i tot quan dorm”, explica el conservador Patrici Bultó davant d’exemplars que dansen d’un costat a l’altre en un dels tancs de l’Aquàrium de Barcelona.

Igual que els taurons de puntes negres, l’Aquàrium no s’atura, i agafa una nova embranzida. Coincidint amb el seu 30è aniversari, el centre marí s’ha transformat amb una inversió de 15 milions d’euros per part del grup Aspro, al qual pertany l’Aquàrium. Amb aquesta reforma, s’ha dotat de noves tecnologies i nous espais educatius, i ha redoblat la seva aposta per la sostenibilitat, fins i tot amb mobiliari fet amb xarxes de pescar recuperades del mar de l’empresa valenciana Gravity Wave.

Les novetats es fan patents només fer girar els torns de l’entrada; el que abans era una escala anodina, s’ha convertit en un camí sobre ones del mar i grans animals marins en moviment, projectats digitalment sobre el terra. De fet, es tracta de la pantalla de terra més gran d’Europa, amb una superfície de 300 metres quadrats com a passarel·la d’entrada al centre, dirigit per Maria José Peretó.

Entrada del Aquàrium de Barcelona.
La nova entrada a l’Aquàrium. © Nazaret Romero / ACN

És una avantsala de la gran novetat que estrena el centre: una gran sala immersiva que submergeix als visitants en un viatge en submarí cap al fons de la mar. Fidel a la realitat científica, el viatge submarí transita les diverses profunditats, amb instants de calma i delit de la vida marina, i moments trepidants i de perill entre tentacles de calamar gegant.

Però la renovació va més enllà de la tecnologia, que també es cola al llarg del recorregut per informar sobre les diverses espècies que es troben en el recinte. La inversió també ha inclòs la millora de totes les instal·lacions, la incorporació de noves espècies, la creació d’una nova zona de manglars i l’actualització i ampliació d’aquaris, que actualment acullen més de 11.000 organismes de 600 espècies distintes, des dels onírics dracs de mar fins als mortífers peixos pedra; 20 segons basten per matar una persona si el toca, explica Bultó: “En general, al mar, el que és més vistós, millor no tocar-ho”.

Sala inmersiva del Aquàrium.
La nova sala immersiva de l’Aquàrium de Barcelona.

I rajades, morenes, esturions, peixos lleó, piranyes, una infinitat d’espècies, i un trosset de la Gran Barrera de Coral australiana, que continua emblanquint-se per l’empitjorament de la qualitat de l’aigua i el canvi climàtic. Però no cal anar fins a les antípodes per constatar els efectes de l’augment de les temperatures. Amb les aigües més calentes del Mediterrani, espècies que fins ara es quedaven a la Mar Roja creuen pel Canal de Suez fins al nostre mar, on sembla que s’ha vist ja algun tauró tigre.

Aquàrium de Barcelona.
L’Aquàrium compta amb 11.000 organismes de 600 espècies. © Nazaret Romero / ACN

Són canvis en el mar que posen en perill el seu equilibri i, per tant, l’equilibri del planeta, propiciats per l’activitat humana i la contaminació. L’Aquàrium acosta la problemàtica als més petits amb proves i activitats, que van des d’alimentar a carpes koi a un joc interactiu per retirar escombraria del mar.

“Ens va la vida a nosaltres; la Terra seguirà aquí, encara que sigui amb altres espècies”, ha avisat Bultó. I precisament aquest és l’objectiu de l’Aquàrium, segons ell: fomentar la cura del mar a través de mostrar les meravelles que alberga: “Qui s’enamora del mar, s’enamora per sempre, i qui està enamorat d’alguna cosa, la cuida”. Així, posa el focus en els adults del futur: “Encara som a temps de salvar els mars; encara som a temps de salvar-nos a nosaltres mateixos”.