Nespresso Thomas Reuter
Thomas Reuter i Claudia Ayats, director general i directora de màrketing de Nespresso, amb Damián Seijas, ambaixador de la marca.

Arriba la nova Nespresso Vertuo, amb càpsules que permeten preparar cafès de mig litre

T'agrada prendre cafè de filtre? Ets més de cafè en tassa gran que de ristretto? Nespresso ha tornat a reinventar el negoci de les càpsules amb el llançament de Vertuo, un nou sistema d'extracció que utilitza la força centrífuga i funciona amb cinc mides diferents de càpsules dotades d'un codi de barres.

La multinacional suïssa Nestlé va inventar el cafè en càpsules l’any 1986, encara que no va ser fins a 2004 que el sistema Nespresso va començar a tenir força a Espanya, fins a esdevenir un aparell habitual a les llars. Tot i haver lliurat una important guerra per protegir les seves patents, la marca ha estat mundialment imitada i avui les seves cafeteres són utilitzades per desenes de marques que han llançat càpsules compatibles de venda en supermercats. Nespresso es manté fidel al seu sistema de venda exclusiva en la seva xarxa de botigues pròpies —en té més de 800 a 84 països—, però és obvi que la marca ja no creix al mateix ritme que ho feia abans. En tot cas, fa quinze anys, les càpsules eren un negoci marginal, però ara són la part més important del pastís gràcies al procés de transformació del sector que ha liderat Nespresso i que va contribuir a accelerar també Nescafé Dolce Gusto, l’altra gran marca de cafè encapsulat de Nestlé.

I ara, quan tots ja teníem una Nespresso a casa, arriba Vertuo, un nou sistema amb el qual el grup suís pretén tornar a revolucionar el sector i que si té èxit segur que tornarà a ser imitat. Vertuo utilitza càpsules i cafeteres diferents de les de Nespresso i estarà disponible a les botigues de la marca a partir de l’11 de maig. Són doncs, dos sistemes no compatibles entre si, però que es vol que siguin complementaris. Les cafeteres Vertuo fan servir la força centrífuga per infusionar el cafè i, l’altra gran novetat, és que no hi haurà només dues mides de càpsules (ristretto i lungo) sinó 5: Espresso, Doble Espresso, Gran Lungo, Mug i Carafe, que permeten elaborar des d’una tassa de 40 ml a una gerra de 535 ml, és a dir, més de mig litre de cafè amb una sola càpsula.

El llançament de les mega càpsules Carafe (535 ml) —que es vendran a 99 cèntims la unitat— és una resposta de Nespresso a una de les tendències més emergents que existeixen en el sector: l’auge del cafè a filtre. Aquest mètode d’elaboració, menys agressiu que les màquines exprés, permet tastar millor els diferents orígens i varietats i està sent impulsat per la nova fornada de cafeteries de cafè d’especialitat, que busquen promoure una nova cultura entre els amants del cafè. A diferència d’un expresso, pensat per a ser consumit ràpidament, el cafè en filtre convida a un tast tranquil i compartit amb altres persones.

La nova cafetera Vertuo, amb el recipient i la mega càpsula Carafe.

En paral·lel, les altres mides de càpsules que incorpora Vertuo volen conquistar noves ocasions de consum i satisfer també una demanda molt generalitzada entre els consumidors: no tothom és amant dels ristrettos, sinó que prefereix els cafès llargs. Segons Nespresso, el 49% dels cafès que consumeixen les llars espanyoles són en tassa gran (200 ml) i, a més, el 62% dels consumidors afegeixen llet. “Vertuo és una oportunitat per als perfils cafeters més amplis i per a aquells als quals els agrada innovar i gaudir de diferents estils de cafè, en funció de l’hora del dia i qui l’acompanyi”, explica la marca, que té com a director a Espanya a Thomas Reuter. Nespresso, que dirigeix el seu negoci espanyol des de Barcelona, s’ha proposat que en cinc anys el nombre d’usuaris de Vertuo iguali a la seva base de clients actuals. L’empresa aconseguiria així migrar una bona part del seu negoci cap a un sistema que, per ara, li ofereix una major protecció enfront dels competidors.

Juntament amb la varietat de mides, la gran innovació de les càpsules de Vertuo és que incorporen un codi de barres que permeten a la màquina, gràcies a un sistema de lectura làser, identificar quin tipus de càpsula s’ha introduït i saber quin tipus de cafè ha de preparar. S’ha buscat la màxima simplificació, de manera que el consumidor només ha de prémer un botó, ja que tota la informació està en el codi de barres. Un cop es prem la tecla d’inici, la cafetera ajusta fins a 50 paràmetres d’extracció (temperatura, flux, quantitat d’aigua…) per adaptar-se a les especificitats d’aquesta càpsula.

Thomas Reuter Nespresso
Thomas Reuter, director general de Nespresso España, amb la nova Vertuo.

En total, Vertuo arriba al mercat amb 27 varietats de cafè i, en una primera fase, podran adquirir-se dos models de cafetera, Vertuo Next i Vertuo Plus —a partir de 149 euros—, fabricades també per Krups y Delonghi. Totes dues estan dotades d’una nova tecnologia que Nespresso ha batejat com Centrifusión, paraula fruit de la unió de centrifugat i infusió. El grup suís ha invertit set anys en aquest desenvolupament, que es basa a fer girar la càpsula i utilitzar la força centrífuga per realitzar la infusió del cafè. Segons Nespresso, la principal propietat que aporta Centrifusión és que permet obtenir cafès amb una crema molt consistent i generosa.

“Nespresso obre, un cop més, una nova era en l’univers del cafè. Cap altre sistema d’extracció de cafè aplica la força centrífuga per infusionar-lo”, destaca l’empresa, que recorda que totes les càpsules són d’alumini, un material totalment reciclable. Vertuo es va llançar a Amèrica de Nord el 2014 i ara arriba a Espanya després d’haver-se introduït en altres 25 països.

Nespresso Vertuo cápsulas
Una càpsula amb codi de barres de Vertuo.