AVLO circulando
L'AVLO circulant.

L’AVLO, el tren ‘low cost’ de Renfe, s’estrena aquest dimecres amb viatges a 7 euros

El 23 de juny es marcarà una fita en la història de l'empresa ferroviària, amb una nova connexió entre les dues principals ciutats del país per només set euros. En competència amb Ouigo, el nou servei començarà a caminar amb quatre circulacions diàries i preveu ampliar l'oferta si hi ha demanda suficient.

Aquest dimecres a les 5.35 començarà a circular el primer AVLO, l’AVE de baix cost de Renfe. Ho farà des de Figueres i tindrà parada a Girona (5:51), Barcelona (6:40), Saragossa (8:06) i Madrid (9:25). El viatge inaugural de l’AVLO marcarà una fita en la història de l’empresa ferroviària, abaratint considerablement el preu del trajecte que connecta les dues principals ciutats del país. A partir d’ara, per anar a Madrid des de Barcelona, el tren competirà amb avantatge pel factor preu respecte al cotxe, l’autobús i l’avió, facilitant així l’elecció del mitjà de transport més sostenible i còmode.

Aquest nou servei de Renfe oferirà bitllets a partir de set euros, que variaran segons la disponibilitat de places i poden pujar fins a gairebé els 90, en línia amb el preu habitual de l’AVE. Per a menors de 14 anys, hi haurà una tarifa bàsica de cinc euros, sempre que vagi acompanyat per un adult, i per a famílies nombroses també hi ha previstos descomptes, d’entre el 20% i el 50%.

Per poder oferir aquests preus tan baixos, en els trens AVLO només hi haurà classe turista i s’eliminaran serveis extra, com el de bar, que la pandèmia ja ha cancel·lat en els trens de Renfe. Com passa amb l’AVE, també hi haurà wifi, deixant enrere la desconnexió que es vivia abans en els trajectes de tren. Així mateix, el bitllet bàsic de l’AVLO inclourà la possibilitat d’embarcar una maleta de cabina i una bossa de mà o motxilla, pagant un extra si es vol afegir més equipatge. També s’haurà de pagar més per poder seleccionar el seient o fer canvis d’última hora o anul·lacions.

L’AVLO començarà amb quatre circulacions diàries per sentit entre Barcelona i Madrid, que es podran ampliar segons la demanda que registri el nou servei. Hi haurà trens AVLO directes entre Barcelona i Madrid, sobretot des de la capital, i d’altres que aniran fent parades a les diferents estacions del corredor nord-est d’alta velocitat (Figueres, Girona, Camp de Tarragona, Lleida, Saragossa, Calatayud i Guadalajara). Només l’AVLO que surt des de Madrid a les 19.30 pararà a totes les estacions.

L’AVE low cost arrencarà aquest 23 de juny circulant pel corredor que té un volum de viatgers més elevat, amb més de set milions anuals registrats abans de la pandèmia. Utilitzarà trens de la sèrie 112, que s’han reformat als tallers per poder encabir un 20% més de passatgers, fins a les 438 places. Així, diàriament s’oferiran unes 3.500 places diàries en ambdós sentits. Posteriorment, s’incorporaran nous trens de la sèrie 106, encara amb més capacitat, amb 581 places per tren. Aquest servei s’espera que s’estengui a la connexió des de Madrid amb Sevilla l’any que ve.

AVLO
Interior del nou AVLO.

L’AVLO no serà l’únic tren de baix cost  

L’estrena de l’AVLO arriba després d’una llarga espera. Havia de posar-se en marxa l’abril de 2020, però la crisi de la covid va aturar els plans. En aquest període, Ouigo s’ha avançat a Renfe i ha estat la primera a estrenar la connexió low cost entre Madrid i Barcelona, gràcies a la liberalització de l’alta velocitat.

Des del dilluns 10 de maig, la filial de baix cost del grup SNCF ofereix bitllets a partir de nou euros, que poden arribar fins als 75 euros, en línia amb la variabilitat de preus de l’AVLO. En el cas d’Ouigo, circula amb 30.000 places al dia, amb un total de 10 sortides diàries, cinc en cada sentit, i amb parades només a Tarragona i Saragossa.

Tren Ouigo
Ouigo competirà amb l’AVLO.