Part de l'equip impulsor d'Inbrain.

Banc Sabadell inverteix en l’empresa Inbrain, una ‘spin off’ de l’ICN2

A través de BStartup Health, Banc Sabadell ha invertit 100.000 euros a l'startup barcelonina Inbrain, que desenvolupa dispositius de grafè intel·ligents per tractar trastorns cerebrals com el Parkinson i l'Epilèpsia

El grafè és un dels materials amb més potencial en el sector mèdic. Una startup fundada a Barcelona, ​​Inbrain Neuroelectronics, vol utilitzar-lo per desenvolupar un nou tipus de teràpia per als trastorns cerebrals, alternativa a l’ús de fàrmacs i amb menors efectes secundaris. Banc Sabadell, a través de BStartup Health, vol donar suport al desenvolupament de la firma mitjançant una inversió de 100.000 euros que complementa una recent ronda de finançament d’un milió d’euros que va ser subscrita pels fons Alta Life Sciences, Sabadell-Asabys i per altres inversors i accionistes com l’ICF, Finaves i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

 

Inbrain és una spin-off de l’ICN2 i de l’ICREA fundada el 2019 que es dedica al desenvolupament de teràpies de neuromodulació utilitzant una interfície neuronal revolucionària basada en el grafè per registrar i modular senyals neuronals lligades a trastorns neurològics, per tal de mitigar i restaurar aquests trastorns. El dispositiu d’Inbrain combina la intel·ligència artificial i l’ús de big data i tindrà la capacitat de llegir i modular l’activitat cerebral, detectar biomarcadors específics de la teràpia i desencadenar respostes adaptatives per obtenir resultats òptims en teràpies neurològiques personalitzades. Segons l’empresa, aquest implant cerebral “és el menys invasiu i més intel·ligent del mercat”.

Fins ara la companyia ha realitzat proves de biocompatibilitat i toxicitat in-vitro i in-vivo, completat amb èxit els estudis en animals petits, i ha començat els estudis en animals grans per garantir que la tecnologia de grafè és segura, a més de superior a les tecnologies actuals basades en metalls com el platí i l’iridi. La companyia preveu dur a terme els primers estudis en humans pròximament.Les teràpies electròniques neuronals suposen una alternativa a la clàssica farmacologia amb menys efectes secundaris i un temps de desenvolupament menor i menys costós.

Es calcula que només a Europa, el cost dels trastorns cerebrals és d’aproximadament 800 bilions d’euros a l’any amb més del 35% de la població afectada. Entre el 25%-35% dels pacients de malalties neuronals són refractaris al tractament farmacològic i queden sense una solució terapèutica útil amb un gran impacte continu per als sistemes de salut a causa de nombroses consultes i hospitalitzacions.

El grafè, un material compost de carboni i d’un sol àtom de gruix, ofereix una combinació de propietats úniques per les quals la Comissió Europea va decidir dedicar uns dels majors projectes de recerca en l’àmbit europeu, el  Graphene Flagship (dotat amb 1 bilió d’euros), per explorar les aplicacions i desenvolupar la comercialització d’aquest material.

 

Yolanda Pérez, directora de BStartup.

BStartup, el programa de suport a l’emprenedoria de Banc Sabadell, va llançar BStartup Health, un programa específic per donar suport a les noves empreses de l’àmbit mèdic en les seves fases llavor i pre-llavor. A la tercera convocatòria d’aquesta iniciativa s’han analitzat 146 candidatures i s’invertirà en quatre d’elles. Inbrain és la primera d’aquesta nova tanda, segons explica Yolanda Pérez, directora de BStartup. “Aquest any ha estat de rècord, tant en nombre de projectes com per la seva qualitat. Inbrain és un clar exponent: tenen una tecnologia pionera a escala mundial, amb un científic al front d’enorme reconeixement, el Dr. José A. Garrido”, afirma Pérez. “Creiem que Inbrain pot tenir un gran paper en el tractament de malalties com el Parkinson i l’epilèpsia”, apunta la directora de BStartup.

En la mateixa línia s’expressa Josep Lluís Sanfeliu, d’Asabys: “hem vist en Inbrain la intersecció del talent científic i mèdic i la disrupció tecnològica que suposarà el grafè, sent l’oportunitat per donar solució a necessitats mèdiques no cobertes que tenen un gran impacte en la nostra societat”.