Nou èxit a l’ecosistema emprenedor barceloní. La fintech Nomo, creada per Banc Sabadell el 2018 a través del seu hub de negocis digitals Innocells, acaba de ser adquirida pel grup cotitzat finlandès Talenom, especialitzat a oferir serveis financers, de comptabilitat i gestió de recursos humans per a pimes i negocis.
Talenom ha comprat el 100% del capital de Nomo a Innocells amb l’objectiu de potenciar el creixement internacional, que ha situat Espanya com un mercat estratègic per comptar amb un elevat nombre de pimes, micropimes i autònoms amb fort potencial de digitalització. Així, el 2021, el grup finlandès ja va aterrar a Espanya amb la compra d’Avalanding, una firma centrada en assessorament fiscal i legal per a ciutadans estrangers. Ara, redobla l’aposta amb la incorporació de Nomo, cosa que li permet atacar directament un segment de pimes i autònoms amb un mercat potencial de 6 milions de clients.
La companyia finlandesa preveu recolzar-se en Nomo per entrar a nous països, de manera que convertirà Barcelona en el seu hub per a la internacionalització. L’objectiu és portar el model de negoci desenvolupat per la startup catalana a Itàlia, França i Alemanya al llarg del 2023 i 2024. Amb la previsió de facturar més de cent milions d’euros aquest any, el grup nòrdic, dirigit per Otto-Pekka Huhtal, obté actualment el 83% dels seus ingressos al país d’origen, Finlàndia, mentre que Suècia aporta el 16% i només un 1% procedeix d’altres països.
Nomo és una plataforma digital que va néixer al si d’Innocells per digitalitzar els autònoms i també les pimes, oferint-los un paquet integral de serveis per gestionar des d’un únic proveïdor la seva comptabilitat, finances i impostos i també serveis de banca digital. Funciona amb un model de subscripció mensual o anual i ara compta amb 2.000 usuaris de pagament. Tot i que forma part de Banc Sabadell per haver-se gestat dins del seu hub d’innovació, Nomo ha funcionat sempre com una empresa independent i amb plena autonomia, per la qual cosa el seu desenganxament del banc serà una operació senzilla. Es preveu que la companyia continuï operant amb la seva marca i mantingui també aquest grau d’independència a l’hora de funcionar respecte al nou propietari, tot i que clarament establirà sinergies amb Talenom i accelerarà el creixement gràcies al suport financer.
“Nomo va néixer fa menys de tres anys i, des de llavors, hem duplicat cada any la nostra xifra de negoci. Passar a les mans de Talenom suposa clarament una validació del nostre projecte i del valor que hem generat en tan poc temps i que ara podem escalar”, afirma a The New Barcelona Post el conseller delegat de la fintech, Xavier Capellades. Segons el directiu, aquesta operació és un dels millors exemples d’èxit d’intraemprenedoria, ja que l’empresa ha pogut néixer i desenvolupar-se fins ara gràcies als recursos prestats pel vehicle de corporate venturing de Banc Sabadell.
Xavier Capellades: “Passar a les mans de Talenom suposa clarament una validació del nostre projecte i del valor que hem generat en tan poc temps i que ara podem escalar”
L’executiu, que anteriorment havia dut a terme la seva trajectòria professional a Telefónica i Roche, continuarà liderant Nomo en aquesta nova etapa, en què preveu un fort creixement. “Talenom té en marxa un pla estratègic que contempla una potent inversió per expandir-se per Europa, on hi ha una gran oportunitat per accelerar la digitalització de les pimes i autònoms. Utilitzaran la plataforma de Nomo per entrar a nous països i volen fer-ho des de Barcelona, on han vist que hi ha molt de talent gràcies a l’ecosistema emprenedor que s’ha consolidat a la ciutat”, afegeix Capellades.
Amb seu al coworking Utopicus de la plaça Gal·la Placídia, Nomo ocupa ara unes 25 persones i fins a final d’any preveu incrementar l’equip fins als 32 professionals, avança el CEO.
“Nomo ha desenvolupat una plataforma digital tot en un d’alta qualitat que s’adapta molt bé al mercat i compta amb personal altament qualificat. Estem realment impressionats amb les seves solucions innovadores i amb com posa focus en l’experiència del client. Estic molt il·lusionat amb l’oportunitat de créixer junts perquè tots dos equips comparteixen la passió per ajudar els petits autònoms i empreses. Ens esforçarem per facilitar la vida dels emprenedors a Espanya!”, ha afirmat Otto-Pekka Huhtala, conseller delegat de Talenom.
Otto-Pekka Huhtala: “Estic molt il·lusionat amb l’oportunitat de créixer junts perquè tots dos equips comparteixen la passió per ajudar els petits autònoms i empreses”
Fundada el 1972, Talenom ofereix un paquet integral de serveis per facilitar el dia a dia dels emprenedors, amb eines digitals i automatitzades que inclouen des de comptabilitat, pagaments, facturació i gestió de nòmines a diversos serveis financers i de pagament. Amb un creixement mitjà anual de vendes del 16% entre 2005 i 2021, la companyia liderada per Otto-Pekka Huhtala ocupa mil persones a Finlàndia, Suècia i Espanya i cotitza a la Borsa d’Hèlsinki, anomenada actualment Nasdaq Hèlsinki, amb una valoració d’aproximadament 400 milions d’euros.
L’empresa finlandesa va facturar 83 milions d’euros el 2021, un 28% més, i s’ha proposat assolir uns ingressos d’entre 100 milions i 110 milions aquest any gràcies al creixement orgànic i l’estratègia d’adquisicions que ha activat i que l’han portat a integrar també cinc companyies a Finlàndia i Suècia.
De ‘fintech’ a neobanc
El model de negoci de Talenom està més centrat a operar com una gestoria per als seus clients —portant la comptabilitat, les nòmines o els impostos—, mentre que Nomo, a més de poder oferir aquests serveis, va més enllà, ja que la seva plataforma permet gestionar el dia a dia, permetent, per exemple, emetre factures, confeccionar pressupostos o digitalitzar tiquets de despeses sense haver d’utilitzar altres aplicacions o programes. A més, des de fa dos mesos, Nomo ofereix també un compte bancari i una targeta de dèbit Mastercard, per la qual cosa ara, a més de fintech, és també un neobanc.