Hotel Mandarin Oriental Barcelona
La façana de l'hotel Mandarin, ubicat al Passeig de Gràcia.

Barcelona acabarà l’any amb el 85% dels hotels oberts

La ciutat atrau un total de 1,9 turistes durant aquest estiu, millorant els resultats de l'any passat, però encara lluny dels d'abans de la pandèmia. L'Ajuntament veu en aquestes dades l'inici de la recuperació, a l'espera que el retorn dels viatges de negocis i les fires l'acceleri.

La crisi provocada per la pandèmia encara no s’ha superat en el sector turístic, però la recuperació comença a veure’s una mica més a prop. Barcelona, una ciutat dominada pels visitants internacionals, ha vist com aquest estiu els turistes tornaven a la ciutat, a la vegada que els hotels que portaven mesos tancats anaven pujant les persianes. Actualment, el 60% dels hotels a la capital catalana ha obert i s’espera que aquesta xifra pugi fins al 85% d’aquí a finals d’any. L’avenç de la vacunació, la derogació gradual de les restriccions i un calendari intens de fires en aquest últim trimestre expliquen aquesta reactivació.

Segons dades de l’Observatori de Turisme a Barcelona, la ciutat ha tancat l’estiu amb un total d’1,9 milions de turistes, un 184,1% més que el 2020, però un 62% menys que el 2019, any de rècord per al sector, quan es van atreure 5,2 milions de visitants durant els mesos d’estiu i 12 milions durant tot l’any. La despesa turística també ha millorat considerablement respecte a l’estiu anterior, amb 717,6 milions d’euros, un 182% més.

La recuperació de l’activitat al sector també s’ha fet evident en l’evolució del mercat de treball. Aquest mes d’agost va ser el primer en el qual l’hosteleria va generar ocupació neta des de febrer de 2020. Durant els mesos d’estiu, s’han signat gairebé quatre vegades més contractes al sector turístic que durant el mateix periode de 2020, amb més de 24.000, representant un 11% del total dels contractes formalitzats a tot Barcelona.

“Estem a mig camí entre el 2019 i el 2020, però, finalment, s’està produint una reactivació intensa del sector”, valora el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. En aquesta reactivació, els congressos i els viatges de negoci seran una de les claus per acabar d’animar el sector turístic, tal com remarca el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres. Durant aquest últim trimestre de 2021, la ciutat acollirà una trentena de congressos, com la fira d’oci IAPAA, l’Automobile Barcelona, el Smart City Expo World Congress, Tomorrow.Mobility World Congress i Puzzle X. A banda, l’any que ve, segons Torres, serà un dels millors quant a fires dels últims anys, amb episodis clau per calibrar la salut del sector després de la pandèmia, com la tornada del Mobile World Congress (MWC) i la gran estrena de l’Integrated Systems Europe (ISE).

En aquest estiu de transició, el turista internacional ha tornat a ser superior al domèstic, representant més del 70% dels visitants. Malgrat això, la crisi de la covid ha aconseguit atreure més turistes de la resta d’Espanya a la capital catalana, un dels objectius que l’Ajuntament persegueix des de fa anys. De fet, els visitants nacionals van ser el primer grup en nombre de pernoctacions durant els mesos de juny i juliol, per sobre d’altres nacionalitats com els francesos, els italians i els alemanys. Durant el mes d’agost, els francesos ja van ocupar la primera posició, però els espanyols es van mantenir en la segona posició i, a més, durant aquest mes ja s’ha superat la xifra global de turistes domèstics que es va aconseguir durant tot el 2019.

La marca Barcelona resisteix

Barcelona s’ha situat com la primera ciutat de tot Espanya amb més nombre de visitants que pernocten en hotels durant l’agost, amb 442.028, per davant de Madrid, que ha arribat als 394.085, i la preferida pel turista internacional. Així mateix, també ha registrat un millor comportament respecte d’altres ciutats del país en quant l’atur, amb una reducció del 35% respecte al 2020, per sobre de la mitjana estatal (-21,8%).

“La marca Barcelona resisteix, està ben posicionada”, defensa Torres, qui veu en els fons Next Generation una oportunitat per donar suport a un sector que, tot i que inicia la recuperació, ve de passar una temporada complicada. Una de les iniciatives que es vol promoure des de Turisme de Barcelona amb aquests recursos és un hub que analitzi totes les dades que generen els turistes, amb l’objectiu d’interactuar millor amb ells, des que decideixen visitar la capital catalana fins que tornen a casa.