Parc Científic de Barcelona
Façana del Parc Científic de Barcelona.

Barcelona acollirà un aparell punter per fer recerca en ressonància magnètica nuclear

El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà gairebé nou milions d'euros per ubicar al Parc Científic de Barcelona un equip de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp, el primer que hi haurà a Espanya

El Govern central acaba d’aprovar una subvenció de gairebé nou milions d’euros per instal·lar al Parc Científic de Barcelona (PCB) el primer aparell de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp de tot Espanya. Aquest equip formarà part de la xarxa estatal d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), que agrupa grans instal·lacions dedicades a promoure la recerca i el desenvolupament tecnològic.

La ressonància magnètica nuclear és una tecnologia essencial en la recerca en química, farmàcia i biomedicina. Bàsicament, permet proporcionar informació a escala atòmica de biomolècules complexes, com també analitzar les interaccions que tenen lloc in vivo. “La UB és líder en aquests camps, tal com mostren els rànquings més recents, i la renovació de les infraestructures amb aquest nou instrument li permetrà mantenir el lideratge a escala europea i mundial”, valora el rector de la universitat, Joan Guàrdia.

L’aparell que s’ubicarà a la capital catalana tindrà molta resolució i sensibilitat, i disminuirà el temps que cal destinar per adquirir dades, gràcies al fet que podrà generar camps magnètics amb freqüències d’1 GHz. Donades aquestes característiques i sumant les potencialitats d’altres instal·lacions de l’ICTS, el vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Garcia, creu que “permetrà crear el principal hub de biologia estructural del sud d’Europa i potenciarà camps emergents d’aplicació, com ara l’ús de proteïnes desordenades com a dianes terapèutiques o els fàrmacs d’origen biotecnològic”.

La subvenció, atorgada pel Ministeri de Ciència i Innovació, cobreix el 100% del finançament per adquirir i instal·lar l’aparell, que trigarà uns anys en estar en funcionament i donarà servei a la comunitat científica a través de convocatòries. També revertirà en el teixit industrial, especialment en el sector biomèdic, que tindrà a l’abast una tecnologia d’última generació, i serà un reclam per atreure talent i oferir formació de qualitat.