L'Ocean Decade Conference tindrà lloc del 10 al 12 d'abril de 2024

Barcelona acollirà la conferència mundial sobre el Decenni dels Oceans de l’ONU

El CCIB reunirà a mil assistents per buscar solucions davant del canvi climàtic

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) acollirà del 10 al 12 d’abril del 2024 la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU. Aquest acte mundial comptarà amb la participació de governs, experts, científics i la societat civil. L’acte pretén buscar solucions per una major protecció dels oceans establint prioritats conjuntes pel seu futur.

El Decenni de les Ciències Oceàniques pel Desenvolupament Sostenible (2021-2030), va iniciar-se tres anys enrere. L’ONU va crear-lo per tal de combatre el deteriorament de la salut dels oceans i garantir el suport de les ciències oceàniques a tots els països en la creació de majors condicions pel desenvolupament sostenible de l’oceà. “La conferència serà una gran oportunitat per tal que els actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per la gestió sostenible de l’oceà, i al mateix temps aplanin el camí pel futur del Decenni”, exposa Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la UNESCO.

L’esdeveniment té previst a prop de 1.000 d’assistents de tot el món durant els tres dies de celebració. L’objectiu principal es basa a fer un balanç dels resultats dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà per tal de construir un full de ruta fins a 2030. D’aquesta manera es buscaran solucions científiques per respondre al canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals.

La conferència, que ja ha obert les preinscripcions, presenta un programa basat en els deu reptes del Decenni de l’Oceà. Es començarà amb una sessió inaugural que compta amb la participació dels líders de l’Estat, caps de les agències de l’ONU i representants de la indústria. Aquest congrés combinarà sessions telemàtiques amb altres sessions plenàries.

“És un honor acollir aquest esdeveniment de gran rellevància internacional i de vital importància pel planeta”, declara Marc Rodríguez, el director general del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona. “El CCIB, amb unes instal·lacions de primer nivell i la ciutat, pol de coneixement, innovació i talent, són l’espai ideal per reunir als experts de tot el món que reflexionaran i debatran per buscar solucions als septes actuals i del futur dels nostres oceans”, afegeix Rodríguez.

L’acte estarà cogestionat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Comitè Espanyol de la Dècada Oceànica Nacional, que dirigeix el Ministeri de Ciència i Innovació a través del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Paral·lelament, tindran lloc diferents activitats a la ciutat per reflexionar sobre la importància de la sostenibilitat d’aquest ecosistema. L’Ocean Decade Week conformarà activitats com tallers, simposis, sopars i exposicions d’art a partir del 8 d’abril en diferents llocs de Barcelona per complementar el programa inicial.