Tour de Francia Barcelona 2026
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director general del Tour de Francia, Christian Prudhomme, signen l'acord per a la sortida de la carrera des de Barcelona el 2026.

Barcelona acollirà la sortida del Tour de França el 2026

Els més de 150 ciclistes sortiran de la ciutat el 4 de juliol, i continuaran amb tres etapes més a Catalunya, que es concretaran durant els pròxims mesos

Barcelona continua escalant posicions en el podi mundial de l’atracció de grans esdeveniments esportius. La capital catalana acollirà el 2026 la sortida del Tour de França, que continuarà amb tres etapes que se celebraran a Catalunya. Amb aquest anunci, Barcelona es convertirà en la primera ciutat del món en acollir els quatre esdeveniments esportius amb més impacte a nivell mundial: els Jocs Olímpics, el Mundial de Futbol, la imminent Copa de l’Amèrica i el Tour de França. 

La gran carrera de referència internacional del ciclisme partirà per primera vegada de Barcelona amb un esdeveniment en el qual Montjuïc tindrà un protagonisme especial, i que tindrà lloc del 4 al 6 de juliol de 2026. L’inici del Tour a la ciutat tanca un cercle virtuós: Barcelona és una imprescindible de la Volta Ciclista de Catalunya; l’any passat va acollir la sortida de la Vuelta Ciclista, i pujarà el nivell obrint el Tour de França d’aquí dos estius, amb els seus més de 150 ciclistes pedalant sobre l’asfalt de la ciutat. 

L’anunci arriba després d’anys de treball de l’Ajuntament per atreure aquest esdeveniment: “És un somni fet realitat, i una vegada més reafirma el paper de Barcelona com a capital internacional de l’esport”, ha proclamat l’alcalde, Jaume Collboni, amb el director del Tour de França, Christian Prudhomme, en un acte al consistori. Sobre el retorn que comportarà per a Barcelona, l’Ajuntament per ara no ha elaborat el càlcul. No obstant, el més rellevant serà “el posicionament de la ciutat en referència al ciclisme i als grans esdeveniments esportius”, segons Collboni, que ha posat en valor la implicació d’entitats com Barcelona Global per aconseguir acollir aquest esdeveniment. Acollir la sortida de la competició implicarà un cost d’uns set milions d’euros, que assumiran l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació.

La sortida des de la capital catalana serà “històrica, innovadora i oberta al conjunt de la ciutadania”

“La ciutat perseguia aquest esdeveniment des de fa deu anys, i és que és un esdeveniment esportiu molt competit i desitjat”, ha ressaltat Collboni. Així, la ciutat acumula una dècada negociant ser el punt de partida de l’emblemàtica carrera, que ha passat per la ciutat en diverses ocasions, però mai com a sortida. L’última edició que va recalar a la ciutat va ser la de 2009, 44 anys després de l’anterior ocasió en la qual la carrera va tenir la ciutat com a escenari. 

Aquest anunci “confirma la vocació de Barcelona com a capital internacional de l’esport”, segons Collboni, que ha qualificat de “fita col·lectiva única” que Barcelona exerceixi de punt de sortida de la carrera. “Entre tots, farem un Tour molt barceloní”, ha garantit Collboni, amb una sortida que ha avançat que serà històrica, innovadora i oberta al conjunt de la ciutadania. L’alcalde ha pronosticat, a més, que l’esdeveniment deixarà “un gran llegat en termes de la pràctica esportiva de la bicicleta”, en una ciutat que ja la té com un dels seus principals mitjans de transport. 

A més de sortir de Barcelona, el Tour de França desenvoluparà tres etapes més a Catalunya, encara amb els detalls per concretar. “Barcelona té la capacitat d’atreure grans esdeveniments internacionals, i té el deure de compartir-ho amb la resta de Catalunya”, ha proclamat Collboni. “El conjunt dels catalans tindrem l’oportunitat de viure un espectacle únic de primer nivell de manera gratuïta i popular”, ha afegit l’alcalde, que ha defensat que el Tour de França encarna els valors de convivència, superació i esforç compartit i s’erigeix com una “gran festa d’agermanament europeu”. 

La sortida del Tour de França des de la capital catalana tindrà un cost d’uns set milions d’euros, que assumiran l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació

Prudhomme ha celebrat que la ciutat exerceixi de punt de partida del Tour. “Gràcies per la vostra constància”, ha dit després d’anys d’insistent treball per part de l’Ajuntament, a través de figures com la del regidor d’Esports, David Escudé. Després de qualificar la ciutat de magnífica, Prudhomme ha assegurat que Barcelona “ofereix tant grans oportunitats per a etapes desafiants, amb la famosa ascensió a Montjuïc, com increïbles vistes al costat del mar”. 

La sortida del Tour de França contribuirà a posicionar Barcelona en l’àmbit dels grans esdeveniments esportius a nivell mundial, a poques setmanes que comenci la Copa de l’Amèrica i a les portes de l’espectacle automobilístic que envairà aquest dimecres el Passeig de Gràcia amb cotxes de Fórmula 1. “Barcelona no ha de renunciar a la vocació de ser una gran capital internacional de l’esport, i aquests són els grans esdeveniments que aporten valor i valors a la ciutat”, ha defensat l’alcalde.

Barcelona acollirà per primera vegada la sortida del Tour de França, com han anunciat Jaume Collboni i Christian Prudhomme al Saló de Cent de l’Ajuntament.