Parc Tecnològic de Barcelona Activa al districte de Nou Barris. © Mònica Moreno

Barcelona Activa acollirà una fàbrica de talent digital sense horaris

Tenir més de 18 anys i voler aprendre sobre programació són els dos únics requisits necessaris per formar part de 42 Barcelona, un campus innovador que estarà obert 24/7 i oferirà cursos presencials i gratuïts. No seguirà el model tradicional de classes i basarà l'aprenentatge en la gamificació i el treball col·laboratiu entre els alumnes per poder passar de curs.

El sector digital de Barcelona i la seva àrea metropolitana s’està convertint en un dels més punters a escala europea, posicionant la ciutat cada cop més entre els principals nivells de moltes classificacions. Però una de les seves principals mancances és la falta dels professionals per donar resposta al creixement que està registrant aquest sector. Només a Barcelona, entre 2017 i 2019, la demanda de perfils digitals s’ha incrementat un 80%, mentre que l’oferta només ho ha fet un 30%. La Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat s’han unit per posar-hi remei, impulsant el campus de formació gratuïta 42 Barcelona al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, amb capacitat per formar a 600 estudiants en un espai de 1.622 metres quadrats.

Aquesta nova acadèmia de programació, que iniciarà la seva activitat el segon semestre de 2021, prepararà els seus alumnes en tecnologies com la ciberseguretat, el big data, la intel·ligència artificial, el blockchain i l’Internet de les Coses, anticipant-se a les professions que esdevindran claus en un futur cada cop més proper. Per fer-ho, utilitza un model pedagògic pioner, basat en la gamificació i el treball col·laboratiu. Les figures tradicionals del professor i les classes no existeixen i cada estudiant marca lliurement el seu ritme d’aprenentatge, sent l’únic responsable de si avança o no en els diferents nivells que ha d’anar superant. L’avaluació no passa tampoc per exàmens convencionals sinó per l’anàlisi que fan els companys de la feina que realitza cadascú, anul·lant la possibilitat de continuar sense els altres i de manera individual i fomentant l’aprenentatge compartit i col·laboratiu.

Tothom qui vulgui pot accedir a 42 Barcelona: no és necessària cap mena de formació prèvia ni coneixements tècnics, no hi ha límit d’edat —s’ha de ser major d’edat—, és gratuït i el campus està obert les 24 hores cada dia de la setmana, sense horaris. Tampoc cal fer cap examen d’entrada, però sí que s’ha de superar “la piscina”, un període de 26 dies en el qual els candidats a estudiants hauran d’afrontar diferents reptes per veure si aquesta metodologia s’adapta a la seva manera d’aprendre i se senten còmodes.

Barcelona se suma a Madrid, Màlaga, Urduliz (Biscaia) i Alacant, ciutats que la Fundación Telefónica també ha escollit per desenvolupar la metodologia 42. El campus de Madrid es va inaugurar fa un any i la resta de ciutats, juntament amb la capital catalana, ho faran de cara a 2021. L’expansió està justificada per la bona evolució de l’acadèmia de Madrid, que ja ha sumat més de 26.500 inscrits, amb edats compreses entre els 18 i 61 anys, de totes les comunitats autònomes i de més de 25 països diferents.

El model 42 va ser fundat a París el 2013, quan la indústria de la tecnologia informàtica es va veure afectada per una gran manca de programadors. Aquesta metodologia s’ha anat expandint internacionalment, a més de 20 països, com Itàlia, Bèlgica, Països Baixos, Finlàndia, Marroc, Rússia, Brasil, Colòmbia o el Japó. En els diferents campus que hi ha al món amb aquesta filosofia, l’èxit és aclaparador: el 100% dels participants dels seus cursos troben feina i reben una mitjana de vuit ofertes laborals durant el temps que participen en el programa. 

Així es veurà la nova acadèmia de programació a Barcelona Activa.

Exemple de col·laboració publicoprivada

El nou campus 42 Barcelona ha estat impulsat per la Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. A la presentació de la iniciativa, tant el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, com la directora general de Fundación Telefónica, Carmen Morenés, han aplaudit la bona entesa que ha existit entre els diferents actors per impulsar-la. “És un cas a celebrar de col·laboració publicoprivada”, ha remarcat Tremosa.

Per a Collboni, aquest projecte també servirà per continuar dinamitzant el districte de Nou Barris, on s’ubica el Parc Tecnològic de Barcelona Activa, reforçar la capitalitat de Barcelona en el panorama tecnològic i digital, i atraure talent i inversió, un objectiu pel qual estan completament alineades les diferents institucions i les empreses.

Acte de presentació de 42 Barcelona amb el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i la directora general de Fundación Telefónica, Carmen Morenés, entre altres.