Presentació del manifest promogut per Impulsa Talentum per convertir Barcelona en 'hub' mundial d'aquest àmbit.

Barcelona aspira a posicionar-se com a capital mundial del talent

Més de 70 institucions defensen que la capital catalana exerceixi d'epicentre internacional de la cultura del talent, en una iniciativa promoguda per Impulsa Talentum i que compta amb figures com la de Michael Blackman i Federico Mayor Zaragoza

Barcelona s’ha convertit en un pol d’atracció de talent internacional en múltiples sectors, però la ciutat aspira a anar més enllà. Més de 70 institucions, a través de la fundació Impulsa Talentum, han apostat en un manifest perquè la capital catalana exerceixi de capital mundial del talent, impulsant el que han nomenat Barcelona World Talent Hub. 

El manifest ha partit de la fundació Impulsa Talentum, que acumula una dècada treballant en aquest àmbit. Ara, l’entitat ha fet un salt d’escala i ha presentat aquest manifest al costat d’influents figures com la del director general de la fira Integrated Systems Europe (ISE), Michael Blackman; l’exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza; la directora del think tank Matter, Zina Jarrahi Cinker, i el president de la World Academy of Art and Science, Garry Jacobs, al costat del president d’Impulsa Talentum, Bru Recolons. 

I com es concreta aquesta aposta pel talent? Mitjançant l’impuls d’iniciatives com un observatori mundial sobre el talent per analitzar tendències, desafiaments i oportunitats. El manifest també proposa crear programes i polítiques que reconeguin i desenvolupin el talent en totes les etapes de la vida, generant una comunitat d’experts en la matèria. A més, aposten per organitzar congressos i esdeveniments de manera anual per reunir pensadors i creadors a nivell internacional, com el Congrés Mundial del Talent. 

Les tres potes materialitzades en l’observatori, la comunitat i el congrés seran les que constituiran el Barcelona World Talent Hub, en una iniciativa que aspira a convertir-se en un punt de trobada transversal dels sectors de serveis, de la indústria, la cultura, la ciència, tecnologia, audiovisual i productiu. 

L’aposta per Barcelona com a Capital Mundial del Talent també inclou l’obertura de seus a ciutats com Madrid, Bilbao, Màlaga o València, que acolliran jornades específiques i sectorials d’aquest hub de talent, que també tindrà presència a San Francisco i Florència. La iniciativa, presentada a la històrica Sala Martí l’Humà de l’emblemàtica Plaça del Rei, persegueix també la plena integració social del col·lectiu dels coneguts com expats en les societats que els acullen. 

El manifest, que defensa una visió humanista contemporània, reivindica que la tecnologia ha de servir com a eina per promoure els drets humans i la igualtat i ha de concebre’s amb una perspectiva centrada en l’ésser humà. Així, advoca per una innovació responsable que no sols busqui el progrés econòmic, sinó també el benestar social, cultural i ambiental.

La iniciativa tindrà presència a ciutats com San Francisco, Florència, Madrid, Bilbao, Màlaga i València, que acolliran jornades específiques i sectorials del hub

El projecte s’ha impulsat davant la “necessitat global actual de saber identificar el talent i obrir-se a les noves oportunitats i idees que aquest brinda per a les empreses”, segons Blackman. I és que el talent i la creativitat representen eines necessàries per “ser valent en l’àmbit internacional”, en opinió de Mayor Zaragoza. 

“Necessitem tenir un talent divers i amb un enfocament humanista per a aquesta nova era de la humanitat”, ha afegit la directora del think tank Matter. Pel seu costat, el subdirector de la World Academy of Art and Science, Alberto Zucconi, ha ressaltat la importància d’invertir “tot el coneixement i talent a buscar solucions que funcionin de manera global”. 

El projecte persegueix també la plena integració social del col·lectiu dels coneguts com expats en les societats que els acullen

El president d’Impulsa Talentum, que ha obert aquesta iniciativa a tot el món, ha defensat posar a la persones en el centre. “Només el talent humà, emparat pels Drets Humans i els ODS, pot fer-ho”, ha garantit Recolons, l’organització dels quals reconeix projectes innovadors amb uns premis amb el qual va distingir recentment a The New Barcelona Post

La visió humanista de Recolons s’emmarca un manifest que s’ha fet públic al costat de representants d’actors com Pimec, Foment del Treball, el Gremi de Restauració, col·legis professionals oficials, el Conservatori del Liceu, Eurecat, Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, el Mercat de la Boqueria i el Clúster de la Bioenergia, entre molts altres que aspiren a posicionar Barcelona com hub internacional del talent.