TheNBP Factory

SIL
La nova edició del SIl se celebrarà els dies 7, 8 i 9 de juny.

Barcelona, capital internacional del sector logístic durant el 25è aniversari del SIL

En l’actualitat, el sector logístic genera gairebé un milió de llocs de treball, aglutina a més de 197.000 empreses, i crea entorn del 10% del PIB d’Espanya; són números que fan vertigen i marquen un sector clau per a tota la societat. La logística, incloent-hi transport, intralogística i supply chain, està reconeguda com el sector que fa que les coses passin, perquè sense la logística moltes de les activitats quotidianes que realitzem no serien possible. Avui és impossible pensar en una empresa d’èxit si aquesta no té una bona logística.

En aquest sentit, Barcelona serà la capital internacional de la indústria logística durant els dies 7, 8 i 9 de juny mentre se celebra el 25 aniversari del Saló Internacional de Logística (SIL) a la Fira de Barcelona. Impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), el SIL és un espai per crear sinergies i conèixer les últimes novetats del sector, amb més de 650 expositors líders de la indústria on obtenir solucions personalitzades i serveis innovadors adaptables a cada negoci.

Barcelona serà la capital internacional de la indústria logística durant els dies 7, 8 i 9 de juny mentre se celebra el 25 aniversari del SIL a la Fira de Barcelona

Amb Euskadi com a comunitat autònoma convidada aquest any, es tracta d’una edició molt especial, orientada en el model d’èxit basat a potenciar els negocis, el networking i l’intercanvi de coneixement. És una trobada única per conèixer els últims avanços i novetats en logística. De fet, el 95% de la superfície expositora ja s’ha contractat. A més, el SIL actuarà com a generador i divulgador de coneixement gràcies a l’apartat SIL Knowledge, que reunirà a 400 speakers, en 144 sessions, dividits en sis blocs: sostenibilitat; logística i transport; supply chain; innovació, tecnologia i digitalització; ecommerce, última milla i smart mobility; i talent.

D’altra banda, cal destacar que a la fira es reuniran milers de professionals provinents de múltiples països, perquè el SIL té un gran caràcter internacional, amb un 40% dels participants amb representativitat d’empreses de països com França, Mèxic, Suïssa, Itàlia, Portugal, l’Equador, Alemanya, el Regne Unit, l’Uruguai, Polònia, l’Argentina, USA, Bèlgica, Austràlia, Paraguai, Holanda, Finlàndia, Andorra, Panamà, la Xina, Corea del Sud i Xile, i, a més, Turquia aportarà un gran estand de múltiples empreses nacionals que mostraran les seves últimes novetats. L’expectació és tan gran que, avui dia, ja està ocupada al 95% de la seva capacitat la superfície expositora i s’espera que arribi a la capacitat total.

La inscripció per assistir al SIL pot realitzar-se a través del web, i serà gratuïta fins al 26 de maig. L’any passat el SIL va reunir més de 12.000 assistents de 81 països, va comptar amb 650 empreses participants, i va ser l’escenari de prop de 7.000 contactes de networking. Tota la informació de la fira i les últimes novetats es troben disponibles a la seva pàgina web.

Congressos internacionals de referència celebren les seves activitats al SIL

D’altra banda, amb motiu del seu 25è aniversari, acull nombrosos congressos internacionals com el 19è Medalogistics Summit, una de les principals plataformes de networking del Mediterrani per a la cadena de subministrament i les activitats logístiques; el XXXIX Congrés ALACAT, el congrés més gran del sector d’Amèrica Llatina; el 18th CSCMP European Conference & European Research Seminar 2023, organitzat per l’entitat internacional més gran del sector de la cadena de subministrament, el Council of Supply Chain Management Professionals; la 26a edició d’EUROLOG (Congrés anual de la European Logistics Association); i la 19a edició de la Setmana de Logística i Transport al Mediterrani (MedaLogistics Week), creada de manera conjunta per l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i la MedPorts Association.

El CZFB ha disposat una gran setmana de la logística a nivell mundial, que començarà la nit abans del començament de la fira, amb la Nit de la Logística, un sopar de gala al Teatre Nacional de Catalunya on es lliuraran els premis SIL, amb l’assistència dels principals actors del sector. Aquests premis abastaran aspectes clau com la innovació, la sostenibilitat, les startups o el talent femení en logística.

La tecnologia i la sostenibilitat, un binomi d’èxit per al sector logístic

El full de ruta per continuar sent clau i estratègic passa per la logística 4.0. El conjunt de tecnologies emergents com el cloud, blockchain, ciberseguretat, IoT, 5G, a més del Big data i la intel·ligència artificial marcaran un abans i un després a la indústria, ja que permetran automatitzar fluxos de treball i prendre millors decisions a partir de les dades. A més, la logística verda és una qüestió fonamental per incrementar l’eficiència dels processos i reduir l’impacte mediambiental.

El conjunt de tecnologies emergents marcaran un abans i un després en la indústria

El SIL 2023 comptarà amb una zona específica de startups, amb representació d’unes 30 companyies, algunes de les quals estan actualment participant en la incubadora d’Alta Tecnologia en Logística 4.0 del CZFB. Un projecte que busca oferir serveis al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic de diferents sectors associats a la cadena de valor de la logística susceptibles de la indústria 4.0.

Tal com ha expressat Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB: “L’evolució que ha tingut el SIL des del seu naixement fins a aquesta edició tan especial pel seu 25 aniversari és encoratjadora. Actualment, el SIL s’ha erigit en un esdeveniment de referència a nivell internacional per a les empreses, institucions, organitzacions sectorials, experts, etc. que vindran per nodrir-se de les relacions d’alt valor afegit com pel coneixement que es generarà”.

Blanca Sorigué, directora general del CZFB i del SIL, ha destacat que “el SIL ha consolidat Barcelona com l’epicentre internacional del sector logístic i del coneixement de la indústria. El nostre objectiu és posar en comú els reptes principals de l’ecosistema i treballar en comú sobre el full de ruta del futur. A més, és una gran notícia que el SIL aculli altres organitzacions internacionals com ALACAT, CSCMP o ASCAME, ja que eleva la qualitat i el format del debat”.