La Galería, de José Maldonado.
La representació de Galería, de José Maldonado.

Barcelona Districte Cultural es consolida arribant a la seva desena edició

La programació tardor-hivern del circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona s'allargarà fins a finals de desembre amb l'objectiu d'apropar la cultura als ciutadans i donar suport al talent local

Cinc anys i més de 110 mil espectadors han passat ja, des que va iniciar la seva marxa, Barcelona Districte Cultural, aquest circuit estable d’espectacles professionals que posa l’accent als Centres Cívics de la ciutat per a convertir-los en agents culturals actius. La seva desena edició arrenca a principis d’octubre per a estendre’s fins a finals d’any amb una programació que creix i s’expandeix fins a 32 equipaments de 10 districtes, malgrat l’adaptació soferta amb la pandèmia, que els ha obligat a reduir aforaments. Però ni tan sols el confinament va posar fre al circuit que va continuar actiu a través de les xarxes socials i va portar les propostes culturals i de creació a les cases dels ciutadans.

En aquesta nova edició ja hi ha previstes un total de 236 actuacions, entre funcions i activitats complementàries, a més de les sessions programades per al públic escolar. El BDC ofereix tant espectacles de creació signats per artistes reconeguts com per joves que s’estan donant a conèixer, oferint així una heterogeneïtat de propostes que abasten a tots els públics, algunes de les quals ja han estat presentades a escenaris d’Europa. Els artistes participants ofereixen també activitats complementàries, com són xerrades o tallers, i està previst que les entrades siguin gratuïtes, encara que, com sempre, caldrà reservar-les prèviament.

L’objectiu que té aquest circuit és el d’acostar la cultura als ciutadans així com també que siguin els mateixos ciutadans els que s’acostin a la cultura, per això aquest cicle de proximitat organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona es focalitza a donar suport al talent local alhora que crea nous espais públics per a mantenir fort aquest vincle amb la ciutadania, abastant teatre, música, dansa, circ i cinema, així com altres projectes de creació comunitària als barris de la ciutat.

Un total de 236 actuacions, entre funcions i activitats complementàries, a més de les sessions programades per al públic escolar

Seran 39 les propostes d’espectacles en viu, amb deu muntatges de teatre, deu concerts, set peces de dansa i dues de circ. I també tindrem les propostes cinematogràfiques, amb els títols que formen part del Petit Cineclub i el cicle de documentals musicals que s’organitza en col·laboració amb el Festival In-Edit. Enguany a més, se sumen tres nous equipaments culturals de proximitat com són Casa Groga i Guinardó, al barri d’Horta-Guinardó, i Trinitat Vella, al barri de Sant Andreu, arribant així fins a 32 espais. Una xarxa imparable de cultura que respon a la voluntat del Pla de Drets Culturals de Barcelona de portar la programació cultural a tots els territoris de la ciutat.

Pel que fa als espectacles programats per a aquesta edició, us oferim a continuació una selecció d’allò més destacat, sense deixar de convidar-vos a descobrir tota l’extensa programació disponible fins a finals d’any.

zum zum teatre
La companyía Zum Zum Teatre amb la representació La Gallina dels ous d’or.

AUDIOVISUAL

El caragol i la balena és la pel·lícula infantil sobre el viatge iniciàtic que farà gaudir als més petits, acompanyada a més, de tres curtmetratges sobre el fons marí.

Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets és un dels documentals musicals que veurem gràcies al festival In-Edit, que ens presenta “la normalitat” del grup anglès Pulp.

CIRC

Tal com sóc, de Pere Hosta és un home que no vol estar sol i es presenta per a buscar una parella estable a través del clown

— OVVIO, de KOLEKTIV LAPSo CIRK ens mostra l’equilibri literal entre blanc i negre fins al límit mateix del contrapès.

Amb P de Pallasso, de Cia. Sabanni ens retorna la frescor del xou clàssic de pallasso on desapareix la quarta paret i nosaltres també en formem part.

DANSA

Entrañas con patatas, de LosinFormAlls, que és una companyia d’arts escèniques que representa un estil de vida basat en el moviment, l’humor i l’agitació social i que es mou en un espai entre la dansa, el teatre i una cosa desconeguda.

7 autoretrats, de Marc Vilajuana, és el caleidoscòpic reflex del seu creador en set vessants que semblen oposades però són complementàries

AM I BRUCE LEE, de Junyi Sun i Kernel Dance Theatre s’investiga i descobreix el moviment propi partint de la mateixa premissa que partia Bruce Lee expressar-se a través del moviment de manera honesta.

Galería, de Jose Maldonado uneix llenguatge audiovisual, creació plàstica en directe i flamenc per a retre homenatge a Falla, Lorca, Dalí i Carmen Amaya.

— Técnicas para un abrazo perfecto, de La Boda tracta el tema de la violència domèstica a manera de catarsi crua.

Echoes, de Cia Moveo mostra l’acció i reacció del moviment com una manera de fluir, de construir i de relacionar-se.

Blowing, de Múcab Dans que ens farà somiar amb un espectacle poètic, visual i innovador de dansa que s’uneix a la tecnologia per a portar-nos a un món oníric.

Amb P de Pallasso, de Cia. Sabanni
Amb P de Pallasso, de Cia. Sabanni.

MÚSICA

Lucía Fumero ens porta el seu últim treball Universo normal en un format de trio, on es donen la mà la música clàssica i el jazz per a travessar un prisma folk.

El duo Aura presenten el seu projecte musical de reivindicació del feminisme com a lluita política i social.

Drop Collective converteix estàndards de jazz en peces ballables passant-les pel filtre del ska i el reggae.

— The Crab Apples canten en castellà, anglès i català, reivindiquen el pop-rock amb tocs vuitanteros i noranteros mentre reflexionen sobre la societat actual.

Lali Begood és la creadora del kindie rock, un estil de música love’n’roll que agradarà tant a fills com a pares.

— Sandra Bautista és la guanyadora del Sona 9 de 2018 i continua girant amb el seu àlbum Trapezista, mostrant la seva versatilitat vocal.

El Pony Pisador és un grup de folk especialitzat en els sea shanties, que els tradueix al català i els dóna una nova dimensió plena d’humor i alegria.

— Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach tenen una proposta de música i dansa basada en els textos poètics d’autors de l’escena actual com són Laura Tomàs, Dorothée Volut o Héctor Arnau.

— Ambauka pugen a l’escenari el seu tercer disc De cap per avall en un concert familiar i participatiu que es convertirà en una festa per a tota la família.

TEATRE

Boira a les Orelles, de Els Pirates Teatre, ens explica com és ser un nen sord en una família de músics, i és una peça adaptada per a públic amb dificultats auditives, ja que no sols està subtitulada, sinó que també compta amb interpretació en llengua de signes catalana.

Serà el nostre secret, de la Sala La Planeta, aborda amb sensibilitat i valentia el tema dels abusos sexuals en la infància i com es gestionen emocionalment al llarg de la vida.

— El Silenci dels telers, de Maria Caselles, és un homenatge a les vides i històries de dones de les colònies tèxtils de Catalunya.

Van Gogh, de VERSUS TEATRE, gràcies al videoart, podrem entrar en l’univers del pintor i acompanyar-lo en dos moments clau de la seva vida.

— ALHAYAT o la suma dels dies, de La Viciosa, ha rebut el premi Novaveu 2021 i planteja l’espera, allò que succeeix quan no està succeint res, amb el teló de fons d’un camp de refugiats.

Sopa de Pedres, d’Engruna Teatre, és un espectacle familiar que denuncia la situació de molts refugiats a Europa, a través de l’universal teatre de marionetes i ombres xineses.

— Under the Pelucas, de Cia Dejabugo, una bogeria plena de ganyota, gest i veu per a riure’ns de tots i de tots amb perruques posades.

La Gallina dels ous d’or, de Zoom-Zoom Teatre, que re-visiona el clàssic per a adaptar-ho al públic familiar i que ha estat guardonat amb el Premi Feten 2017 a la Millor Direcció, el Premi Drac d’or 2017 del jurat infantil i el Premi Drac d’or 2017 de les autonomies.

Van Gogh, de VERSUS TEATRE
Van Gogh, de Versus Teatre.