Laboratori Hidrogen UPC
Una investigadora al Laboratori de l'Hidrogen inaugurat per l'UPC al Campus Diagonal Besós. ©ACN

Barcelona estrena un laboratori científic pioner per fer recerca en hidrogen

L'equipament col·laborarà amb empreses per executar proves de descarbonització i generació d'energia verda i està ubicat al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya

Una trentena d’investigadors de nou branques de l’enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estudiaran com produir, comprimir, transportar i emmagatzemar hidrogen en un nou centre de recerca inaugurat aquest divendres. El Laboratori de l’Hidrogen, situat al Campus Diagonal-Besòs, també estarà obert a indústries que necessitin fer proves relacionades amb hidrogen per a “superar la travessia del desert” que hi ha entre desenvolupar una idea i la seva sortida al mercat. De fet, el laboratori ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques. Aquesta infraestructura científica “capdavantera” farà servir hidrogen i electricitat generada al mateix edifici, on s’ha instal·lat una planta pilot de producció.

El laboratori compta amb 12 estacions de prova i a la cambra ambiental per provar sistemes a condicions extremes, d’entre 70 graus i 20 sota zero, amb una potència màxima de fins a 100 kW. Aquesta cambra pot servir, per exemple, per a calcular a quina temperatura es congela un motor amb pila de combustible per a vehicles elèctrics o híbrids i quants cicles de congelació pot aguantar, informa ACN.

I és que la investigació per a la indústria de l’automoció serà una de les principals en aquest centre on també es farà recerca per a generar combustible zero emissions per a aeronaus i es desenvoluparan sistemes intel·ligents per a cremar hidrogen per la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica. Alhora, també hi haurà recerca per substituir l’hidrogen gris, és a dir, fabricat amb gas natural, en la producció d’amoníac i també com a fertilitzant.

El centre té la seva pròpia microxarxa per optimitzar el consum i la producció d’hidrogen i electricitat. Precisament, un dels reptes als quals s’enfronta aquest vector energètic és reduir el consum d’aigua que es necessita per produir-se –que actualment és d’entre 9 i 15 litres per kilogram– i per reduir el cost per fabricar-lo que ara és de 6 euros el quilo. L’objectiu dels investigadors és fer servir aigua regenerada o marina i no potable i rebaixar el preu de producció a uns dos euros el quilogram.

“La producció ha de ser eficient i ara mateix l’hidrogen verd és car si es compara amb el gris, generat amb gas natural, que val un euro al quilo”, ha dit Lluís Soler, subdirector del centre. Un dels aspectes atractius per les empreses és que aquest “laboratori viu” recopilarà dades constantment que ajudaran a “comprovar que la instal·lació d’hidrogen verd és factible a plantes industrials”, ha detallat Lluís Soler.

La universitat ha reivindicat que l’hidrogen renovable és “el complement ideal a l’electricitat” per deixar de dependre dels combustibles fòssils. Especialment per la descarbonització de la indústria i del transport, que són els sectors que més emissions emeten a l’atmosfera a Catalunya, en particular a la demarcació de Barcelona que supera per sis les que s’emeten a Lleida.

Laboratori Hidrogen UPC
El laboratori ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques. ©ACN

Impuls a les renovables

Jordi Llorca, vicerector de recerca de la UPC, ha insistit que l’hidrogen es tracta “d’un vector energètic, no una font d’energia i per a produir-ho necessitem energies renovables”. “L’hidrogen verd només té sentit si posem renovables, si no no tindrem la capacitat de produir l’hidrogen que necessitem”, ha dit, abans de reiterar que per avançar cap a la transició energètica són clau instal·lacions com aquesta planta pilot.

En total, la universitat ha rebut 1,1 milions d’euros de subvenció per a tirar endavant la planta. El projecte forma part del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) creat fa dos anys per la universitat que ha obtingut 5,08 milions d’euros de finançament per a projectes directament relacionats amb l’hidrogen en l’última dècada.