Barcelona, clave en la nueva ley de startups
L'Avinguda Diagonal a l'encreuament amb el Passeig de Gràcia, al centre de Barcelona. ©TNBP

Barcelona guanya atractiu internacional amb la nova llei de ‘startups’

L'associació Barcelona Global treu pit de les aportacions que ha fet a la Llei d'Empreses Emergents que s'aprovarà aquest dijous al Congrés dels Diputats i que permetrà a la capital catalana millorar la competitivitat i consolidar-se com un dels principals pols d'atracció de talent a Europa

La carrera per atraure talent es juga a escala internacional i no es guanya únicament oferint una bona qualitat de vida i dies llargs per poder gaudir del sol i la platja. Hi ha molts altres factors que determinen la decisió d’un professional qualificat quan es planteja on desenvolupar la seva trajectòria professional o invertir. Barcelona s’ha posicionat els darrers anys com una ciutat guanyadora en aquesta competitiva lliga per l’atracció de talent internacional, però el seu potencial no s’ha pogut maximitzar a conseqüència d’alguns llasts, com l’excés de burocràcia, la manca d’oferta educativa en anglès o una fiscalitat poc favorable per als anomenats impatriats.

Reduir o eliminar aquestes barreres és un dels objectius principals que persegueix l’associació Barcelona Global, convençuda que la capital catalana té l’oportunitat real de convertir-se en una de les principals ciutats del món per al talent i la nova economia. Després de posar en marxa, juntament amb l’Ajuntament, el Barcelona International Welcome Desk per agilitzar els tràmits als nouvinguts, l’entitat s’ha bolcat ara en influir de manera decisiva en l’articulat de la nova Llei d’Empreses Emergents, més coneguda com a Llei de Startups que, previsiblement, s’aprovarà aquest dijous, 3 de novembre, al Congrés dels Diputats.

La presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera, assegura que l’entitat és, de lluny, la que més a fons ha treballat per aconseguir una bona llei, encara que adverteix que només es tracta d’un punt d’inici i que encara queda molt camí per recórrer. “Molts es penjaran avui la medalla, però Barcelona Global és qui més ha estat involucrada en aquesta nova Llei de Startups, en la qual portem treballant més de cinc anys”, afirma Barrera. Segons la fundadora de Bluecap, un total de 38 advocats pertanyents a 14 grans firmes associades a l’entitat han invertit centenars d’hores per contribuir al redactat de la llei i assegurar que la nova normativa millori de manera efectiva la fiscalitat, redueixi la burocràcia i permeti donar un nou impuls a l’ecosistema emprenedor i a l’atracció de talent.

En opinió de Barrera, encara que la normativa suposa una millora per a tot Espanya, beneficiarà especialment Barcelona, ​​ja que la ciutat podrà “capitalitzar millor” els canvis introduïts, tenint en compte que actualment ja és considerada com la tercera ciutat preferida d’Europa per crear una startup i ocupa el setè lloc del rànquing europeu en inversió en companyies tecnològiques. A més, a Barcelona han nascut alguns dels principals unicorns d’Espanya, com ara Glovo, Wallbox, Travelperk i Factorial, que se sumen a èxits com els protagonitzats per Fractus, eDreams o Privalia. Segons Barcelona Global, la nova llei també consolidarà i multiplicarà el lideratge de Barcelona en atracció de hubs digitals de grans corporacions com Nestlé, Pepsico, HP, Amazon, Sanofi, Zuric o Roche.

Aquest treball de lobby per millorar la fiscalitat associada al talent ha comptat amb la participació de Cuatrecasas, Deloitte, EY, Garrigues, Gómez-Acebo, KPMG, Martínez-Comín, Osborne Clarke, Optio, Pérez-Llorca, PWC, Roca Junyent, Toda & Nel·lo, Uría Menéndez i Mercer, que han tingut el suport tècnic de Cristina Valiñani, directora de projectes de Barcelona Global. “Vam començar aquesta tasca el 2017, sota la presidència de Gonzalo Rodés, i des d’aleshores hem mantingut 34 reunions d’alt nivell amb responsables governamentals i polítics”, apunta Barrera. En el període d’esmenes, afegeix, ha estat clau la col·laboració del PDeCat i especialment del diputat Ferran Bel.

 

En aquest procés per influir en la nova Llei d’Empreses Emergents han participat també 57 fundadors dscaleups, nou inversors, 65 empreses, 150 membres del Barcelona Global International Council i 2.500 impatriats o barcelonians by choice, tal com els anomena el director general de l’entitat, Mateu Hernández.

Però quines són les aportacions de Barcelona Global i les principals novetats que instaura la Llei de Startups? Segons Barrera, l’activitat de lobby s’ha focalitzat en cinc àrees: millora de la fiscalitat associada tant a l’arribada com a la tornada de talent a Espanya; millora de la fiscalitat per als inversors en empreses innovadores; creació d’un marc legal que permeti incentivar les stock options com a fórmula de remuneració i retenció del talent; simplificació dels tràmits associats als visats de treball i permisos de residència; i una clara agilització del procés d’obtenció i tramitació del NIE, el gran maldecap que pateix el talent internacional quan arriba a Espanya.

Aurora Catà i Maite Barrera
A la dreta, Maite Barrera, presidenta de Barcelona Global, amb la seva predecessora, Aurora Catà.

Segons Barcelona Global, aquests canvis suposen “importants avenços que cal celebrar”, però no són definitius i caldrà continuar treballant en el futur. “Barcelona ara podrà maximitzar els seus factors positius de sobres coneguts, havent reduït la barrera d’una fiscalitat desalineada amb els països del seu entorn”, destaca l’associació. Segons la seva opinió, un dels punts forts de la llei és que permetrà atraure experts en escalar, és a dir, en fer créixer les startups, un dels dèficits actuals de l’ecosistema. “Accedir a aquests coneixements i atraure emprenedors d’èxit d’altres països és imprescindible perquè Barcelona es converteixi en un hub generador d’unicorns“, assenyalen.

Altres avantatges de la llei beneficiosos per a Barcelona són que possibilita l’atracció d’inversors amb més múscul financer; que genera més competència entre startups gràcies als plans d’stock options i que es defineix un marc que incentiva la creació de spin-offs i la transferència de coneixement universitat-empresa. Així mateix, l’associació assegura que gràcies a la nova regulació “Barcelona es consolidarà com una de les principals destinacions de nòmades digitals a Europa”.

Gràcies a la nova regulació Barcelona es consolidarà com una de les principals destinacions de nòmades digitals a Europa

De manera molt simplificada, aquestes són, segons Barcelona Global, les millores principals que s’han aconseguit amb la Llei d’Empreses Emergents i que permetran a Barcelona avançar en l’atracció de talent global:

 • Nou marc fiscal per als professionals independents i les famílies.
  • Per primera vegada, els inversors i professionals independents es podran acollir al règim d’impatriats, on tributen per IRPF al 24% durant 5 anys i no tributen pel seu patrimoni. Per poder-se beneficiar d’aquesta mesura, aquests professionals per compte propi han d’obtenir com a mínim un 40% de la facturació amb feines prestades a startups o a activitats de l’economia del coneixement. Fins ara, als beneficis de la Llei Beckham només s’hi podien acollir els empleats per compte d’altri.
  • Les parelles i familiars dels impatriats també es poden acollir a aquest règim.
  • Es redueixen de 10 a 5 els anys necessaris que cal estar fora d’Espanya per tornar i poder beneficiar-se del règim d’impatriats, cosa que facilitarà el retorn de professionals altament qualificats que se’n van anar a altres països a estudiar o a treballar.
 • Tornen les stock options per remunerar al talent.
  • Les stock options estaven ara molt penalitzades pel sistema fiscal espanyol en tributar les accions sobre el valor actual i considerar-se’n el valor íntegre com a renda del treball.
  • A partir del gener del 2023, aquest model canvia i caldrà tributar per les stock options quan s’executin, és a dir, quan es procedeixi a la venda de les accions —amb un límit temporal de deu anys–, cosa que permetrà a les empreses emergents disposar d’una eina de remuneració que no implica desemborsaments en el present, sinó que es basa en la promesa de creixement futur.
 • Més facilitat per obtenir el NIE.
  • Els professionals internacionals qualificats que vinguin a Espanya a treballar, emprendre, investigar, crear, estudiar, fer classes o invertir tindran més fàcil l’obtenció del Número d’Identificació d’Estrangeria i, en conseqüència, es podran donar d’alta més ràpidament a la Seguretat Social, signar un contracte de treball o obrir un compte bancari.
  • La llei estableix un termini de 6 mesos per aconseguir el NIE en lloc dels 3 actuals, cosa que permet a les empreses i centres de recerca agilitzar les contractacions.
 • Els estudiants internacionals que es matriculin en centres d’educació superior també tindran més facilitats per accedir a un permís de treball durant dos anys.
  • Aquells que optin per quedar-se a treballar, emprendre o investigar tindran el permís de treball assegurat durant els dos anys posteriors a la finalització dels estudis.
 • Millora de la fiscalitat per als fons i els inversors.
  • Es podran atraure millors i majors fons especialitzats a invertir en startups, ja que els seus socis gestors disposaran d’una tributació més favorable pels guanys que obtinguin les empreses participades i també pels beneficis que aconsegueixin de la gestió d’aquests fons.
  • Fins ara, l’anomenat carried interest (la part que el gestor es queda de la rendibilitat de les operacions) tributava al 100% i ara ho farà al 50%.
 • Marc legal per als nòmades digitals.
  • La nova llei permet que els treballadors d’empreses de fora d’Espanya ho puguin fer des d’aquí i que puguin accedir a un permís de treball com a professionals altament qualificats per un període de tres anys.
  • Aquesta normativa permetrà aflorar molts professionals que actualment ja treballen des d’aquí per empreses d’arreu.
 • Silenci administratiu per a la consideració d’empresa emergent.
  • L’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) és qui ha de concedir l’acreditació formal d’emprenedoria innovadora. És a dir, perquè una startup pugui beneficiar-se d’aquest nou marc legal ha d’obtenir primer un informe favorable d’ENISA. Si passats tres mesos aquest certificat encara no s’ha emès, es considera atorgat per silenci administratiu.
  • Per ser considerada emergent o startup, l’empresa haurà de tenir menys de cinc anys i la seva facturació no podrà superar els 10 milions d’euros.