Llums Nadal Plaça Catalunya
Imatge virtual de la nova il·luminació de Nadal a plaça Catalunya. © Estudi Antoni Arola

Així seran aquest any els llums de Nadal a Barcelona

La ciutat aposta pel disseny d'avantguarda per convertir el centre en un destí turístic el pròxim mes de desembre. L'estudi Antoni Arola guanya el concurs per idear una innovadora proposta lumínica per la Plaça Catalunya, la Gran Via i el carrer Aragó, amb un increment del pressupost del 24%.

Tot i que maig no és un mes que convidi gaire a pensar en Nadal, la ciutat ja sap que aquest desembre brillarà més que mai i ho farà amb estil. Encara queda camí per aconseguir el protagonisme que tenen ciutats com Vigo o Màlaga, però per algun lloc s’ha de començar. Per al primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, aquest any el centre de Barcelona farà un salt qualitatiu en la història de l’enllumenat nadalenc, convertint-se en una nova icona i marcant l’inici de la recuperació econòmica després de la pandèmia.

Des de fa uns anys, l’Ajuntament treballa per renovar l’enllumenat nadalenc i convertir-lo en un reclam per als turistes, disposats a visitar la ciutat només per poder-lo admirar amb els seus propis ulls i càmeres. El consistori va de la mà dels comerciants, els principals interessats, però també s’ha unit als dissenyadors, perquè puguin posar en valor la tradició barcelonina en el camp del disseny d’avantguarda.

Després de sumar nous carrers il·luminats el Nadal passat, l’Ajuntament va convocar un concurs de disseny fa uns mesos per trobar una proposta original i de qualitat que servís per canviar l’enllumenat de Plaça Catalunya, Gran Via i Aragó. L’estudi Antoni Arola ha resultat el guanyador, amb una aposta per reivindicar el paper central de Plaça Catalunya per a Barcelona, fent que s’allargui fins als edificis que l’envolten i irradiant llum a tota la ciutat. Gran Via es vestirà de gala, baixant les làmpades de casa al carrer, figura que imitaran els leds que la recorreran, mentre que a Aragó es jugarà per canviar les sensacions que es dibuixaran al cel al llarg d’aquest carrer.

Gran Via es cobrirà amb làmpades com les del menjador de casa. © Estudi Antoni Arola

Un cop resolt el concurs, que va rebre fins a 50 propostes, ara toca convocar-ne un altre, el de la producció de les llums, amb la previsió que tot estigui llest de cara a novembre, explica la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín. Durant els propers anys, aquest nou enllumenat de disseny s’anirà estenent a altres carrers del centre de la ciutat, tot combinant la definició d’un relat integral amb la varietat dels llums. Per a aquells que pateixin per no tornar a veure les seves creacions lumíniques preferides, Ballarín remarca que tot es reaprofitarà, com ja es va fer amb les de Fum, fumNyam, Nyam, que abans ocupaven la Gran Via.

Però aquesta no serà l’única novetat. Per primera vegada, la Ronda Sant Pere tindrà llums de Nadal. S’afegirà a Plaça Catalunya, Via Laietana, Plaça Urquinaona, Balmes i els mercats municipals, que també es van estrenar fa poc.

Tot això, suposarà incrementar el pressupost que l’Ajuntament destina a aquest enllumenat festiu, passant dels 1,66 milions d’euros als 2,05 milions, un 24% més. Aquest creixement se suma al que es va fer l’any passat, quan es van destinar un 65% més de recursos. També es repetiran les ajudes als eixos comercials, subvencionant part del cost de l’enllumenat o oferint-los la possibilitat de contractar a través del consistori la instal·lació i evitar així haver d’avançar diners.

Llums Nadal Barcelona
Així es veurà des del cel les diferents intervencions lumíniques al centre de la ciutat aquest Nadal. © Estudi Antoni Arola
Tags from the story