‘Barcelona Novel·la Històrica’: l’artista com a personatge de ficció

Aquesta edició del Barcelona Novel·la Històrica no se centra només en la ciutat, sinó que ho fa en els genis de l’art de tots els temps, creadors de vida atzarosa i amb una obra immortal, convertits en protagonistes de ficcions que beuen de la realitat

El cicle Barcelona Novel·la Històrica obre aquest dilluns 5 de novembre, i durant cinc dies, un espai de reflexió i de diàleg sobre autors i obres que han pres la figura d’artistes de renom al voltant dels quals bastir una trama de ficció. En paraules del comissari del cicle, Fèlix Riera, “la nova edició de Barcelona Novel·la Històrica planteja apropar-nos a autors i autores que han decidit agafar com a personatges centrals de les seves novel·les artistes que han marcat la nostra realitat cultural i social a través de la seva obra. Tant Pablo Picasso com Josep Pla, Nicolas Poussin, Camille Claudel, Salvador Dalí, El Bosco, Frida Kahlo o Leonardo Da Vinci han estat protagonistes de novel·les que ens ofereixen una nova forma d’apropar-nos a les seves circumstàncies personals i artístiques”. Des d’aquest 5 de novembre i fins al 10, estan programades taules de debat entre creadors al voltant de figures de l’art contemporani tan influents com Frida Kahlo (imatge del cartell promocional d’enguany), Picasso, Dürer, Josep Pla o el binomi Gala-Dalí. Els col·loquis de la sessió inaugural tindran lloc en un espai com la Fundació Tàpies, que permet “explicar autors i creadors situats dins l’àmbit de referències museístiques”, segons Riera.

Aquesta edició del Barcelona Novel·la Històrica no se centra només en la ciutat, sinó que ho fa en els genis de l’art de tots els temps, creadors de vida atzarosa i amb una obra immortal, convertits en protagonistes de ficcions que beuen de la realitat. Un cop més, els autors i autores d’aquestes novel·les que juguen amb la història participen en l’esdeveniment, disposats a desvelar-nos els secrets de la creació literària. Així, aquest dilluns 5 arrenca el cicle a les 18:30 hores tot parlant de creació, en una taula amb José María Ridao, escriptor i diplomàtic, i Victoria Cirlot, escriptora, filòloga i traductora; tot plegat moderat per Fèlix Riera, comissari de Barcelona Novel·la Històrica. A partir d’aquí, el programa inclou:

 • dilluns, 05 de novembre · 19.30 h
  Remedios Varo, Leonora Carrington, Antonin Artaud i l’art visionari
  Fundació Antoni Tàpies. Aragó, 255
  Participants: Jordi Soler, novel·lista, i María José González Madrid, doctora en Història de l’Art
  Moderadora: Valerie Miles, editora, escriptora i investigadora literària
 • dimarts, 06 de novembre · 16.45 h
  RUTA LITERÀRIA AMB MARTÍ GIRONELL
  Lloc de trobada: Davant de La Pedrera. Passeig de Gràcia, 92
 • Picasso En mans estranyes
  Biblioteca Jaume Fuster. Auditori. Pl. de Lesseps, 20-22
  Participants: Francesc Miralles, autor d’El secret de Picasso; Esteban Martín, autor d’El pintor de sombras, i Elías Gaston Membrado, president del Centre Picasso
  Moderadora: Victoria Combalía, crítica i assessora d’art

LEONARDO PADURA, PREMI INTERNACIONAL DE NOVEL·LA HISTÒRICA BARCINO

Un any més, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona és l’escenari del lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, un guardó que reconeix el valor literari de l’obra d’un autor que ha conreat la novel·la històrica. Enguany, Leonardo Padura, un dels autors contemporanis més rellevants d’Hispanoamèrica, n’és el guanyador.

En aquesta sisena edició, el jurat està compost per Enric Calpena, escriptor; Sergi Doria, periodista; Óscar López, periodista; Care Santos, escriptora, i Fèlix Riera, en la seva condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica. Anteriorment, havien rebut aquest premi Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte.

Leonardo Padura (l’Havana, 1955), abans de rebre elPremio Princesa de Asturias de las Letras el 2015 pel conjunt de la seva obra, havia aconseguit el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde: Pasado perfecto, Vientos de cuaresma, Máscaras, Paisaje de otoño, Adiós, Hemingway, La neblina del ayer i La cola de la serpiente. També és autor de La novela de mi vida, El hombre que amaba a los perros (Premio de la Crítica en Cuba), Herejes (Premio de Novela Histórica Ciudad de Zaragoza), del llibre de relats Aquello estaba desando ocurrir, i de la novel·lització del guió de Regreso a Ítaca.