Dos de los veleros participantes en la regata, de los equipos Emirates y Luna Rossa. ©Luca Butto

Barcelona serà la seu de la Copa Amèrica de Vela el 2024

L'alcaldessa Colau confirma que la capital catalana ha estat escollida per acollir la 37a edició d'un dels esdeveniments esportius més importants del món

La Copa Amèrica de Vela se celebrarà a Barcelona el 2024. Es tracta de la competició més antiga del món i un dels esdeveniments esportius que genera més impacte econòmic i mediàtic, amb un nivell similar als Jocs Olímpics i els mundials de futbol. L’elecció de Barcelona per part dels organitzadors per a la seva 37a edició ha estat confirmada aquest dilluns per l’alcaldessa, Ada Colau. “Avui Barcelona celebra una altra gran bona notícia i és que la nostra ciutat acollirà la Copa Amèrica de Vela”, ha exposat Colau en un vídeo al seu perfil d’Instagram.

La candidatura per acollir aquest esdeveniment ha aconseguit forjar un consens sòlid entre les diferents administracions implicades —que hauran de pagar uns 45 milions d’euros a l’organització—, des del consistori fins a la Generalitat i el Govern central, així com el Port de Barcelona i la iniciativa privada de la ciutat, que també aportarà capital per organitzar l’esdeveniment. Colau ha assenyalat que l’aposta que està fent l’administració per impulsar l’economia blava i la transformació del Port Olímpic han estat factors decisius perquè l’organització es decantés per la capital catalana, que competia amb Màlaga, Cork (Irlanda) i Gidda (Aràbia Saudita), després que València fos descartada.

“Som una ciutat nàutica i tenim una experiència acreditada, no només per atreure esdeveniments esportius, sinó també per generar sinergies i fer-los créixer. Barcelona té totes les capacitats i el talent per sortir d’aquesta crisi amb força, i mostra d’això és que cada vegada més esdeveniments de referència es consoliden a la nostra ciutat”, ha defensat. L’alcaldessa ha posat com a exemple el Mobile World Congress (MWC), que va tancar la seva última edició amb més de 60.000 assistents; l’imminent aterratge de l’Integrated Systems Europe (ISE), la fira audiovisual més important a nivell internacional, i la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura que ostentarà la ciutat el 2026.

Per a Colau, un altre factor positiu d’acollir la Copa Amèrica de Vela és poder allargar en el temps el seu impacte a la ciutat, un factor també perseguit en altres esdeveniments internacionals com el MWC. “Es tracta d’una competició on, més enllà dels dies de l’esdeveniment, els equips participants fan grans inversions en innovació i que, per tant, té un impacte econòmic sostingut durant els dos anys previs a la regata. A més, la competició aposta de forma molt decidida per l’ús d’energies renovables”, ha remarcat.

Aquest torneig ja va fer parada a València en dues ocasions, el 2007 i el 2010. En les 36 edicions prèvies, la competició s’ha celebrat tradicionalment als Estats Units, malgrat que en els últims anys també s’ha fet en ciutats de Nova Zelanda, com en l’última edició, el 2021, amb Auckland com a seu.