El panot de flor ha esdevingut la imatge icònica de Barcelona a tot el món. ©V.Z.G.

Barcelona vol reinventar el panot de flor per fer-lo més sostenible

L'Ajuntament ha fet una crida a empreses i professionals per dissenyar el panot del segle XXI. No es modificarà el dibuix tradicional, imatge icònica de la capital catalana arreu del món, però es vol que la seva producció sigui més respectuosa amb el medi ambient i incrementar la seva durabilitat i prestacions.

“El panot de flor representa Barcelona a tot el món, i ara es tracta d’actualitzar aquesta icona per a un futur verd i sostenible”. Aquesta és la condició bàsica que apareixerà en el concurs que l’Ajuntament de Barcelona, a través de fundació municipal per a la innovació urbana BIT Habitat, ha posat en marxa per tenir un nou panot que incorpori solucions i tecnologies innovadores que el facin més sostenible per al futur. I que, alhora, segueixi sent un símbol i la imatge de Barcelona arreu del món.

Amb aquesta crida es vol animar a empreses i professionals a crear un panot adaptat a les necessitats actuals, en el marc d’un context d’emergència climàtica, que sigui la base de la reurbanització dels primers quatre eixos verds de l’Eixample —als carrers Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona—, que es començarà a executar al juny, i que s’emmarca dins del projecte Superilla Barcelona.

La crida va dirigida a l’ecosistema innovador de la ciutat per cercar les millors propostes de solució per al panot del segle XXI, amb característiques com que l’impacte ambiental haurà de ser menor que l’actual, per la qual cosa serà necessari reduir les emissions de CO2 en la fabricació i transport, ús de material reciclat, reducció de recursos emprats, reducció de residus generats en la fase d’obra, etc.

També es valoraran les millores en les característiques físiques i mecàniques i la durabilitat funcional, que siguin replicables i escalables, que tinguin variants de secció que incorporin la seva permeabilitat i millorin el cicle de l’aigua de la ciutat, i que estiguin creats amb un enfocament multidisciplinari.

L’Ajuntament ha determinat que les propostes —que es poden presentar fins el proper 21 d’abril— hauran d’incloure les activitats de recerca i fabricació dels panots prototips necessaris per cobrir una superfície de 1.000 m2 i la certificació de les peces fabricades.

Per finançar la iniciativa, el consistori ha establert un fons de 240.000 euros per als projectes que siguin seleccionats i que es testejaran a l’espai públic com a prova pilot, amb un màxim de 80.000 euros per projecte.