ebicibox, precursos nou bicing metropolità
Parada de bicicletes de l'e-Bicibox, el precursor del nou Bicing metropolità.

El Bicing metropolità arribarà a 15 ciutats amb més de 2.000 bicis elèctriques

Començarà a operar durant el darrer trimestre del 2022 en alguns municipis, amb la previsió d'acabar amb el desplegament l'any 2023

Des de fa anys, el Bicing s’ha consolidat com un mitjà de transport més a Barcelona, arribant a uns 130.000 usuaris. Ara, una quinzena de ciutats que envolten la capital catalana estrenarà la seva pròpia xarxa pública de bicicletes compartides, que encara ha d’acabar de definir quin grau de complementarietat tindrà amb el seu homònim barceloní. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i TMB han donat el tret de sortida d’aquest nou servei, l’AMBici, amb la publicació de la licitació, per un valor de 60,8 milions d’euros. Començarà a operar durant el darrer trimestre del 2022 en alguns municipis, amb la previsió d’acabar amb el desplegament a principis de 2023.

L’AMB serà qui lideri la xarxa de bicicletes metropolitana, que serà gestionada per TMB a través de l’operador privat que guanyi el concurs públic per un període de vuit anys. El contracte engloba el subministrament, l’operació, el manteniment i la redistribució de les bicicletes, així com la plataforma de gestió o l’atenció a l’usuari. El termini de presentació d’ofertes s’acaba a mitjans de febrer de l’any que ve i l’adjudicació està prevista a principis del mes de juny.

Segons es detalla als plecs de la licitació, el futur Bicing metropolità comptarà amb entre 2.000 i 2.600 bicis, totes elles elèctriques, a diferència de les de Barcelona. Les bicicletes es podran agafar a més de 200 estacions entre les 5 de la matinada i les 12 de la nit els set dies de la setmana.

Les estacions estaran repartides per L’Hospitalet, Badalona, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, el Prat, Esplugues, Sant Feliu, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels. L’Hospitalet i Badalona seran els municipis que en tindran més, amb 31 i 25, respectivament, mentre que, a la cua, hi haurà Sant Adrià, Sant Joan Despí (9), Molins de Rei i Sant Just Desvern (6).

La meitat de les estacions, com a mínim, tindrà instal·lació elèctrica per carregar les bicicletes. Així mateix, un terç estarà ubicat a estacions de metro, Rodalies, FGC o tramvia, mentre que gairebé el 50%, a zones on s’espera una alta demanda, sense necessitat que hi hagi una parada de transport públic a prop. La resta es trobaran a àrees sense tanta demanda ni estacions.

Les persones que vulguin utilitzar aquest servei tindran dues opcions de quota anual, en línia amb el model del Bicing barceloní. La primera serà una tarifa plana i la segona, una tarifa per ús. Es permetrà la reserva anticipada de bicicletes en estacions concretes.

A més de prendre el Bicing barceloní com a referent, el nou servei metropolità recull l’experiència de l’e-Bicibox, un servei de bicis compartides llançat l’any 2018 a 11 municipis de l’AMB. Amb una oferta de 300 bicicletes, també elèctriques, compta amb 48 estacions, totes elles en mòduls que no estan a la vista dels usuaris, menys en tres estacions pilot a Cornellà, L’Hospitalet i Sant Joan Despí, que són obertes com les de Barcelona. Segons la licitació, no es preveu deshabilitar l’e-Bicibox fins que no s’hagi completat el desplegament de la nova bicicleta pública metropolitana.