Cuadernos Blackie Books 2022
Els quaderns de Blackie Books han afegit una nova versió aquest estiu pensada per als més petits i disponible en castellà i català.

El ‘boom’ dels quaderns per a adults de Blackie Books

L'editorial triomfa en un nínxol de mercat inesperat, activitats d'estiu com les que els professors obligaven a fer, però afegint un toc d'humor

Pocs creuran que hi ha algú que vol tornar a fer quaderns d’estiu quan ja no els demanen al cole. Però la vida sempre et sorprèn. L’editorial barcelonina Blackie Books ha demostrat que hi ha un públic cada vegada més important disposat a agafar un llapis per resoldre les proves que planteja el seu Cuaderno de actividades para adultos, convertit en un dels clàssics quan cal preparar la maleta o passar el dia a la platja. “Volíem fer alguna cosa en la qual qualsevol pogués ficar-hi el cap i estar-hi hores donant-li voltes”, explica un dels seus autors, Daniel López Valle, “i, a l’estiu, la vida s’atura i tenim més temps lliure”.

Així van néixer els quaderns de Blackie Books fa onze anys, quan López Valle es va topar amb Jan Martí, fundador de l’editorial. El secret, tanmateix, passava per “treure la part traumàtica” que havia tingut aquest complement estudiantil fa molts estius. “No volíem que ningú sentís que l’estaven examinant ni que algú l’estava mirant per sobre l’espatlla”, remarca l’encarregat d’escriure les proves, complementades amb les il·lustracions de Cristóbal Fortúnez.

Malgrat que és un objectiu que no sempre aconsegueixen, esprement els cervells a més d’una persona amb proves impossibles, els seus passatemps, jocs de lògica, sopes de lletres, laberints, test i mots encreuats han seduït a més de 200.000 lectors i han estat adaptats a altres mercats com Itàlia, Països Baixos i Alemanya. Durant el mes d’agost, s’ha posicionat com el llibre més llegit a Catalunya en la categoria de no ficció en castellà. “Sempre han funcionat molt bé, des del número 1, i han anat creixent amb el temps”, assenyala López Valle. Tant és així que hi ha hagut altres editorials que li han copiat la idea, com l’especialitzada en guies de viatge, Lonely Planet.

Cal assenyalar que el Cuaderno de actividades para adultos no conté les típiques sopes de lletres o mots encreuats que tothom recorda haver emplenat, gairebé desinteressadament, algun cop. “Es poden trobar molts continguts i curiositats. Tot tractat amb humor. La gràcia és que la gent es diverteixi aprenent o aprengui divertint-se”, defensa l’autor, “però sense el sentit escolar”. D’aquesta manera, es pot intentar descobrir el títol d’una sèrie amb pistes amagades en dibuixos suggeridors; endevinar el nom d’un escriptor amb una descripció sorprenent de la seva vida; recordar els noms dels millors cantants de reggaeton; relacionar tuits sonats amb el famós que els va dir; trobar objectes perduts a l’habitació de Marie Kondo, o relacionar les motos d’una motomami com la Rosalía amb les pel·lícules on van sortir.

Per idear proves com aquestes, López Valle es reuneix amb l’il·lustrador, Cristóbal Fortúnez, i comencen a dir tot allò que els hi passa pel cap. “Tenim un sentit de l’humor semblant”, reconeix. Però també recorre a la seva parella, a qui espera a la porta de casa quan arriba de la feina perquè li resolgui uns dels seus mots encreuats i li digui què li semblen, o al grup d’amics del seu Elx natal, que sempre li demana que inclougui anagrames.

Amb el temps, el contingut ha anat canviant. Al principi, es va imposar una separació rígida per temes, amb apartats diferenciats de música, cinema, sèries, literatura, ciència, esport o art, però es va acabar optant per fusionar-ho tot. També s’han incrementat les dosis d’humor —“ja ens dirigim al lector com si fos el nostre amic”—, i s’han inclòs proves pensades per resoldre en grup, després de detectar que la gent compartia els quaderns i se’ls emportava a terrasses i a la piscina per resoldre’ls. Contra tot pronòstic, hi ha hagut professors que han utilitzat les seves proves per fer classe.

Pruebas cuadernos Blackie Books
Algunes de les proves incloses en el quadern de Blackie Books d’aquest any.

Veient com els lectors utilitzaven el quadern per a adults també van sorgir nous formats. Fa dos anys, va néixer el Cuaderno de invierno. Després va venir el Cuaderno Golden, llançat l’any 2021 per a un públic més gran, i el Cuaderno Kids, aquest any. Aquest últim, també està disponible en català. “Tot ha vingut perquè la gent amb una certa regularitat ens deia, “per què no feu…?”, i, quan ens vam veure amb els ànims i el temps per fer-ho, ho vam fer. De moment, ens quedarem aquí”, assegura López Valle.

Els quaderns de Blackie Books tenen des de fa anys un paper destacat en la trajectòria de López Valle, no només encarregat d’escriure els textos sinó també de coordinar una col·lecció cada vegada més variada. I sembla que la cosa no es quedarà aquí. Aquest setembre publicarà el seu primer llibre, HEX. Historias Extraordinarias, originat, precisament, en alguns dels entreteniments que ha anat pensant per a adults. “Quan el quadern es dividia per seccions, cada una d’elles acabava amb una història, anomenada HEX”, recorda. Recopilant-les, ha volgut fer “una reivindicació d’una altra manera de fer història, un homenatge als éssers humans tal com són, capaços de gestes sobrenaturals, carregats de febleses molt comunes”.

Daniel López Valle Blackie Books cuadernos Blackie Books
Daniel López Valle publicarà aquest setembre HEX. Historias Extraordinarias. © Triana Muñoz