Francisco Doblas BSC
Francisco Doblas, director del departament de Ciències de la Terra del BSC.

El BSC obté cinc milions de la UE per investigar sobre el canvi climàtic

El superordinador ajuda els científics a predir els futurs escenaris mediambientals, facilitant la presa de decisions

El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) continua posicionant-se com un referent mundial en matèria climàtica i ha obtingut aquest any un total de cinc milions d’euros procedents de fons europeus per continuar investigant sobre aquesta qüestió.

Els recursos obtinguts de la UE serviran per costejar cinc nous projectes de recerca, centrats a estudiar els efectes del canvi climàtic sobre la salut, la societat i el medi ambient. Actualment, el BSC treballa en 56 projectes que incideixen en aquest camp, generant informació per a sectors socioeconòmics clau especialment afectats per la variabilitat climàtica, com l’agricultura, l’energia, la gestió de l’aigua o la salut.

Concretament, la infraestructura situada a l’antiga capella de la Torre Girona, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), permet modelar el clima global, tant el passat com el futur, així com plantejar diversos escenaris, com quina serà la seva evolució si les emissions contaminants es mitiguen, la seva variació depenent en quin grau es fa… Les capacitats del superordinador també permeten poder analitzar totes aquestes dades i extreure’n només la informació necessària per poder obtenir conclusions. Tots aquests mecanismes ajuden els científics a predir les condicions climàtiques que estan per venir i facilitar la presa de decisions per aconsellar mesures que les puguin mitigar.

“El BSC investiga en serveis climàtics des de fa anys. Amb els anys i l’aproximació interdisciplinària que s’ha adoptat, que barreja tecnologia, ciència climàtica i ciències socials, s’ha convertit en un actor clau a nivell europeu“, sosté Francisco Doblas, professor ICREA i director del departament de Ciències de la Terra del superordinador. Per a l’investigador, els recursos obtinguts de la UE representen “una oportunitat única” per al BSC. “Ens permetran continuar investigant al més alt nivell en com desenvolupar models del clima global que permetin satisfer les necessitats d’un ampli rang d’usuaris“, agrega.

El departament de Ciències de la Terra del BSC va néixer el 2006 amb l’objectiu d’entendre millor el comportament del sistema terrestre, centrant el seu treball de recerca en els processos atmosfèrics i la modelització del canvi climàtic. Amb més de 100 persones, es tracta d’una unitat única a Espanya i s’ha convertit en un referent internacional en els camps de la qualitat de l’aire, la predicció climàtica i els serveis mediambientals.