BSC
El superordinador MareNostrum a l'antiga capella de la Torre Girona, a la UPC.

El BSC ven la seva primera ‘spin-off’ a la companyia estatunidenca Danlaw

Maspatechnologies, una de les onze empreses creades per la infraestructura científica, mantindrà la seva seu a la capital catalana i contractarà personal altament qualificat per afrontar el seu creixement

La startup Maspatechnologies s’acaba de convertir en la primera empresa creada pel Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) a ser adquirida. L’empresa estatunidenca Danlaw, amb seu a Michigan, ha estat qui l’ha comprat, per un import que no ha transcendit. Després de l’operació, Maspatechnologies mantindrà la seu a la capital catalana, al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per afrontar la nova etapa i fer créixer la companyia, es preveu la contractació de nous perfils altament qualificats, especialment informàtics i enginyers. La plantilla actual se situa en els vuit treballadors.

Amb la compra, el BSC ratifica el model de transferència tecnològica que va començar l’any 2016 amb la creació de la seva primera empresa derivada, Nostrum BioDiscovery, a la qual s’han sumat deu més en aquests sis anys. “La venda de Maspatechnologies confirma el compromís del BSC amb el desenvolupament d’una recerca excel·lent i rellevant, amb un alt impacte en la societat”, exposa el director de la infraestructura científica, Mateo Valero, “esperem que moltes spin-off del BSC tinguin un èxit similar i puguin generar llocs de treball d’alta qualitat i atreure inversions internacionals a Barcelona”.

Les 11 companyies impulsades pel BSC toquen tecnologies molt diverses, des de les ciències de la terra a les ciències de la vida, i han creat més de 120 llocs de treball i han captat 8,5 milions d’euros. La creació d’aquestes spin-offs permet que el centre retorni la inversió pública que rep per investigar, a més de validar la supercomputació com una de les tecnologies habilitadores més capdavanteres perquè la ciència desenvolupi tot el seu potencial. A més de Nostrum BioDiscovery i Maspatechnologies, les altres empreses derivades del supercomputador són Mitiga Solutions, ELEM Biotech, Nearby Computing, Qbeast, Nextmol, Qilimanjaro, Frontwave Imaging i EAS.

En el cas de Maspatechnologies, la tecnologia desenvolupada pel BSC, anomenada micro-benchmarks és el resultat d’una recerca que es va iniciar fa més d’una dècada. Amb els anys, s’ha anat consolidant, fins a convertir-se en un producte apte per a la indústria. Un equip d’investigadors del BSC del grup Computer Architecture – Operating Systems (CAOS) i del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) van posar en marxa aquesta empresa el 2020, amb els investigadors del BSC Francisco Cazorla i Jaume Abella com a cofundadors.

La spin-off ofereix eines per a l’anàlisi del comportament temporal i la seguretat de softwares utilitzats en l’aviació i l’automoció. Permet així reduir els esforços necessaris per certificar el seu bon funcionament, així com garantir sistemes de transport més segurs.

Maspatechnologies
Dan McClung, director general del grup Rapita Systems; Francisco J. Cazorla, cofundador de Maspatechnologies; Mateo Valero, director del BSC, i Raju Dandu, president de Danlaw.

Per exemple, abans de començar a utilitzar comercialment un avió, en la fase de testatge i validació, s’han de superar una sèrie de proves per comprovar que l’aparell funciona bé i executa en mil·lèsimes de segon diferents accions, com el control de vol, el pilot automàtic, la sortida del tren de vol o la detecció d’un altre avió pròxim. Maspatechnologies comprova que realitza funcions com aquestes en el temps adequat i no s’endarrereix, posant al límit la capacitat de l’avió i constatant que no se satura. “Hem desenvolupat un software que no va en un avió o en un cotxe, el que fa és verificar el software que porten integrat”, resumeix Francisco Cazorla. Aquesta tecnologia també es pot aplicar en la conducció autònoma, que presenta la mateixa necessitat de disposar de softwares amb capacitat per respondre en poc temps.

Alguns clients de Maspatechnologies han estat Airbus i Rapita Systems. Gràcies a treballar amb aquest últim, una companyia britànica fundada per Guillem Bernat, un empresari nascut a Sant Carles de la Ràpita, ha fructificat la compra per part de Danlaw, especialitzada en electrònica per a automòbils i cotxes connectats i amb una plantilla global de 800 empleats. Rapita Systems, més centrada en la verificació de processos per a l’aviació, va ser adquirida per Danlaw el 2016. “Hem tingut projectes amb Rapita Systems i això ha ajudat”, assenyala Cazorla. Maspatechnologies s’integrarà en Rapita Systems i Cazorla passarà a ser senior technical fellow.