Canadá: de la subsistència a Rosalia

La productora barcelonina Canadá porta deu anys d'èxits i s'ha convertit en una marca molt cotitzada internacionalment. Gràcies als seus personalíssims i multipremiats videoclips, han aconseguit treballar per a artistes com Scissor Sisters, Phoenix, Beck o Tame Impala, a més de realitzar publicitat per a Adidas, Nike o Stella McCartney. La seva última bomba ha arribat de la mà de la Rosalia, sens dubte l'artista revelació de l'any, amb la qual han signat dues peces que acumulen milions de visites.

[dropcap letter=”L”]

a seva és una història d’èxit indiscutible i una clara excepció dins de la indústria audiovisual catalana i espanyola. El 2008, tres realitzadors i bons amics decideixen unir esforços i treballar junts, amb la intenció de protegir-se i ser més forts en un univers tan complicat i ingrat com el de la publicitat. Creen a Barcelona la productora Canadá.

Luis Cerveró (València, 1974), Nicolás Méndez (Madrid, 1973) i Lope Serrano (Madrid, 1976) comparteixen gustos cinèfils, admiració per cert pop independent i una mirada fresca i desacomplexada. Es miren al mirall de The Directors Bureau, productora fundada a Los Angeles per Roman Coppola el 1996, que representa també a Sofia i Wes Anderson, i que amb els anys acabarà també representant-se a si mateixa. Canadá roda en cinema, una cosa que ja ningú no fa, i desplega tota la seva creativitat en videoclips per a Joe Crepúsculo, Christina Rosenvinge, La Bien Querida o Russian Red. També produeix publicitat i audiovisuals per a museus i centres d’art. Internet marca una nova manera de fer les coses i donar-se a conèixer. A Canadá, intenten l’operació de saltar-se l’agència de comunicació i anar directament al client a oferir els seus projectes. Ho aconsegueixen i fan algun treball brillant, com el de Mango amb Dakota Johnson, però els números no surten i el 2010 es plantegen tancar i abandonar l’ampli i preciós espai que tenen llogat al carrer Almogàvers, al cor del Poble Nou.

En aquest moment arriba Bombay, un videoclip per a El Guincho que té una inesperada repercussió internacional. Comença a sonar el telèfon i just en plena crisi, quan la majoria de productores tanquen o redueixen dràsticament la seva plantilla, Canadá comença a créixer i inicia una ascensió imparable. Òscar Romagosa s’incorpora com a productor executiu i Canadá passa a ser una marca que representa directors i directores joves i amb talent.

 

Una de les claus del seu èxit consisteix a invertir diners i recursos en els videoclips, per als quals, tret d’alguna excepció, gairebé mai hi ha pressupost, per aconseguir una bobina enlluernadora que els faci guanyar els concursos de publicitat, on recuperen amb escreix la inversió . Així, comencen a arribar els èxits, un darrere l’altre, com Trying To Be Cool, de Phoenix, o Up All Night, de Beck, i premis, des dels MTV fins als Grammy. I Canadá es comença a convertir en una productora de culte, tan admirada com en ocasions envejada i criticada.

 

El 2013, en ple enlairament i expansió de l’empresa, i després d’algunes tensions entre els tres socis fundadors, Luis Cerveró abandona el vaixell i decideix muntar Estudio Creativo “O”, una mena de factoria de creació, en la qual es troben l’avantguarda de la fotografia, la realització i la direcció artística. Un lloc de reflexió i experimentació al voltant de la imatge que novament enlluerna agències, marques i rastrejadors de tendències.

Nicolás i Lope segueixen al peu del canó al Canadá, al costat del productor Òscar Romagosa i la directora de producció, Alba Berneda. Al capdavant d’un gran projecte que té la seva pròpia seu a Londres i segueix recollint èxits sonats, com en el cas recent de la Rosalia, que amb Malamente y Pienso en tu mirá s’ha colat entre els vídeos més vistos i comentats de l’any.