El CCCB va dedicar l'any passat una exposició a la física quàntica i al seu enorme potencial transformador. ©CCCB

Barcelona es conjura per impulsar un ‘hub’ de tecnologies quàntiques

Institucions públiques i empreses líders del sector tecnològic s'han posat d'acord per fer realitat QuantumCat. Aquesta nova agrupació vol convertir Catalunya en un referent de les tecnologies quàntiques, un camp que revolucionarà la nostra manera de viure i en el qual estan prenent posició governs i indústries de tot el món.

[dropcap letter=”C”]

atalunya acull ja a molts grups de recerca i empreses emergents capdavanteres en les tecnologies quàntiques, a més d’una indústria preparada per integrar-les en la seva oferta. Com amb qualsevol tecnologia incipient, un dels majors reptes que encaren és el de traduir els descobriments realitzats en els laboratoris en productes i serveis útils i atractius per als consumidors i ciutadans. QuantumCAT vol avançar en aquesta direcció, teixint aliances entre el sector públic i el privat.

Sota la supervisió de científics de renom internacional i amb una àmplia experiència en tecnologies quàntiques, el nou consorci vol promoure projectes de transferència tecnològica i innovació amb un impacte industrial i social a curt i mitjà termini. Per fer-ho, buscarà impulsar aplicacions industrialment viables, fomentar la difusió d’estratègies exitoses a nivell comunitari i divulgar el seu coneixement, mitjançant tallers i trobades per a companyies i acadèmics.


L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) lidera el consorci, en el qual participen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) i la fundació i2CAT. A nivell empresarial, formen part actors industrials com Cellnex, Everis, Telefónica, Volkswagen, BcnInnova, MemComputing, Metempsy, Vetgenomics, Keysight Technologies, Quside i Grup AIA.

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), amb seu a Castelldefels, lidera el consorci QuantumCat.

L’investigador del ICFO Morgan Mitchell serà el coordinador de QuantumCAT. “És un moment molt emocionant per a les tecnologies quàntiques”, ha valorat Mitchell, qui també ha posat de relleu tot el suport que està rebent el nou consorci. “Els que han estat treballant en aquest camp durant molts anys estan encantats de veure que els representants polítics estan donant suport a l’acceleració d’aquestes tecnologies cap al desenvolupament d’aplicacions innovadores i rellevants per a la indústria i la societat”, ha defensat el responsable de QuantumCAT.

En aquest sentit, el director del ICFO, Lluís Torner, ha remarcat que la crisi del coronavirus ha evidenciat la urgència d’impulsar aquestes noves tecnologies, després del creixement exponencial que s’ha donat durant aquests mesos de les necessitats de seguretat i la preservació de la privacitat en les comunicacions.

Hi ha una carrera mundial entre països per posicionar-se al capdavant d’aquesta revolucionària tecnologia.
L’investigador Morgan Mitchell serà el coordinador general de QuantumCAT.

Més enllà de la participació d’institucions de recerca i empreses, la Generalitat i la Unió Europea també donen suport a aquest nou projecte, a través de la Secretària d’Universitats i Recerca de la Conselleria d’Empresa i Coneixement i els fons FEDER. Així mateix, QuantumCAT formarà part de RIS3CAT, una iniciativa del Govern per a “desenvolupar i promoure la visió industrial a Catalunya, amb una economia oberta, competitiva i sostenible”. RIS3CAT aposta per combinar “talent, creativitat i un ecosistema diversificat”, en el marc del sistema de recerca català.

Lluís Torner, director de l’ICFO.

 

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha definit com a “estratègica” l’aposta d’impulsar un hub de tecnologies quàntiques a Barcelona, decisió “totalment” en línia amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement de la Generalitat, mentre que el conseller de Funció Pública i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha defensat que Catalunya disposa de les capacitats tecnològiques que li permetran convertir-se en un territori líder en el desenvolupament d’aquestes tecnologies incipients.

Les tecnologies quàntiques dibuixaran una gran quantitat de possibilitats a la nova era digital.