Línia de muntatge a la planta de Seat a Martorell.

Catalunya lluita per atraure 450 projectes d’inversió estrangera que sumen 13.900 milions

La Generalitat s'ha proposat incrementar fins a 10.000 el nombre de multinacionals foranes establertes al mercat català

Danone, Henkel, FedEx, Boehringer, Nestlé, Basf, Volkswagen, Autajon, Amazon, Rakuten, Messer, Lidl, Aldi, Coty, EasyHotel, Ocado, Alstom, Huijbregts, VMware, Henkell, Savencia, Elis, Moodle, Carnival, MSC, Grimaldi, Griffith Foods, Puratos, BidCorp, Roche i Siegfried són només algunes de les multinacionals estrangeres que han anunciat en els últims anys inversions productives a Catalunya.

Aquesta llista pot seguir-se incrementant en els pròxims mesos ja que, segons el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, actualment hi ha 463 empreses estrangeres que estudien la possibilitat d’efectuar inversions al mercat català. En el cas que totes elles es materialitzessin, suposarien una inversió potencial de 13.900 milions d’euros i la creació de més de 50.000 llocs de treball, segons els càlculs que ha efectuat Acció.

L’agència per a la competitivitat de l’empresa assegura que aquests 463 projectes d’inversió suposen marcar un nou rècord, ja que mai s’havia comptabilitzat un volum tan alt d’iniciatives sobre la taula. Un de cada tres d’aquests projectes s’han identificat a través de la xarxa d’oficines de captació d’inversions que Acció té pel món. “Tot i que la competència internacional per atraure noves inversions estrangeres és molt elevada, l’objectiu de la Generalitat és augmentar el nombre de multinacionals estrangeres establertes a Catalunya de les 8.900 actuals a les 10.000 en els pròxims 10 anys”, expliquen des del departament que encapçala el conseller Roger Torrent.

Dels 463 projectes en cartera, el 37% corresponen a empreses que fins ara no tenien presència a Catalunya. En el 23% dels casos es tracta de multinacionals ja presents a les comarques catalanes que volen invertir en noves línies productives, mentre que el 19% estudien incrementar les línies existents.

La creació mitjana d’ocupació per projecte se situa en 117 llocs de treball, però és significatiu constatar que un 3% de les iniciatives poden ser molt estratègiques, ja que tenen un potencial per generar 1.000 llocs de treball directes.

Predominen els grups interessats a invertir a Catalunya que tenen les seves seus centrals a Alemanya, Estats Units i Regne Unit. Per sectors, destaquen les inversions vinculades a la mobilitat, les tecnologies de la informació, la química, la farmàcia i l’alimentació.

El 42% de les empreses interessades volen ampliar o invertir en noves línies productives.

Acció considera que aquestes multinacionals valoren de Catalunya la seva ubicació geoestratègica, la connectivitat, la capacitat per atraure i generar talent i el fet de disposar d’un bon “ecosistema cientificotecnològic”.

Reindustrialització de Nissan

Entre els projectes més desitjats dels que hi ha sobre la taula destaquen aquells que permetin donar continuïtat a la planta de Nissan o garantir els llocs de treball de l’actual fàbrica de cotxes de la Zona Franca un cop tanqui. Segons la Comissió de Reindustrialització, dels 17 projectes presentats per part de 13 companyies, s’estan prioritzant quatre empreses: una que proposa projectes enfocats a la creació d’un hub d’electromobilitat, i tres que plantegen propostes dirigides a la fabricació de vehicles de mobilitat sostenible (elèctrics i d’hidrogen). Es preveu que a partir del juliol els inversors seleccionats presentin les seves ofertes vinculants i es pugui negociar el contracte final.