El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola. ©ACN

Catalunya promou una inversió de 300 milions en una fàbrica de xips a Cerdanyola

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, anuncia que el centre de disseny i prototipat es desenvoluparà al costat del sincrotró Alba i que ja s'ha presentat al Govern central per poder rebre finançament dels fons Next Generation. El projecte està liderat per Barcelona Global i l'ICN2.

Catalunya ha presentat al Govern central un projecte per finançar amb els fons europeus Next Generation la construcció d’una fàbrica de disseny i prototipat de microxips avançats en uns terrenys situats al costat del sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès. Així ho ha anunciat aquest dimarts a la tarda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva participació en la reunió anual del Cercle d’Economia, que se celebra a l’Hotel W de Barcelona.

Segons Aragonès, el projecte ja és sobre la taula del Govern des de “fa unes setmanes” i suposarà una inversió pública de 300 milions d’euros. “Catalunya pot jugar un paper protagonista en el programa europeu de xips; podem ser un país decisiu”, ha assegurat el president. Aragonès ha explicat que aquesta iniciativa que pugna per rebre fons europeus permetrà “dissenyar i prototipar” xips a Catalunya i contribuirà a “liderar el procés de reindustrialització”.

Segons ha avançat La Vanguardia, qui impulsa la iniciativa és Barcelona Global, mitjançant l’agència Barcelona & Partners, i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). També formen part del consorci promotor el Sincrotró Alba, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El centre de disseny de xips avançats podria suposar la creació de 200 llocs de treball i que es converteixi en una realitat depèn d’una decisió del Govern central, que és qui gestiona els fons Next Generation. Les fonts consultades han explicat que es tracta d’una iniciativa de col·laboració publicoprivada que es nodrirà essencialment de fons públics i que no està abanderada per cap gran multinacional, sinó per aquests centres de recerca científica catalans. “La idea és construir una gran sala blanca on es podran prototipar, és a dir, fabricar-se xips avançats per proveir el mercat”, expliquen.

Durant la seva intervenció al Cercle d’Economia, Aragonès ha demanat “confiança i seguretat en l’economia catalana” i ha instat els socis de l’entitat a “reforçar l’autoestima” i a “creure en el teixit productiu” de Catalunya. En aquest sentit, ha negat que Catalunya visqui una situació d’estancament econòmic i ha criticat “el discurs derrotista” que s’ha instal·lat en certs àmbits i els discursos sobre “una suposada decadència de l’economia catalana”. “Veure el got mig buit, no ajuda al creixement”, ha advertit.

Aragonès ha reivindicat la importància de la indústria i de l’economia productiva i ha alertat del perill de tornar a models econòmics basats en la terciarització, el turisme low cost i el totxo, un model “que no és el de Catalunya”. Durant la seva intervenció ha destacat el procés que s’ha efectuat per reindustrialitzar la fàbrica de Nissan a la Zona Franca i per atraure inversions industrials a municipis com Montroig del Camp i Tortosa, en referència a la fàbrica de components per a bateries que impulsa el grup sud-coreà Iljin i la planta de taulers de fusta de la multinacional Kronospan, respectivament.

El president també ha destacat els avenços que s’han realitzat l’últim any per impulsar les energies renovables a Catalunya i ha demanat a la població que es mentalitzi, que estigui preparada, perquè “el paisatge canviarà”, en referència al fet que s’omplirà d’instal·lacions fotovoltaiques i eòliques, però ha manifestat que és un fet “que s’ha d’assumir” si volem tenir la màxima autonomia energètica.