Una empresa expositora al saló IoT Solutions World Congress. ©Fira de Barcelona

Catalunya suma 300 empreses de IoT i una facturació de 1.600 milions

Les companyies especialitzades en l'Internet de les coses augmenten un 5% interanual el 2022 i ocupen a 6.770 persones

Catalunya compta amb 294 empreses dedicades al sector de l’Internet de les coses (IoT) que facturen més de 1.585 milions d’euros. Segons un informe d’Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empreses i Treball, la xifra ha augmentat un 7% respecte al 2021. L’estudi també detalla que les companyies catalanes especialitzades en l’àmbit IoT s’han incrementat un 5% interanual el 2022 i donen feina a unes 6.770 persones.

Catalunya se situa com la primera regió del sud d’Europa en captació d’inversió estrangera en l’àmbit de la IoT, amb un total de 136,2 milions d’euros en els últims cinc anys. L’informe d’Acció preveu que fins a l’any 2030 es tripliquin tant el número de dispositius IoT connectats com els ingressos del mercat mundial d’aquest sector a escala global, informa ACN.

La IoT es defineix com la interconnexió digital dels objectes en diferents àmbits (domèstic, industrial o urbà, entre altres). L’informe assenyala que aquest sector és “emergent”, perquè el 85,7% de les empreses que s’hi dediquen són pimes, el 30,7% són startup i el 41,8% tenen menys de deu anys. Segons el document, el 8,1% de les startup catalanes utilitzen la IoT com a tecnologia principal. Durant els últims cinc anys, Barcelona s’ha situat com la primera regió del sud d’Europa en captació d’inversió en aquest sector.

En conjunt, Catalunya ha captat 9 projectes (4,2% del total invertit en aquest àmbit a Europa) per un valor de 136,2 milions d’euros (4% del total invertit). A més, s’han creat un total de 466 llocs de feina. En el rànquing de ciutats, Barcelona és la segona metròpolis del sud d’Europa en rondes tancades per startup especialitzades en IoT, només per darrere de Milà. En el conjunt de la UE, la capital catalana ocupa la sèptima posició, tancant 19 rondes de finançament amb un valor de 24,2 milions d’euros en l’últim quinquenni.

Mercat en creixement: el triple d’ingressos fins al 2030

Les restriccions marcades per la Covid-19 van posar de manifest la necessitat de moltes activitats empresarials de poder operar en remot. De fet, el context de la pandèmia va facilitar el sorgiment de noves aplicacions vinculades al camp del IoT. El creixement va beneficiar a les indústries com la manufactura i també altres camps com consum, agricultura o logística, entre altres. La IoT ofereix múltiples aplicacions en diferents sectors i àmbits empresarials; l’optimització de rutes, l’ús de vehicles autònoms i connectats, la millora de la gestió de la producció i el seguiment remot de pacients en l’àmbit de la salut.

Avui en dia, el mercat global de la IoT continua creixent. Segons l’estudi d’Acció, es preveu que el 2030 aquest mercat tripliqui els seus ingressos fins a aconseguir més de 621.000 milions de dòlars. Així mateix, també es calcula que el nombre de dispositius connectats en tot el món es tripliqui durant aquest temps. Un dels principals reptes als quals s’enfronten la IoT és el creixent impacte dels ciberatacs que es realitzen a través dels dispositius connectats. Així, s’estima que el mercat de la seguretat dels objectes connectats ascendirà a 38.900 de dòlars de cara el 2025.