Alfombra de flores
Catifa de flors feta per la Federació Catalana de Catifaires, amb la participació de quaranta artistes. © theNBP

Les catifes de flors, a punt de fer el cim

El Ministeri de Cultura anuncia que presentarà davant la Unesco la candidatura d’aquest art com a patrimoni immaterial de la humanitat

El món de les catifes de flors és a un pas de fer el cim. Properament, i després d’anys de lluita, el Ministeri de Cultura presentarà davant de la Unesco la seva candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat. A més, la federació que agrupa aquests artesans ha rebut una subvenció comunitària del programa Europa Creativa per impulsar un projecte que pretén estendre arreu del món aquest art a través de diverses activitats. Una és el congrés que els catifaires celebraran a l’agost en un punt encara per decidir de l’àrea de Barcelona.

La bona notícia de la candidatura va ser anunciada dissabte passat durant un acte de catifaires celebrat a la sala capitular de la catedral de Barcelona, que es va quedar petita davant l’afluència d’aquests especialistes en el disseny de catifes de flors no només de Catalunya, sinó que també hi van assistir representants d’altres països europeus com Itàlia i Malta. Va ser un acte organitzat per la Federació Catalana de Catifaires i l’anunci va anar a càrrec de la seva presidenta, Vicenta Pallarès. De fet, la notícia ja era un secret a veus hores abans, doncs la decisió del Govern espanyol ja havia corregut com la pólvora entre els presents, encara que es va haver d’esperar que Pallarès ho formalitzés.

Quan aquesta activitat sigui, probablement el 2025, patrimoni immaterial de la humanitat, les catifes de flors deixaran de ser tan sols una expressió associada a les festes populars per convertir-se oficialment en un art —efímer, això sí— en majúscules. Serà la culminació d’un procés d’anys de reivindicacions i d’esperat reconeixement. Els catifaires van escollir la sala capitular de la catedral per fer tan solemne anunci per raons històriques. I és que aquesta tradició va tenir un dels seus orígens fa segles a la seu barcelonina associada a les processons del Corpus.

El fet que sigui un art efímer no li resta cap mèrit, al contrari. Com a mostra, la magnífica catifa que rebia els participants de l’acte al claustre, davant de la porta d’accés a la sala capitular. Una quarantena d’artistes van participar en la seva confecció durant dos dies. El resultat, òbviament espectacular.

Durant els propers dos anys, i en el marc del projecte europeu Flower Carpets Art, la pràctica de les catifes de flors es vestirà de gala amb un programa d’activitats que serà el gran aparador d’aquest art com a bestreta a l’esperada nominació de la Unesco. La iniciativa ha estat impulsada per la federació catalana esmentada, conjuntament amb l’associació siciliana CulturArte de Noto i l’ajuntament maltès de Gharb. El repte és expandir internacionalment la cultura catifaire, que es calcula que té 100.000 practicants a tot el món. Es tracta de promoure la cooperació entre ells i compartir coneixements.

Una de les activitats més importants serà el congrés mundial de catifaires que es preveu celebrar a Barcelona o a la seva àrea metropolitana. És un aspecte que encara no està tancat, però que comporta una necessària implicació de l’ajuntament que l’aculli, ja que, entre altres qüestions, caldrà gestionar l’espai públic on es muntin les catifes de flors i garantir-ne la seguretat perquè no siguin objecte d’actes vandàlics. Segons Carme Polo, coordinadora de la candidatura i de les activitats que tindran lloc en el marc del projecte Flower Carpets Arts, al congrés està previst que participin representacions tan exòtiques com del Japó i l’Índia, i fins i tot artesans tibetans que faran demostracions de mandales.

En qualsevol cas, estem parlant d’una nova oportunitat de la marca Barcelona per donar-se a conèixer al món, en aquest cas gràcies a la tradició efímera de les catifes florals però que és a les portes de convertir-se en un merescut art patrimoni de la humanitat.

Presentacion catifaires
La sala capitular de la catedral de Barcelona es va quedar petita amb l’anunci de la candidatura dels catifaires a patrimoni immaterial de la humanitat. © theNBP