Cesc Casadesús
Cesc Casadesús, director del festival Grec.

Cesc Casadesús: “El Grec mira a l’Àfrica i aposta pels museus i les fàbriques de creació”

Torna el Grec, després d'una edició mínima el 2020. Amb el continent més pròxim i alhora el més desconegut com a protagonista, el festival enriquirà el Grec Ciutat amb nous escenaris com el MACBA, el MNAC, el Museu Picasso i el CCCB.

Després de Sant Joan, arriba el Grec número 45. El seu director, Cesc Casadesús, afirma que serà com una ampolla de cava quan s’obre, amb tothom amb moltes ganes de gaudir. El festival, amb un pressupost 3,3 milions d’euros, el mateix que l’any anterior, estarà dedicat per primera vegada a l’Àfrica, el continent més proper i alhora el més desconegut.

Una edició que també es caracteritzarà per rescatar la cantant cubana Omara Portuondo, que no va poder viatjar l’any passat, i donar protagonisme al Grec Ciutat amb nous escenaris com el MACBA, el MNAC, el Museu Picasso i el CCCB. Quaranta espais acolliran un centenar de propostes i quaranta-nou coproduccions, sis d’elles internacionals. La Plaça Margarida Xirgu de Montjuïc es convertirà en un espai gastronòmic on se serviran sopars de diversos restaurants del Poble-sec.

Amb l’Àfrica com a tema central, aquest diumenge el festival puja el teló amb Carrer Robadors a l’amfiteatre del Grec. “Aquest espectacle és un gest simbòlic que determina el fil conductor del festival. Tenia clar que havia de ser una mirada a l’Àfrica, però ens va costar trobar el muntatge adequat. Un concert de música hauria estat més fàcil, però tenia ganes de treballar amb afrodescendents. Al final, vam escollir adaptar aquesta novel·la de Mathias Énard, que va ser finalista del premi Goncourt, i que porta per nom un carrer del Raval”, explica.

Carrer Robadors
Carrer Robadors es basa en la novel·la de Mathias Énard.

Casadesús ha reunit el director Julio Manrique i la productora Bitó per construir aquesta història tan emocionant d’un jove emigrant marroquí. Aquesta producció, amb un pressupost de 200.000 euros, arribarà al Teatre Romea després de l’estiu i potser se’n va de gira.

Mathias Énard és un autor francès que viu a Barcelona i no és massa conegut entre el gran públic. “Crec que és una oportunitat per donar-lo a conèixer; és un intel·lectual que coneix molt bé el món àrab. Aquest llibre és una gran reflexió sobre l’emigració i em va fascinar perquè està escrit en primera persona i parla des dels ulls d’un noi de Tànger que mira a Barcelona”.

El càsting per a Carrer Robadors va ser complex. “Vam fer proves a diferents llocs d’Espanya amb actors que coneixien les dues cultures i el resultat és una majoria d’actors d’origen àrab. Després de molts dubtes, el protagonista és un jove català, Guillem Balart, que respon a la vitalitat del personatge”.

Després de l’edició mínima de 2020

No podem oblidar que l’any passat es va celebrar un Grec mínim i que durant tot el curs escolar s’han anat produint aquelles estrenes que es van haver de suspendre. En aquesta línia, el dimecres 28 de juliol podrem gaudir, per fi, de la veu d’Omara Portuondo.

“També recomano molt el concert del Trio Da Kali i Lucy Durán l’1 de juliol a l’amfiteatre del Grec. És una immersió barcelonina per a aquest grup, ja que faran una residència artística a la Fabra i Coats. Són del sud de Mali i barregen la cultura africana amb talents locals, oferint una proposta única”.

Omara Portuondo
Omara Portuondo cantarà el 28 de juliol.

Grec Ciutat

La idea d’entrar als museus ha estat lenta, però fructífera. “A la pandèmia els museus es van convertir en llocs segurs i fa anys que treballem per incorporar-los. Ja havíem treballat al MACBA i ara ampliem. Per exemple, al MMAC es va col·locar fa poc una instal·lació de Francesc Torres a la Sala Oval i el Grec aportarà una videoinstal·lació de Dries Verhoeven amb imatges d’un món global. Busquem noves experiències i el MACBA, per part seva, rebrà tres projectes que tenen a veure amb la performance”.

“A la pandèmia els museus es van convertir en llocs segurs i fa anys que treballem per incorporar-los”

Una altra novetat, que cada vegada està prenent més força, és l’escena híbrida. “És un debat intens i, clarament, proliferen els espectacles híbrids que combinen dansa, música i teatre”. En aquesta línia, trobem diverses propostes a l’Antic Teatre, que és una de les sales més innovadores de la ciutat, i a l’Escenari Joan Brossa.

La restauració tindrà un paper important en aquesta edició. “Els Jardins del Grec, que estaran molt ben il·luminats, recuperen el restaurant més gran i més ampli i també hi haurà dues barres de servei ràpid. Però la gran novetat és que els cotxes no podran aparcar a la Plaça Margarida Xirgu de Montjuïc i allà s’instal·larà una proposta molt variada de locals del Poble-sec amb tres torns per sopar”. Els cotxes tindran una tarifa especial durant el Grec als aparcaments de B:SM.