fintech

Com estan les FINTECH canviant les nostres vides?

La innovació tecnològica del segle XXI ha arribat al món de les finances -i també a Barcelona- a través de les Fintech, facilitant serveis i productes financers amb una millor qualitat-preu

[dropcap letter=”A”]

l llarg de l’última dècada els bancs tradicionals han vist aparèixer nous competidors amb maneres diferents de fer les coses. Competidors que ofereixen productes com el pagament Contactless des del telèfon mòbil, l’accés a diners en efectiu des de qualsevol part del món sense comissions, plataformes de finançament participativa -també anomenades crowdfunding-, entitats de diners electrònics -les famoses criptomonedes- i un llarg etcètera. Hem vist durant aquests anys, doncs, la transformació del món de la banca amb nous actors, diferents de la banca tradicional. Però com afecta tot això a la nostra societat, i de retruc a la nostra ciutat?

En una ciutat on la innovació i les start-ups estan a l’ordre del dia, les FINTECH encara hi tenen més a aportar, ja que aquestes empreses es basen en la innovació i l’ús de les noves tecnologies. La seva presència millora els serveis financers pel consumidor comú, democratitzant el món de les finances i en suma proporcionant a tota la societat un accés més senzill i ràpid. A més a més, l’aparició d’aquests nous productes s’estén a les empreses tradicionals, i augmenta la pressió per seguir creixent i innovant amb una major eficiència i transparència.

Des de la Generalitat de Catalunya es proposa l’objectiu de crear un clúster financer a Catalunya i a Barcelona, amb efecte multiplicador en l’economia, per desenvolupar un ecosistema d’innovació financer.

Com es va preveure al PwC Global Fintech Survey de 2016, aquests models de negoci sobretot es basen, enguany, a la banca dirigida a particulars i als sistemes de pagament. És per això que des de la Generalitat de Catalunya es proposa l’objectiu de crear un clúster financer a Catalunya i a Barcelona. Un clúster que tindria un efecte multiplicador en l’economia, aprofitant l’oportunitat de desenvolupar un ecosistema d’innovació financer, així com l’especialització i diferenciació en asset management, venture capital, corporate finance i sistemes de pagaments.

De fet, a Catalunya les activitats financeres generen un valor afegit brut de 7.470 milions d’euros. Representa un 3.6% de l’economia catalana, en comparació al 5.7% del 2009. Aquesta davallada posa en primer pla els nous projectes FINTECH que estan sorgint a la capital, com ara Pier01-Barcelona Tech City, l’establiment d’N26 o BCN10, entre d’altres. De fet, l’ecosistema financer català està compost de 98.000 treballadors i de 450 empreses, de les quals 50 són FINTECHs. És així com aquest model de negoci “marca Barcelona” -i cada vegada més “marca Catalunya”- funciona com a palanca per atracció activa d’empreses i de talent internacional.

Per tant, el sector Fintech a Barcelona és de gran rellevància, amb un ecosistema en constant creixement. De fet, d’acord amb l’informe de la Comissió Europea, Startups City Hubs in Europe –realitzat per la fundació Mind the Bridge- hi ha aproximadament 50 nuclis d’innovació a la Unió Europea. En els Top StartupsCity Hubs s’inclouen Barcelona i Madrid.

A la ciutat Comtal destaquen empreses Fintech com Kantox, Verse, Goin, Coverfy o NoviCap, entre altres, que compten amb grans quantitats de finançament. En el cas de Kantox, acumula ja un total de 21M€ des de la seva creació, mentre que Verse suma més de 30M€ en finançament. A més a més, al 2018 es va fundar el primer neobank creat a la ciutat: BCN10. Un banc 100% digital que va arribar a rebre més d’1M€ de finançament, i que es troba en ple creixement.

Addicionalment, Catalunya està duent a terme iniciatives per atraure empreses Fintech. Sense anar més lluny, Acció va signar contractes de patrocini amb 7 plataformes de crowdlending, crowequity i invoice trading, per tal d’incentivar l’ús de finançaments alternatius i complementaris als de la banca. Així, al 2017  van augmentar de manera notòria, concretament un 94% en el cas de crowdequity, un 42% en crowdlending i, finalment, un 32% en invoice trading.

ACCIÓ ha dut a terme iniciatives com la creació d’un portal anomenat Barcelona & Catalonia Startup Hub, connectant les empreses Fintech amb grans emprenedors i inversors d’arreu del món.

Segons ACCIÓ -l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana- Barcelona és el principal hub de startups del sud d’Europa i el cinquè del continent, i és la quarta ciutat que més inversió ha rebut per darrere de Londres, Berlín i París. Altrament, ACCIÓ també ha dut a terme una iniciativa per fomentar aquest tipus d’empreses, amb la creació d’un portal anomenat Barcelona & Catalonia Startup Hub, connectant així les empreses Fintech amb grans emprenedors i inversors d’arreu del món.

A Barcelona també hi trobem l’associació Barcelona Tech City sense ànim de lucre, formada per emprenedors locals que compten amb més de 800 empreses i tenen com a objectiu promoure internacionalment la marca tecnològica de Barcelona, atraure inversors, contribuir a la creació d’un entorn propici per aquest tipus d’empreses, posar en contacte el talent amb les empreses internacionals i col·laborar amb altres organitzacions per accelerar l’ecosistema tecnològic. Un dels projectes més importants d’aquesta associació, que avançàvem anteriorment, és el PIER01 -considerat el HUB tecnològic internacional més important d’Europa- que reuneix a més de 100 empreses Fintech, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre elles i incentivar la innovació.

Dintre del PIER01, destaquen projectes com el Payment Innovation Hub, un projecte de CaixaBank, Global Payments Inc., Visa, Samsung i Arval que promou la recerca i el desenvolupament en l’àmbit de les noves tecnologies i formes de pagament, per tal d’adaptar-se a les noves demandes dels consumidors. Duen a terme línies de recerca que engloben àrees com la biometria, i noves tecnologies com el Blockchain o el Machine Learning.