Smart City Expo World Congres 2021
Assistents al Smart City Expo de 2021, encara amb mascaretes.

El congrés Smart City amplia el focus als edificis urbans i l’economia blava

Més de 700 ciutats es donaran cita a Barcelona del 15 al 17 de novembre

El Smart City Expo World Congress arriba a la seva onzena edició amb la previsió d’acostar-se a les xifres prepandèmiques, amb la participació de 800 expositors i 20.000 assistents, enfront dels 1.000 estands i 24.000 congressistes de 2019. El congrés acollirà a més de 700 ciutats en els dos pavellons de Fira Gran Via que ocuparà des del dimarts 15 de novembre fins al dijous 17 de novembre. El convidat més esperat d’aquest any serà Vitaly Klitschko, l’actual alcalde de Kíiv (Ucraïna), qui visitarà el saló per explicar com la seva ciutat s’ha hagut de preparar tecnològicament per sobreviure durant la guerra amb Rússia.

El congrés sobre ciutats intel·ligents reforçarà el seu focus en sectors específics que va començar l’any passat amb les segones edicions de Tomorrow.Mobility i Puzzle X. El primer, coorganitzat per Fira de Barcelona i l’EIT Urban Mobility, es consolida amb 100 expositors, entre els quals hi haurà més de 60 startups. També hi haurà espai per a companyies com Deloitte, B:SM, FGC, Moventia, Racc, Renfe, TMB, Keolis i Mercedes. Entre els temes que es discutiran, hi haurà la ciutat dels 15 minuts, la mobilitat aèria urbana amb drons o els espais de dades per donar cobertura als operadors de transport públic i els proveïdors de serveis de mobilitat (MaaS). Així mateix, Puzzle X, centrat en materials del futur com el grafè, repetirà amb un ampli programa congressual que serveix per posar les bases per al futur desenvolupament de pilots i aplicacions industrials.

L’aposta per verticals com la mobilitat i els nous materials s’acompanyarà per l’estrena de Tomorrow.Building i Tomorrow.Oceans. Amb Tomorrow.Building, s’analitzaran solucions per reduir l’impacte ambiental dels edificis urbans, responsables d’entre el 30% i el 40% del CO2, mentre que, amb Tomorrow.Oceans, es parlarà sobre les oportunitats de l’economia blava per fer més sostenible el sector marítim, en línia amb el programa de Smart Ports.

Entre els més de 400 experts internacionals que participaran en aquesta edició del Smart City, hi haurà la professora de Matemàtiques de les Ciutats a la University College London Hannah Fry, especialitzada a desxifrar el caos d’una ciutat a través dels números, analitzant les pautes de comportament de les persones en qüestions que van des de les compres i el transport fins a la delinqüència i el terrorisme.

També participarà la professora de Disseny Arquitectònic a la Universitat de Princeton Liz Diller, que fa dècades que estudia com modificar el comportament humà a través dels espais públics, i el conegut com a Gangsta Gardener, Ron Finley, que es va posar a recuperar parcel·les abandonades per plantar verdures a Los Angeles i ha aconseguit generar noves dinàmiques entre els veïns.