Life Habitat
Imatge d'arxiu de la primera promoció aixecada per 011h a L'Hospitalet de Llobregat.

La constructora dels fundadors de Privalia aixecarà un bloc d’habitatges al barri del Raval

L'empresa emergent de construcció industrialitzada de pisos 011h, impulsada per Lucas Carné i José Manuel Villanueva, avança amb les obres del seu primer edifici a L'Hospitalet de Llobregat i anuncia que en promourà també un al cor de Barcelona

La constructora dels fundadors de Privalia, 011h, preveu inaugurar el seu primer edifici d’habitatges industrialitzats o acoblats l’any 2022. Serà un bloc de pisos sostenibles al carrer Joan Maragall número 15 de L’Hospitalet de Llobregat, que promou juntament amb Renta Corporación. Les obres, que van començar el passat mes de juny, s’espera que acabin entre gener i febrer de l’any que ve. Durant 2022 l’empresa també preveu tirar endavant dos nous projectes d’habitatges plurifamiliars: un a Arenys de Mar i l’altre al Raval (Barcelona). En els pròxims tres anys, l’objectiu global és construir 1.300 pisos industrialitzats.

Sobre aquestes noves construccions, 011h encara no ha donat més informació, però sí que ha explicat detalls sobre la promoció de  L’Hospitalet, consistent en una obra nova residencial de 8 habitatges d’entre 54 m² i 86 m². La majoria dels pisos tenen dues habitacions i un bany, menys els de la planta baixa, que tenen tres habitacions i dos banys. El preu amb què sortiran a la venda oscil·la entre els 190.000 euros i els 280.000 euros. De moment, ja tenen dues reserves.

L’edifici està fet principalment de fusta CLT (contralaminada) provinent de boscos europeus. Gràcies a fer servir aquest tipus de material es reduirà entre un 70% i un 80% les emissions de CO₂ derivades d’una construcció tradicional. La reducció contempla tant les emissions que són a conseqüència de l’obra, com aquelles que produeix el manteniment de l’edifici. “Volem que s’associïn els nostres habitatges a conceptes que beneficien la vida de les persones com la sostenibilitat i la qualitat”, explica el cofundador de 011h, José Manuel Villanueva.

El bloc de pisos Life Habitat, nom amb què ha estat batejat, serà un edifici intel·ligent tant per les prestacions que ofereix —està equipat amb uns sensors que permeten detectar qualsevol problema tècnic i monitoren els consums energètics— com per la manera en què ha estat construït.

La startup catalana es caracteritza per treballar de forma industrialitzada i digitalitzada. Industrialitzada perquè la majoria d’elements que conformen els pisos es fan en una fàbrica i quan arriben a l’obra només s’han de muntar, el que redueix en un 40% el temps de finalització i redueix el nombre de professionals que es necessita en 3 o 4 operaris.

I digitalitzada perquè es fa un control precís de tot el procés. Per aquelles peces que es muten en una fàbrica, els tècnics escanegen un codi QR que els indica tots els passos que han de seguir per acoblar-les i calcula el temps que triga a enllestir-les. Si hi ha alguna incidència fan servir Ophelia: un robot que funciona amb intel·ligència artificial i que emmagatzema en la seva base de dades la causa del problema, els ajuda a trobar possibles solucions, i calcula quanta estona s’ha necessitat per posar-hi remei. En el cas del muntatge de peces a l’obra, en lloc de QR hi ha una persona dedicada a la recopilació de dades. “Ho tenim tot controlat, des dels claus que necessitem fins per què hi ha hagut un retard en l’obra. Aquest és el nostre valor afegit”, explica Ferran Urgellés, Responsable d’Industrialització i Construcció a 011h.

El desembre del 2020, 011h va captar 10 milions d’euros de dos fons de capital de risc europeus especialitzats en tecnologia immobiliària (proptech) per començar a funcionar. Avui, tenen un equip format per 40 persones, la majoria arquitectes.