El Corte Inglés de Francesc Macià.

El Corte Inglés de Francesc Macià tanca portes per sempre

L'establiment de la Diagonal s'ha acomiadat dels barcelonins aquest dissabte, en un últim dia descafeïnat per les restriccions a l'activitat comercial per la covid. Després de la seva compra per l'empresari Pedro Alonso el 2019, el centre està a l'espera de ser transformat en un edifici d'oficines.

El Corte Inglés de Francesc Macià no ha estat mai ni massa gran ni massa cèntric, però agradava als veïns de la zona, que hi podien anar a comprar sense haver de desplaçar-se fins al de Plaça Catalunya —massa gent— ni al de Maria Cristina —massa lluny—. També tenia com a clients els treballadors de les oficines del voltant, que podien anar a dinar a la cinquena planta o fer compres de supervivència abans de tornar a casa al seu supermercat de la planta subterrània.

L’establiment, construït per Sears i després adquirit per Galerías Preciados, ha abaixat les persianes per últim cop aquest dissabte, a les nou del vespre, en un comiat una mica descafeïnat per les restriccions per la covid a l’activitat comercial. Com a gran superfície, només estan oberts des de la setmana passada el supermercat, la parafarmàcia i electrònica, és a dir, els productes considerats com a essencials.

Tot i que la notícia del seu tancament definitiu ha agafat desprevingut a més d’un, l’adéu d’El Corte Inglés de Francesc Macià se sabia des de fa temps. L’estiu de 2019 va transcendir que la cadena havia venut l’establiment a l’empresari Pedro Alonso, l’expropietari d’Infun, una empresa fabricant de components per a l’automoció.

Tot i que la notícia del seu tancament definitiu ha agafat desprevingut a més d’un, l’adéu d’El Corte Inglés de Francesc Macià se sabia des de fa temps

Arran de la venda, els treballadors de Francesc Macià s’han anat recol·locant en altres establiments, especialment a partir de l’inici de l’estat d’alarma, quan van anar a donar suport a centres més grans. En els últims dies, només hi havia uns 150 empleats, que continuaran treballant a Plaça Catalunya i a Diagonal.

Amb una superfície total de 40.000 metres quadrats, el futur de l’establiment passa per transformar-lo en un edifici d’oficines, amb la possibilitat d’establir locals comercials a les plantes baixes, després que l’Ajuntament de Barcelona aprovés el canvi d’usos, però encara no s’ha concretat cap projecte.

El Corte Inglés de Francesc Macià il·luminat per Nadal, en una foto d’arxiu.

El germà petit dels centres de Plaça Catalunya i Maria Cristina

El Corte Inglés de Francesc Macià se’n va amb poques anècdotes per recordar, a diferència dels altres establiments de la ciutat. Si el de Plaça Catalunya va poder mostrar l’any 2012, en el seu 50 aniversari, fotografies amb personatges com Elton John o tirar de nostàlgia amb Cortylandia, la cadena no ha trobat imatges icòniques per al de Francesc Macià en el seu comiat. Les firmes d’escriptors i músics no s’acostumaven a fer allà, tret d’algun Sant Jordi. A Francesc Macià no s’han vist cues per conèixer els cantants d’Operación Triunfo.

La cadena no recorda massa anècdotes d’El Corte Inglés de Francesc Macià, a diferència d’altres més grans i populars de la ciutat, com el de Plaça Catalunya, on molts recorden els decorats de Cortylandia

Malgrat això, hi haurà qui el trobarà a faltar. Com els que hi anaven per comprar regals a última hora. O els que anaven a canviar les piles del rellotge a la planta baixa. I també aquells que recorden com, no fa tant de temps, hi anaven a escoltar discos o buscar informació en els llibres de la planta baixa, quan encara no hi havia Internet i molts dubtes es resolien així.

Tags from the story