bnew 2020
Una de les taules rodones de debat de la primera edició de BNEW.

Crida per un gran pacte per situar Barcelona al focus internacional

És moment d’arribar a grans consensos que permetin a Barcelona superar la crisis sanitària i econòmica creada per la Covid-19. Així ho creuen quatre exalcaldes de la ciutat, que han participat avui al panel “Barcelona, una ciutat resilient” organitzat en el marc de la Barcelona New Economy Week – BNEW.

[dropcap letter=”J”]

oan Clos, professor de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI); Jordi Hereu, nou president d’Hispasat; Narcís Serra, president de l’IBEI i Xavier Trias han debatut sobre el futur de Barcelona després de l’actual crisi. Durant el panel, seguit a la plataforma digital del BNEW per unes mil persones, tots ells s’han mostrat d’acord en el fet que és moment de realitzar propostes des del diàleg i l’enteniment que permetin avançar en el projecte de ciutat.

Per això, un dels grans eixos, segons els exalcaldes, és la gestió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Així, Xavier Trias incidia en “l’eina útil que suposa l’AMB“, mentre Jordi Hereu assenyalava la necessitat de “presentar propostes de futur d’àmbit metropolità que puguin atreure l’interès d’Europa”. Per la seva part, Joan Clos posava sobre la taula noves propostes com la unificació de totes les policies urbanes de l’AMB o l’exploració de la capacitat fiscal de l’entitat i la possibilitat d’incloure noves zones geogràfiques creant una regió que competeixi millor amb altres grans àrees metropolitanes.

En aquest sentit, la relació amb la ciutat de Madrid ha sigut l’altre dels grans temes del debat. Mentre Narcís Serra indicava que “la falta de neutralitat de l’administració central” beneficia a Madrid i perjudica Barcelona, Clos considerava que la competitivitat amb la capital espanyola funciona com a estímul “per millorar i generar consensos”. Hereu, per la seva part, apostava per generar propostes sense esperar a “superar” els debats polítics i Trias qualificava d'”error” la comparativa amb Madrid perquè Barcelona “competeix” amb altres ciutats europees com Milà, Roma i París.

En qualsevol cas, els quatre han coincidit que, tot i que Barcelona és una ciutat exitosa “competint amb altres capitals estatals”, aquesta crisi ha de suposar una oportunitat per a donar resposta als reptes de la ciutat. L’objectiu seria “crear una plataforma de serveis de competència global” que fomenti els sectors en els quals la ciutat té més possibilitats d’èxit. En aquest procés, la digitalització pot funcionar com a una eina per a situar a Barcelona en el focus internacional, “lligant el futur de la ciutat a les noves tecnologies“.

A més, Trias ha insistit en la necessitat de generar “activitat econòmica per a tot el món i fer-lo d’una forma sostenible” mentre que Serra ha apuntat que “la capacitat de guanyar en una ciutat està en els seus ciutadans” i que “totes les soluciones necessiten temps”.

Així, els exalcaldes han apostat per crear iniciatives que posin a Barcelona “al mapa” des d’un punt de vista sectorial. Per això, és necessari crear “grans pactes” entorn d’alguns dels temes bàsics que afectin la ciutadania. Per aquest motiu, han instat als partits polítics de la ciutat a no trencar els grans pactes d’habitatge o mobilitat, així com a avançar en altres projectes com el corredor del Mediterrani o la finalització de la Línia 9 del metro.