Croma by Flash Barcelona
El nou restaurant Croma by Flash Flash està ubicat a l'edifici Alta Diagonal. ©JOSE HEVIA

Croma by Flash porta l’esperit de la Gauche Divine a la Diagonal

La truiteria Flash Flash del carrer Granada del Penedès acaba de celebrar mig segle de vida. L'atzar ha volgut que el nou projecte gastronòmic Croma by Flash coincideixi amb aquesta efemèride. El tàndem Pomés-Milá va inventar als anys setanta una fórmula molt atractiva de menjar hamburgueses i truites en un local sense horaris on es donaven cita els intel·lectuals.

[dropcap letter=”I”]

ván Pomés Leiz (Barcelona, ​​1968), arquitecte i autor del projecte, ha viscut des de petit la passió del seu progenitor, Leopoldo Pomés, per la fotografia i la passió per l’arquitectura d’Alfons Milà, soci del seu pare. L’Iván va créixer entre el FlashFlash i el Giardinetto i no pot imaginar la seva vida sense aquests dos locals. Afirma que les noces d’or del Flash Flash són una data important, però creu que “encara que fossin quaranta-nou anys la responsabilitat és la mateixa. Croma és el projecte que m’ha fet patir més a la meva vida. Estic en contra de la repetició de locals. Hem buscat el camí més complicat perquè hem reinterpretat moltes coses per assegurar que cada restaurant tingui la seva personalitat”.

La passió amb què parla l’Iván i l’entusiasme amb el que mostra cada detall del local delata les seves ganes que l’esperit Flash continuï viu. “Crec que aquesta obertura és una garantia de supervivència del Flash Flash. Abans eren dos propietaris, Alfonso i Cecilia i Leopoldo i Karen, ells tenien molt clar el que volien i ara, encara que som molts socis entre els quals també estem la família Milà i la família Pomés, tenim en comú que volem seguir els seus passos”.

El Flash Flash i el Giardinetto són de les poques coses que queden de Barcelona; tenim el deure de mantenir-los

L’Iván coneix bé la seva ciutat i cada vegada aprecia més els locals marca Barcelona: “El Flash i el Giardinetto són de les poques coses que queden de Barcelona; tenim el deure de mantenir-los”. Croma neix després d’anys de reflexió: “Portem molt de temps donant-li voltes; la idea és que cada un tingui la seva pròpia identitat, amb un llenguatge diferent i una carta diferent”. El nom neix després d’un brainstorming de termes relacionats amb la fotografia i croma és el primer d’ells; “Croma és una tècnica que s’utilitza en fotografia, en cinema i televisió; és una clau de color”.

El món de la fotografia és també protagonista en el Croma by Flash Flash. © JOSE HEVIA

Croma by Flash està ubicat a l’Avinguda Diagonal 640, en un local que abans era una oficina bancària però que encaixa molt bé amb la filosofia Flash perquè és diàfan i permet crear un joc de taules, llums, reflexos i colors màgic. “La persona que ens va venir a buscar ens proposava aquest espai i crec que la ubicació és perfecta perquè està envoltada d’oficines; a més, a la llarga es pot convertir en un restaurant on la gent prengui una primera copa després de sopar. No volem competir amb els veïns, el Bella’s i el Negro, cada un té el seu caràcter”, explica Pomés.

El meu pare estava encantat amb aquest nou concepte de posar color al Flash

L’alma mater d’aquest projecte destaca que de seguida va veure clar que era una oportunitat que no podien deixar escapar. A més, va tenir temps de parlar-ho amb el seu pare abans que morís: “Ell estava encantat amb aquest nou concepte de posar color al Flash“. Color i més coses que li donen un toc modern. Novetats respecte al Flash Flash? “A terra hem posat mortex que és un material impermeable amb base de calç, també hem afegit fusta de noguera americana envernissada brillant. Si et fixes, tots els materials són brillants i es cola el color groc en homenatge a la capsa de les pel·lícules Kodak. Hem volgut donar molta importància a les lluernes i hem posat gelatines per tamisar la llum dels focus. Les làmpades de Miguel Milá conviuen amb les Heat Had Bowl, totes elles de Santa & Cole. Hem cuidat tots els detalls”.

Es tracta d’un espai diàfan de dos-cents metres quadrats. “L’altre Flash és més gran, encara que no ho sembla —revela l’Iván—. Aquest és més quadrat i amb molta façana”. Per maximitzar el confort s’ha separat el sofà de les parets per poder passar el braç i s’ha optat per abaixar el sostre perquè sigui més acollidor. El joc de miralls i de vidres aconsegueix que la gent se senti protagonista del local.

Mesures anti-Covid i menjar saludable

El restaurant va obrir dilluns passat, 5 d’octubre, al migdia, en plena voràgine de la normativa de mesures per fer front a la pandèmia. S’han hagut d’adaptar als nous horaris i redissenyar la distribució de l’espai: “Tenim el pla Covid, amb capacitat per al 50%, que són cinquanta persones, i el pla no Covid. Ningú pot esperar a la barra i, a hores d’ara, s’aconsella reservar”. La vorera en aquest tram de la Diagonal és molt generosa i els seus veïns tenen grans terrasses. “Nosaltres també hem demanat posar taules a l’exterior, però el tema de la terrassa està sense data perquè depenem de l’ajuntament”.

Iván Pomés Leiz, fill de Leopoldo Pomés, és arquitecte i ideòleg del nou local. ©Beatriz Dubois

El Croma aposta pel menjar saludable. “Hem passat de les cinquanta truites que ofereix la carta del Flash a quinze truites i totes són noves. També hi ha plats freds com dos ceviches i dos tàrtars, arrossos, pastes i hamburgueses actualitzades com la de pollastre o la vegana. En total són dues pàgines de carta”.

El seu despatx, Llamazares i Pomés, fa anys que dissenya locals de restauració. “Hem fet el Macba Cafè, la reforma del Giardinetto, l’Igueldoel Fragments Cafè i Picants Curtidillo de menjar take away“. Quins projectes té entre mans? “Ara treballem molt a Andorra, fa poc vam fer la seu de Vallbanc juntament amb un despatx andorrà i, a Barcelona, ​​estem fent diverses reformes en cases particulars”.

Eliminaria tots els locals que imiten l’estil de Lázaro Rosa-Violán

Barceloní de pro, què ha aportat a la seva ciutat? “La reforma del Giardinetto va guanyar el Premi FAD 2013/2014 i ara l’obertura del Croma by Flash, crec que són dues aportacions importants. Sabem el que va ser Barcelona i crec que tenim la capacitat d’entendre la filosofia de la ciutat”.

Si no és indiscreció, què eliminaria de la ciutat? “Eliminaria tots els locals que imiten l’estil de Lázaro Rosa-Violán“.