planta depuradora del Prat
La planta depuradora del Prat de Llobregat.

Les depuradores de l’àrea metropolitana instal·laran plaques fotovoltaiques

La mesura és part d’un projecte més global de l'Agència Catalana de l'Aigua, que invertirà 288 milions d'euros, per garantir la sostenibilitat i el sanejament adequat de les aigües residuals a set estacions depuradores durant els propers quatre anys

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), d’acord amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), projecta la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les set estacions depuradores de l’àrea metropolitana, en un planejament que s’anirà implantant durant els propers quatre anys.

La mesura és part d’una actuació pressupostària de 288 milions d’euros per garantir el sanejament adequat de les aigües residuals a set estacions depuradores d’aigües residuals i que inclou les infraestructures de Begues, Gavà-Viladecans, Sant Adrià del Besòs, el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i Vallvidrera.

Actualment hi ha 536 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població i, en el cas, de les set instal·lacions de l’àrea metropolitana es concentra el servei per a una població equivalent de 6,3 milions de persones.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, destaca que es tracta d’una estratègia planificada més enllà del finançament anual que hi havia fins ara i que es divideix en 236 milions d’euros a garantir el funcionament de les depuradores, 49,4 milions a reposicions i millores de les instal·lacions, i 2,6 milions més, a la redacció de nous projectes. “Amb el conveni analitzem tots els costos del sanejament perquè l’AMB pugui fer totes les reposicions i millores que requereixen les infraestructures, algunes de les quals tenen més de deu anys”, manifesta en relació a les depuradores i els quilòmetres de col·lectors.

En aquest sentit, un gruix important dels recursos es destinaran al trasllat del col·lector de Llevant a una nova localització —més allunyada de la costa per evitar nous incidents en cas de temporals marítims— i de reposició del col·lector del Morrot, actualment molt deteriorat. També serviran per redactar els projectes de construcció d’instal·lacions de digestió anaeròbia de fangs a les plantes del Besòs i de Montcada i Reixac, que permetran generar energies renovables.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Eloi Badia, va assegurar que el sanejament de l’aigua té una una funció consistent en que les depuradores puguin abocar l’aigua al riu i que aquesta no vagi al mar per garantir el futur davant de les sequeres. D’aquí la importància d’establir un bon sistema de sanejament perquè “blinda el tema de la qualitat, preserva el medi i a més pot aportar nous recursos davant de l’emergència climàtica”, ha afegit.

Tant Reyes com Badia han coincidit a valorar positivament l’aposta per l’aigua regenerada, perquè les aigües que surten de les depuradores pugui estar disponible en règims de sequera, més enllà de les dessaladores.

depuradora Gavà Viladecans
Instal·lacions de la depuradora ubicada entre els termes municipals de Gavà i Viladecans.