Las emprenedores Cristina Fernández (Another Archive) i Carla Zaldúa (Accexible).

Desfilar a Nova York, anticipar l’Alzheimer

Cristina Fernández, dissenyadora i empresària de moda amb les marques Another Archive i Little Creative Factory, ha triomfat aquesta setmana a la New York Fashion Week, mentre que Carla Zaldúa, fundadora i CEO d'Accexible, llança una campanya mundial del dia de l'Alzheimer: el seu algoritme pot revolucionar el diagnòstic de malalties mentals. Dues emprenedores que, des de Barcelona, volen i poden menjar-se en món.

Aquest dissabte, la firma de moda Another Archive, de la catalana Cristina Fernández, va ser una de les escollides per desfilar amb un grup de dissenyadors emergents a la New York Fashion Week. Al mateix espai del Meatpacking on Custo i Agatha Ruiz de la Prada van arrossegar les càmeres. La Cristina ho està petant molt fort, encara que la notícia no hagi sortit a les teles ni als mitjans catalans com correspondria, ja sabem el que ens costa confiar i sentir-nos orgullosos del talent local.

L’empresa, Little Creative Factory, té ara dues marques: va començar amb Little Creative Factory, per a nens i dones, i des del 2020 Another Archive, més sofisticada, amb la que ha desfilat ara a NY, i aquest any ha creat la nova Muse, la versió de Another Archive més de tot portar. La seu i l’equip són a Barcelona i la producció es fa tota local, a Catalunya. El 95% de les vendes són a l’estranger, incloent-hi botigues top de Nova York (com If Soho, Dover Street Market, Atelier NY, Oroboro), Londres (Olivia May), Seul o Hong Kong.

Darrere del grup Little hi ha la història personal de la Cristina (“No sé per què li va posar Little a la marca, si ella sempre thinks big“, va escriure la seva filla Ona en un treball per l’escola). La Cris Fernández era una arquitecta que, tocada i avorrida per la crisi, cap allà el 2011 va idear un barret per a la seva filla Ona, aleshores bebè. Ella no sabia ni cosir un botó, però el gorret va tenir tant èxit que es va decidir a produir-ne 400 i es va posar a voltar per les millors botigues de roba de nens d’Espanya per vendre’ls. En un no res va fer una col·lecció sencera i va portar Little Creative Factory a les fires de roba de nens a París, Tokio i Nova York. Allà, el 2016, la va descobrir una fotògrafa (no era una fotògrafa qualsevol, sinó la de Michelle Obama), i li va obrir la porta per a desfilar, dues setmanes després, a la passarela de NY.

Al centre, Cristina Fernández, rodejada de les models que llueixen la col·lecció de Another Archive.

Amb Little va participar en diverses edicions de la 080 a Barcelona. Però sempre ens impressiona més quan l’èxit ens el reconeixen de fora: un dia el 2015 van rebre una comanda online des dels EUA per valor de 2.000 euros; el remitent els va semblar curiós, però no van descobrir qui era fins que en una revista van veure la foto de la filla de la Kardashian portant un bikini de la col·lecció.

Des del 2019, just abans de la pandèmia, la Cristina i el Jordi, amb els seus fills, l’Ona i el Roc, viuen a Brooklyn. Allà s’han enamorat del seu somni americà (i han enamorat al veïnat: famílies  senceres del jueu Williambsburg es vesteixen de l’univers Little). “Ara, amb la distància, ens hem adonat que a Barcelona tothom es queixa de tot. A Nova York, la gent s’espavila, t’ajuden si ets creatiu i emprenedor. Per exemple: les terrasses que es van posar durant la pandèmia van ser un èxit, i tot just ara les han començat a regular”, explica el Jordi, que va ser CEO d’una empresa tecnològica. ‘Pobreta, tants anys per fer arquitectura i acabar fent gorrets, quin fracàs, m’havien dit quan començava en la moda”, explica la Cristina. “En canvi, aquí a Nova York, cada història nova és: wow, quantes coses has après!”, afegeix.

Cristina Fernández, creadora de Another Archive i Little Creative Factory.

A la Fashion Week la Cristina hi ha anat amb els recursos de la seva mida, little, però amb tota l’ambició o més de la que despleguen les grans marques de l’univers fashion (entre altres Carolina Herrera, que cal recordar, és propietat del grup català Puig).

Parlant de visió i ambició global, la de la Carla Zaldúa. Aquest dijous presentarà (al Pier07 de Tech Barcelona) la campanya que la seva empresa, Accexible, ha preparat amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer L’empresa identifica biomarcadors en la parla i, l’algoritme que ha desenvolupat, permet, analitzant una gravació de veu de 60 segons, detectar símptomes de malalties mentals, depressió o Alzheimer: és una eina de cribratge que pot suposar una gran ajuda als professionals sanitaris i al sistema de salut. El digital health és una nova oportunitat global que permet passar de la salut reactiva a una salut preventiva, i això implica una millor qualitat de vida per als pacients i el seu entorn, així com estalvis en la despesa sanitària. Accexible està fent estudis clínics a Espanya, Regne Unit, Estats Units, Mèxic i Colòmbia.

Carla Zaldúa, CEO of Accexible.

La Carla, que és de Bilbao i viu a Barcelona, va estudiar Ciències Polítiques i Sociologia i un màster a la London School of Economics, i des dels 17 anys ha muntat vàries empreses. Va ser treballant per una firma suissa que porta projectes de I+D al mercat, “llegia molts articles científics, i em va cridar molt l’atenció un que assegurava que en l’anàlisi del llenguatge es podia detectar si una persona patia Alzheimer”. A partir d’aquesta hipòtesi, va muntar una prova de concepte i amb unes primeres ajudes públiques, fa cinc anys que va fundar Accexible. Ara té un potentíssim equip de data scientists, repartits entre Bilbao, Madrid i Barcelona. I un projecte a cavall de la matemàtica, la lingüística i la neurociència, del que en sentirem a parlar.

Així, dues notícies d’aquesta setmana: històries d’emprenedoria amb ambició global, i liderades per dones. Ja deu ser casualitat, si diuen que costa tant trobar referents femenins en segons quins àmbits com la tecnologia i l’emprenedoria. Els qui diuen que no en troben, deu ser que no s’hi fixen prou.