dr martens
La insígnia de Dr. Martens, el clàssic model 1460.

Les icòniques botes Dr. Martens trepitgen fort per Barcelona

La marca britànica obrirà aquest dijous 9 de setembre al carrer Cucurulla la seva primera botiga a Espanya, en un local que durant 30 anys va ocupar Levi’s. També tria la capital catalana per instal·lar unes oficines comercials i un showroom.

Una de les zones comercials més apreciades de Barcelona, els escassos 70 metres de longitud del carrer Cucurulla que uneixen l’avinguda del Portal de l’Àngel amb el carrer de la Portaferrissa, és l’indret escollit per la marca Dr. Martens per establir la seva primera botiga a Espanya.

El fabricant britànic d’aquestes icòniques botes i calçat urbà per a totes les edats ha triat per a la seva incursió directa al mercat espanyol, on fins ara es distribuïa en establiments multimarca i venda online, un local de 170 metres quadrats que havia ocupat durant tres dècades la firma tèxtil nord-americana Levi’s.

La petjada de la marca a la ciutat serà encara més forta perquè també ha llogat uns espais al número 51 del carrer Pontevedra, al barri de la Barceloneta, per instal·lar les oficines comercials de la companyia al país i un showroom per a professionals del sector i responsables de compres dels establiments multimarca que seguiran comercialitzant els productes.

La icona urbana dels anys 60 del segle passat, que van popularitzar els skinheads multiculturals i amants de la música ska en vestir-se amb unes botes que fins llavors només eren un calçat de qualitat i confortabilitat per a obrers, és avui en dia un producte que crea tendències més enllà del seu model més clàssic, el 1460.

La seva arribada a Barcelona amb tenda pròpia demostra com la ciutat no ha deixat de ser un punt comercial d’atracció per a les grans marques internacionals malgrat l’impacte de la pandèmia, comenta Domènec Casellas, Head Retail Agency de Cushman&Wakefield, la consultora immobiliària que ha gestionat l’operació. Després de l’aturada generalitzada registrada amb l’esclat del coronavirus, a partir de l’últim trimestre de 2020 les transaccions comercials s’han recuperat i “el mercat està reactivat”, manifesta Casellas.

Explica que, això sí, s’observa una modificació de les condicions que fan més factibles algunes de les operacions. Els propietaris han aplicat rebaixes significatives als preus de lloguer, proliferen més els contractes amb rendes variables i moltes grans marques que tenien innumerables implantacions comercials i algunes d’elles duplicades en un mateix carrer estan reorganitzant la seva xarxa comercial i deixant espais buits en zones prèmium. De fet, són aquestes circumstàncies les que han propiciat l’arribada de Dr. Martens a Barcelona, ja que Levi’s va deixar el local per traslladar-se al carrer dels Arcs en un espai abans ocupat per Desigual i han aconseguit negociar amb bones condicions el preu de lloguer del local del carrer Cucurulla.

Malgrat la pandèmia, la ciutat no ha deixat de ser un punt d’atracció per a les grans marques i Dr. Martens obrirà la seva primera tenda a Espanya a Barcelona

“S’estan generant molt bones oportunitats per a la instal·lació de noves marques a la ciutat que busquen espais més idonis o ubicacions més adequades, però també per aquelles que ja hi són presents, però volen millorar la dimensió, la ubicació o el preu de les rendes de lloguer”, concreta Casellas.

Els canvis al mercat immobiliari també han determinat que Dr. Martens estigui buscant local a Madrid, en concret al barri de Fuencarral, per obrir una segona botiga a Espanya abans que acabi 2021. Aquesta serà la segona incursió de la firma a la capital estatal on va aterrar el 2016 amb una experiència efímera. Va obrir una pop up store entre novembre d’aquell any i febrer de 2017, per cobrir la campanya de Nadal i rebaixes, al número 10 de la Plaça Pedro Zerolo, al centre de Madrid, amb una superfície comercial de 50 metres quadrats.

Dr. Martens Barcelona
La tenda que Dr. Martens obrirà dijous 9 de setembre a Barcelona estarà al carrer Cucurulla.

El privilegiat enclavament de Dr. Martens a Barcelona obrirà les portes dijous 9 de setembre. El seu interès per la ciutat ha coincidit amb la decisió de la companyia d’agafar directament les regnes del seu negoci a Espanya. Segons Modaes.es, fins fa relativament poc temps, la marca que està en mans del fons d’inversió Permira des de 2014 treballava amb la distribuïdora Comercial Udra, la divisió comercial i de moda del grup empresarial Sanjosé, també representant de firmes com Fred Perry, Hunter o Teva.

S’han aplicat rebaixes als preus de lloguer, proliferen els contractes amb rendes variables i marques que tenien innumerables implantacions comercials estan reorganitzant la seva xarxa i deixant espais en zones prèmium

Aquest és un dels canvis estratègics implantats pel fabricant de calçat i complements aquest 2021, però no l’únic. El gener passat, Permira va decidir treure a borsa prop d’un 30% del capital, en un moment complicat pel context econòmic, però que es va saldar amb èxit. Permira manté una participació majoritària i la família Griggs, fundadora de la marca, segueix amb un 10% del capital.

Dr. Martens va tancar el seu últim exercici fiscal (el passat 31 de març) amb un benefici net de 35,7 milions de lliures (41 milions d’euros), un 52% menys que un any abans. Mentre que les vendes van augmentar un 15%, fins als 773 milions de lliures (899 milions d’euros), gràcies al fort creixement de les vendes online, amb un increment del 73%, fins a representar el 30% del total. El negoci restant prové de la venda directa i d’aquesta un 25% de les tendes pròpies que actualment configuren una xarxa de 130 establiments arreu del món. De cara al present exercici, Dr. Martens espera obrir entre 20 i 25 botigues, de les quals Barcelona i Madrid en seran un clar exponent.