Eat Gaudí se celebra a la Torre Bellesguard, una de les obres més desconegudes de Gaudí.

Eat Gaudí, un pla gastronòmic, cultural i nadalenc dins d’una obra d’art

El mercat, ubicat a l'aire lliure i amb totes les mesures de seguretat, està apadrinat per la xef Ada Parellada i se celebra aquest cap de setmana a Barcelona.

Enmig dels preparatius nadalencs i entre moltes anades i vingudes sobre noves restriccions, Barcelona compta aquest cap de setmana amb un bri d’aire fresc per l’oci, i és que se celebra la segona edició de l’Eat Gaudí, l’únic mercat gastronòmic que s’organitza a l’interior d’una obra d’Antoni Gaudí, la Torre Bellesguard. A més, com està ubicat a l’aire lliure, les mesures de seguretat es compleixen rigorosament. Així que només cal gaudir.

I perquè nosaltres puguem fer-ho, l’organització de l’Eat Gaudí ha aconseguit aquest acte d’heroisme en plena pandèmia sanitària i amb les condicions actuals, que no són gens fàcils. Encara que el mèrit no el té només l’organització, sinó també totes les marques implicades. “Compartim un sentiment. Malgrat la situació adversa i la incertesa, és vital continuar fent coses, i més ara per Nadal… Això sí, prenent totes les mesures de seguretat necessàries perquè l’esdeveniment sigui segur per a treballadors i visitants”, confirma Anna Mollet, gerent de la Torre Bellesguard, a The New Barcelona Post. Les modalitats de participació dels expositors són diverses, i “tenen un cost diferent en funció de si posen un estand o una foodtruck, amb un petit variable en funció del consum elèctric, sobretot en el cas de les foodtrucks”, aclareix Mollet. Davant la situació excepcional que afrontem, l’organització confirma que “les tarifes enguany s’han reduït bastant” tractant d’adaptar-se a les necessitats de les marques, molt afectades pels tancaments del negoci i els continus canvis de ritme.

“Compartim un sentiment. Malgrat la situació adversa i la incertesa, és vital continuar fent coses, i més ara per Nadal… Això sí, prenent totes les mesures de seguretat necessàries perquè l’esdeveniment sigui segur per a treballadors i visitants”, confirma Anna Mollet, gerent de la Torre Bellesguard

Resulta gairebé un miracle que en una època tan convulsa com l’actual, els barcelonins puguem gaudir aquest cap de setmana de plans d’oci d’aquest tipus, als quals mesos enrere estàvem més que acostumats gràcies a una agenda cultural imparable, però que, com 2020, també agonitza. En aquesta segona edició del mercat, els esforços per part de l’organització de l’Eat Gaudí s’han duplicat, sobretot en l’àmbit econòmic. Mollet matisa allò que és inevitable: “Amb la covid és difícil balancejar ingressos i costos. Hem hagut de reduir el nombre d’expositors per complir les distàncies de seguretat, reduint moltíssim els ingressos, i en contrapartida se’ns han disparat els costos per l’augment de personal, necessari per al correcte desenvolupament de tot l’operatiu (protocols d’entrada, gestió de cues, registre de participants, neteja i desinfecció de taules i espais, etc.)”. Una inversió que probablement mai serà rendible, però que almenys els permet continuar vius.

torre Bellesguard
La gaudiniana Torre Bellesguard.

Què podem trobar a l’Eat Gaudí? 

Aquest mercat gastronòmic i cultural, que a més aquest any comptarà amb altes dosis d’esperit nadalenc, és un conjunt d’estands i foodtrucks, amb les millors marques i productes, així com una completa proposta de tallers, tastos i activitats infantils, tot això en un escenari gaudinià únic, la Torre Bellesguard.

I com que aquí es ve sobretot a menjar, i a menjar molt bé, la segona edició d’Eat Gaudí està apadrinada per la prestigiosa Ada Parellada, xef del Restaurant Semproniana i abanderada de la cuina conscient. Com a senyal d’identitat d’Eat Gaudí, el padrí dissenya expressament una experiència o activitat, que en aquesta ocasió es realitzarà al porxo envidrat que es troba als jardins.

Zona de foodtrucks a l’Eat Gaudí.

Història, arquitectura, gastronomia i… compres. L’Eat Market també està pensat per ser un lloc en el qual trobar tots aquells regals pendents per Nadal, bé sigui amb l’ingredient exacte per a una recepta o un regal gurmet per a amants d’allò que és bo i bonic. Si a la proposta li afegim cultura i patrimoni, ja tenim la recepta perfecta perquè aquesta segona edició de l’Eat Gaudí sigui tot un èxit.

L’Eat Gaudí se celebra els dies 18, 19 i 20 de desembre a la Torre Bellesguard. L’horari dissabte 19 i diumenge 20 és de 11:00h a 22:00h. Les entrades es poden comprar al web habilitat per a l’esdeveniment. El mercat presenta a més com a novetat en aquesta segona edició un espai del recinte reservat com a zona infantil, que també comptarà amb activitats especialment pensades per als més petits.

Assistents a l’Eat Gaudí.

El discret protagonisme de la Torre Bellesguard

Construïda per Antoni Gaudí entre 1900 i 1909, la Torre Bellesguard és una de les obres més desconegudes de Gaudí, i també de les menys habituals, ja que compta amb unes línies rectes molt poc habituals en la seva obra, inspirades en el castell medieval de Martí I l’Humà, l’últim rei de la dinastia catalana del Casal de Barcelona. El rei va viure a Bellesguard fins a la seva mort el 1410. I així el 1900 Gaudí va començar a construir un castell a mig camí entre el modernisme i el gòtic, alhora que va restaurar les restes del palau medieval, que formen part dels jardins de la finca.

Són molts els personatges i els fets històrics succeïts a Bellesguard que van influenciar i inspirar a Antoni Gaudí per crear una de les seves obres més personals, simbòliques i fascinants. Així, la història de Bellesguard està íntimament lligada a la història de Catalunya. Per això, aprofitant la visita a l’Eat Gaudí, tots aquells que vulguin descobrir aquesta preciosa obra del geni català tindran l’oportunitat de poder visitar-la in situ, durant tot l’horari d’obertura, a un preu especial de deu euros que se sumarien als cinc euros que costa l’entrada al mercat.

La silueta de la Torre Bellesguard a la nit.