L’ecosistema emprenedor català arriba a les 1.700 ‘startups’

Un informe d'Acció detecta un creixement del nombre d'empreses emergents del 60% en els últims cinc anys, període en el qual han captat més de 2.800 milions d'euros d'inversió

La pandèmia no va aturar el desenvolupament de les startups, que ja ocupen un total de 17.500 treballadors. Un estudi d’Acció ha identificat 1.708 durant el 2020, un 13,5% més que a l’any passat. De fet, el 69% de les empreses emergents va incrementar la seva activitat o no es va veure afectada a l’exercici anterior, mentre que només el 31% va veure com empitjorava. Aquesta evolució positiva es manté des de fa temps, amb un creixement del 60% en el nombre de companyies registrat en els últims cinc anys.

 

Una de les característiques d’aquestes empreses emergents és el factor internacional, que ha anat creixent amb els anys: un 26% dels seus empleats són estrangers. D’aquests, un 20% són fundadors de les companyies.

La majoria dels professionals internacionals que treballen a startups catalanes provenen de l’Europa occidental (47% del total) i es dediquen a la tecnologia (27%), les vendes (23%) i les operacions (17%). Així mateix, el 45% dels fundadors estrangers ja comptava amb experiència prèvia en la creació d’empreses emergents.

Així mateix, els sectors vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), l’oci i la salut concentren el 60% de les empreses emergents que hi ha a Catalunya.

A aquestes, les segueixen les que estan dedicades a serveis empresarials, representant al 8% del total; foodtech (6%); comerç electrònic i logística (5%); fintech i insurtech (5%); tecnologia verda (5%); mobilitat (4%); moda i disseny (3%) i educació (3%). Amb menys pes estan les que formen part de sectors com els esports, el màrqueting, l’immobiliari o els videojocs.

Més de 2.800 milions captats

L’informe d’Acció també destaca que Barcelona ha captat més de 2.800 milions d’euros d’inversió per a startups en els últims cinc anys. Aquesta xifra l’ha permès consolidar-se com el tercer hub europeu en nombre de rondes finançament, superant les 1.000 rondes des del 2016, només per darrere de París i Berlín.

En aquest sentit, l’estudi apunta que tres de cada quatre startups de les 1.708 identificades ha aconseguit finançament en algun moment de la seva vida. Un 26% de les rondes d’inversió captades per aquestes empreses emergents ha estat superior al milió d’euros.